Μήνυμα Μαξίμου μέσω Ελληνικού για τις επενδύσεις
Οικονομία-Αγορά

Μήνυμα Μαξίμου μέσω Ελληνικού για τις επενδύσεις

Τρόπους για να κλείσει τα μέτωπα που ανοίγει το Ελληνικό, αλλά και να προχωρήσει η επένδυση -αφού αυτό είναι το κυρίαρχο ζητούμενο αυτή τη στιγμή- αναζητεί το Μαξίμου. Οι αντικρουόμενες απόψεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ κλονίζουν το κυβερνητικό αφήγημα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, στο οποίο άλλωστε βασίζεται και η κυβερνητική παραδοχή της πορείας εξόδου από τα μνημόνια και την επιτροπεία. Επιπλέον, σε κίνδυνο βρίσκεται η προσωπική αξιοπιστία του Αλέξη Τσίπρα, από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός έχει αναλάβει επικεφαλής της task force για τις επενδύσεις.

Έτσι, πριν αναχωρήσει για το Ταλίν και την άτυπη ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής (που ολοκληρώνεται σήμερα) ο κ. Τσίπρας θέλησε να στείλει μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις, με την έκτακτη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ. Κυρίως όμως προς το εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος, δεδομένου ότι στις φωνές των Νίκου Φίλη και Αριστείδη Μπαλτά προστέθηκε και αυτή του Πάνου Σκουρλέτη και μάλιστα από του βήματος της Βουλής. Την ίδια στιγμή, μετά το νέο φιάσκο του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, η αρμόδια υπουργός, Λυδία Κονιόρδου, προτίμησε ν’ αναχωρήσει για το Βερολίνο, όπου βρίσκεται -σύμφωνα με πληροφορίες- για να συμμετάσχει σε… θεατρικές παραστάσεις.

Το γεγονός, άλλωστε, ότι το Πολιτικό Συμβούλιο έγινε στο Μαξίμου έχει από μόνο του ευκρινείς συμβολισμούς για τις προθέσεις Τσίπρα, όπως επίσης και το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός καθυστέρησε τόσο το προγραμματισμένο ραντεβού του με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο, όσο και την αναχώρησή του για το Ταλίν. Επιπλέον, έδωσε εντολή να συνεδριάσει σήμερα -ακόμη και χωρίς τον ίδιο παρόντα- η task force για τις επενδύσεις, ενώ αμέσως μετά την επιστροφή του από την Εσθονία (σ.σ.: ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο) θα συγκαλέσει την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για να κλείσει οριστικά το εσωκομματικό μέτωπο.

Ζήτημα αποπομπής της γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού και επικεφαλής του ΚΑΣ, Μαρίας Βλαζάκη -όπως είχε ζητήσει από τον κ. Τσίπρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης- δεν εξετάζεται, ούτε συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, μολονότι η δυσαρέσκεια για του χειρισμούς της είναι εκπεφρασμένη. Στη συνεδρίαση κυριάρχησε ούτως η άλλως η εντολή Τσίπρα να ευθυγραμμιστούν κυβέρνηση και κόμμα, να εκλείψουν οι διαφοροποιήσεις και να προχωρήσει η επένδυση. Ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα παραπεμφθεί το ΚΑΣ, με το Μαξίμου να διαρρέει με νόημα πως το Συμβούλιο έχει μόνο γνωμοδοτική και όχι αποφασιστική αρμοδιότητα. Τυχόν νέα εμπόδια, άλλωστε, κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε ακύρωση τη συμφωνία με τον επενδυτή, με ανυπολόγιστες συνέπειες όχι μόνο σε συμβολικό επίπεδο για την κυβέρνηση, αλλά και στην ουσία του πράγματος, που μπορεί να βάλει «φρένο» στην πορεία ανάταξης της οικονομίας.

Κατόπιν τούτων, δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι η απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου που δημοσιοποιήθηκε ήταν ομόφωνη και φέρει ευκρινώς τις επιρροές του πρωθυπουργού, καθώς αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την αποφασιστικότητά του «να υποστηρίξει κάθε αναγκαία κυβερνητική πρωτοβουλία ώστε να εκκινήσει ταχύτατα η υλοποίηση της επένδυσης του Ελληνικού, η οποία θα συμβάλλει καίρια στην εμπέδωση κλίματος επενδυτικής εμπιστοσύνης, αλλά και στην επιτάχυνση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας». Ορισμένοι, ωστόσο, εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν διαφωνίες, αλλά, όπως λένε, «κάποιοι πουλούν αριστεροσύνη», προκειμένου να κατευνάσουν τις αντιδράσεις του «βαθέος» ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εξακολουθεί να αντιστέκεται στην επένδυση στο Ελληνικό και γενικά σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet