Κρίσιμο 48ωρο για την πορεία της διαπραγμάτευσης
Οικονομία-Αγορά

Κρίσιμο 48ωρο για την πορεία της διαπραγμάτευσης

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το νέο Ανεξάρτητο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων θα βρεθούν σήμερα Τρίτη στο επίκεντρο της πολιτικής διαπραγμάτευσης μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους Ντέκλαν Κοστέλο (Ε.Ε.), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESM). Παράλληλα, θα τρέξουν πολλές τεχνικές συζητήσεις μεταξύ των κλιμακίων των θεσμών και των Ελλήνων στελεχών κυρίως για θέματα σχετικά με τα εργασιακά και τα δημοσιονομικά.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως από τη σημερινή και την αυριανή διαπραγμάτευση με τους θεσμούς θα καταδειχθεί το εάν μπορούμε να πάμε σε μια συμφωνία σε επίπεδο στελεχών έως τις 11 Αυγούστου που θα επιτρέψει την ψήφιση του νέου μνημονίου και των προαπαιτούμενων έως τις 18 Αυγούστου ώστε να δοθεί η δόση «μαμούθ» των 24-25 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Σε αντίθετη περίπτωση θα αποφασισθεί νέο «δάνειο–γέφυρα» από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSM) ύψους 6 δισ. ευρώ περίπου.

Η σημερινή συνάντηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα έχει διευρυμένη σύνθεση και αναμένεται να εξετασθεί το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί έως το τέλος του 2015, αλλά και το πως θα εφαρμοσθεί η κοινοτική νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων στην περίπτωση που η συμμετοχή των ιδιωτών δεν είναι επαρκής για να θωρακίσει κεφαλαιακά τις τράπεζες. Στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης αναμένεται να βρεθεί και το θέμα των «κόκκινων» δανείων, το οποίο συνδέεται άμεσα με τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Για το συγκεκριμένο θέμα ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης προσέλαβε ως σύμβουλο την ιαπωνική τράπεζα Nomura.

Το βασικό σενάριο προβλέπει πως η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και δεν θα υπάρξει απευθείας στήριξη των τραπεζών από τον ESM, αλλά μόνον προκαταβολή κεφαλαίων από τον Μηχανισμό -όπως συνέβη τον Απρίλιο του 2012-, ώστε να ενισχυθούν τα επίπεδα ρευστότητας των τραπεζών και συνακόλουθα της ελληνικής οικονομίας.

Σχετικά με το νέο Ανεξάρτητο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, κυβέρνηση και θεσμοί θα εξετάσουν ζητήματα διακυβέρνησης, το «χαρτοφυλάκιο» του νέου ταμείου, αλλά και πως θα αξιοποιηθούν μέσω αυτού συμμετοχές του Δημοσίου σε ΤΑΙΠΕΔ και ΤΧΣ. Σημειώνεται πως στόχος είναι το νέο υπέρ- ταμείο, το οποίο θα εποπτεύουν άμεσα οι θεσμοί, να αποδώσει έσοδα 50 δισ. ευρώ σε βάθος 30 ετών.

Τα τεχνικά κλιμάκια

Σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων η συζήτηση σήμερα Τρίτη θα εστιάσει στα δημοσιονομικά και συγκεκριμένα στο μισθολόγιο του Δημοσίου, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Ως σενάριο βάσης έχει κλειδώσει η ύφεση 3,3% το 2015 και η καταγραφή πρωτογενούς ελλείμματος 1% του ΑΕΠ. Υπό αυτή την παραδοχή εξετάζεται ο τρόπος που η ελληνική οικονομία θα οδηγηθεί σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.

Τα τεχνικά κλιμάκια θα εξετάσουν σήμερα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας και ζητήματα σχετικά με τα εργασιακά. Οι δανειστές εμφανίζονται κατά της παράτασης της μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων, ζητούν παρεμβάσεις σ τις ομαδικές απολύσεις και στις συνδικαλιστικές άδειες, με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και επιδιώκουν την εμπλοκή της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΟΟΣΑ στη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση.

Στο ασφαλιστικό, όπως καταδείχθηκε χθες, ΔΝΤ, Ε.Ε., ΕΚΤ και ESM ζητούν την επίσπευση της κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων για όσους είναι στο ηλικιακό όριο μεταξύ 50 -55 ετών, προκειμένου αυτή να επέλθει νωρίτερα από το 2022.

Αύριο Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης θα κάνουν με τους επικεφαλής των κλιμακίων ανασκόπηση της διαπραγμάτευσης, ώστε να ολοκληρώσουν τον πρώτο γύρο διαβουλεύσεων. Από το πόσο αναλυτική θα είναι αυτή η σύνοψη θα προκύψει και η δυνατότητα ολοκλήρωσης των συζητήσεων για το νέο πρόγραμμα και τη νέα δανειακή σύμβαση έως την επομένη Τρίτη ή θα υπάρξει απόφαση για παράταση της διαδικασίας έως τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Πηγή: in.gr /Θανάσης Κουκάκης

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet