«Μαραθώνιος» για τους φορολογούμενους – Οι υποχρεώσεις προς την Εφορία έως το τέλος του έτους
Οικονομία-Αγορά

«Μαραθώνιος» για τους φορολογούμενους – Οι υποχρεώσεις προς την Εφορία έως το τέλος του έτους

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές στις οποίες υπήρξε αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα πρέπει να σπεύσουν για μεταβιβάσεις, προκειμένου να γλιτώσουν από τις επιβαρύνσεις που θα φέρει η πρώτη χρονιά.

Οι συνταξιούχοι, αλλά και γενικώς οι φορολογούμενοι που εισέπραξαν αναδρομικά, θα πρέπει να τα δηλώσουν μέχρι το τέλος του χρόνου για να αποφύγουν πρόστιμα και προσαυξήσεις, ενώ στις 30 Νοεμβρίου εκπνέει η προθεσμία για την αίτηση ανανέωσης του κοινωνικού τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα τέλη κυκλοφορίας αναρτώνται τις επόμενες ημέρες – χωρίς αλλαγές – και θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ έως 31/12 θα πρέπει να σπεύσουν και οι ενδιαφερόμενοι για να θέσουν το όχημά τους σε καθεστώς ακινησίας.

Στις υποχρεώσεις ή στις εκκρεμότητες που θα πρέπει να κλείσουν μέχρι το τέλος της χρονιάς, θα πρέπει να προστεθούν βέβαια και οι πληρωμές φόρων συνολικού ύψους άνω των 10 δισ. ευρώ.

Ο Νοέμβριος είναι ένας από τους πιο δύσκολους μήνες της φετινής χρονιάς όσον αφορά τις φορολογικές υποχρεώσεις, καθώς συμπίπτουν χρονικά ο φόρος εισοδήματος – τόσο για τις εταιρείες όσο και για τα φυσικά πρόσωπα – με τον ΕΝΦΙΑ, αλλά και τη δεύτερη δόση του ΦΠΑ (ή τον ΦΠΑ Οκτωβρίου για τις εταιρείες με διπλογραφικά βιβλία). Τα βεβαιωθέντα ποσά θα ξεπεράσουν τα 5 δισ. ευρώ. Μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινωθούν τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο 10μηνο και θα φανεί πόσα από τα 15 δισ. ευρώ που εκκρεμούσαν ως είσπραξη για το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς θα έχουν μπει στα ταμεία μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου. Διπλή υποχρέωση – αλλά και επιπλέον 5 δισ. ευρώ – φέρνει και ο Δεκέμβριος, με την προτελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας.

Πέραν της πληρωμής των φόρων, ο κατάλογος των υποχρεώσεων ή των εκκρεμοτήτων που θα πρέπει να κλείσουν έως το τέλος του έτους, περιλαμβάνει και τα εξής:

Κοινωνικό τιμολόγιο

Οι αιτήσεις για το κοινωνικό τιμολόγιο του ηλεκτρικού ρεύματος πρέπει να υποβάλλονται κάθε χρόνο προκειμένου κάθε φορά να λαμβάνονται υπ’ όψιν τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία για το ύψος των εισοδημάτων.

Οι αιτήσεις πρέπει να υποβάλλονται μέσα σε έναν μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Εξαιτίας της παράτασης που δόθηκε φέτος για την υποβολή των δηλώσεων των πυρόπληκτων έως και τις 30 Οκτωβρίου, η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των αιτήσεων – γίνονται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης – είναι η 30ή Νοεμβρίου. Αιτήσεις πρέπει να γίνουν από όλους, ακόμη και από αυτούς που είναι ήδη ενταγμένοι στο κοινωνικό τιμολόγιο. Όσοι παραβλέψουν, θα απενταχθούν από την 1η/12 με αποτέλεσμα να υποστούν σημαντική επιβάρυνση στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

Μεταβιβάσεις ακινήτων

Η μεταβίβαση ακινήτων μέσω γονικής παροχής ή δωρεάς δεν είναι υποχρεωτικό να γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους ότι από την 1η/1/2019 ενεργοποιούνται οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Στις περιοχές στις οποίες θα υπάρξει αύξηση στην τιμή ζώνης, θα αυξηθούν και τα έξοδα μεταβίβασης (συμβολαιογραφικά, έξοδο υποθηκοφυλακείου κ.λπ.), αλλά ενδεχομένως και οι φόροι μεταβίβασης, καθώς δεν καλύπτονται όλα τα ακίνητα από το αφορολόγητο των 150.000 ευρώ.

Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να εντοπίσουν αν στην περιοχή που βρίσκεται το ακίνητό τους θα υπάρξει αύξηση στην τιμή ζώνης, προκειμένου να αποσαφηνίσουν αν θα χρειαστεί να σπεύσουν στον συμβολαιογράφο. Σε περιοχές όπου έχει αποφασιστεί μείωση της τιμής ζώνης συμφέρει η αναβολή της μεταβίβασης, ώστε αυτή να γίνει με ημερομηνία μεταγενέστερη της 1ης/1/2019.

Φορολογικές δηλώσεις

Στο τέλος του χρόνου εκπνέει η προθεσμία που έχουν στη διάθεσή τους οι συνταξιούχοι για να δηλώσουν τα αναδρομικά που πιστώθηκαν στον λογαριασμό τους πριν από έναν χρόνο. Τα αναδρομικά αυτά μπορεί να εισπράχθηκαν το 2017, αλλά αφορούσαν προηγούμενα έτη (2016 και πριν). Έτσι, τώρα πρέπει να δηλωθούν και αυτά τα εισοδήματα με τις αντίστοιχες τροποποιητικές δηλώσεις. Το κίνητρο των φορολογουμένων – κυρίως συνταξιούχων – να ανταποκριθούν μέχρι το τέλος του χρόνου είναι ότι θα γλιτώσουν από το πρόστιμο της εκπρόθεσμης τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης το οποίο ανέρχεται στα 100 ευρώ.

Οι τροποποιητικές δηλώσεις που αφορούν τα εισοδήματα μέχρι και τις 31/12/2014 πρέπει να γίνουν χειρόγραφα στις ΔΟΥ. Αντίθετα, οι τροποποιητικές δηλώσεις που αφορούν τα έτη 2015 ή 2016 μπορούν να υποβληθούν και ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας του Taxis. Για να προχωρήσει η τροποποιητική δήλωση, θα πρέπει στη σχετική βεβαίωση αποδοχών – η οποία έχει ήδη κατατεθεί στο Taxis – τα εισοδήματα των παρελθόντων ετών να εμφανίζονται σε ξεχωριστή γραμμή. Αν παρέλθει η προθεσμία της 31/12, τότε η τροποποιητική δήλωση θα γίνει με πρόστιμο, καθώς η απαλλαγή που προκύπτει από το γεγονός ότι τα εισοδήματα δηλώνονται αναδρομικά χωρίς υπαιτιότητα του φορολογούμενου, έχει ημερομηνία λήξεως.

Στη λίστα των φορολογικών δηλώσεων που πρέπει να υποβληθούν μέχρι το τέλος του χρόνου περιλαμβάνονται δύο ακόμη κατηγορίες:

Οι δηλώσεις των κατοίκων εξωτερικού, στην περίπτωση που έχει γίνει δεκτή η μεταφορά του ΑΦΜ τους, στη ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού. Ειδικότερα, οι φορολογούμενοι που κατέθεσαν αίτηση μεταφοράς στη ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού για πρώτη φορά και η αίτησή τους εγκρίθηκε μέσα στο 2018, μπορούν να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2017 μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του χρόνου. Σε περίπτωση όμως που η αίτηση για μεταφορά της φορολογικής κατοικίας σε χώρα του εξωτερικού δεν εγκρίθηκε, ο φορολογούμενος έχει την υποχρέωση για υποβολή φορολογικής δήλωσης, ως φορολογικός κάτοικος Ελλάδος. Η δήλωση αυτή θεωρείται εκπρόθεσμη και ως εκ τούτου επιβάλλονται τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις.

Οι δηλώσεις των αποβιωσάντων υποβάλλονται αποκλειστικά σε χειρόγραφη μορφή στην αρμόδια ΔΟΥ, εμπρόθεσμα, έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του χρόνου (Δευτέρα 31/12/2018). Στην περίπτωση αυτή απαιτείται ενημέρωση του Τμήματος Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της ΔΟΥ του αποβιώσαντος, πριν από την υποβολή της δήλωσης, με την ημερομηνία θανάτου και τα στοιχεία των νόμιμων κληρονόμων/εγγύτερων συγγενών, με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών: ληξιαρχική πράξη θανάτου, πιστοποιητικό εγγύτερων συγγενών, καθώς και πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης.

Τέλη κυκλοφορίας

Το υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει ότι δεν θα κάνει καμία αλλαγή φέτος στα τέλη κυκλοφορίας, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να «ανέβουν» τα ειδοποιητήρια στο Taxis. Η πληρωμή γίνεται ηλεκτρονικά. Η κατάθεση των πινακίδων προκειμένου το όχημα να τεθεί σε καθεστώς ακινησίας γίνεται στη ΔΟΥ, ενώ για να γίνει αποδεκτή η αίτηση θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί τα τέλη κυκλοφορίας του οχήματος για όλα τα προηγούμενα έτη.

Και φέτος, δεκάδες χιλιάδες θα είναι οι σχετικές αιτήσεις ακινητοποίησης. Ειδικά μετά τη θέσπιση των «τελών κυκλοφορίας με τον μήνα», χιλιάδες είναι οι οδηγοί (και κυρίως εταιρείες ενοικιάσεως οχημάτων που δουλεύουν πρωτίστως τους καλοκαιρινούς μήνες) που σπεύδουν να «ακινητοποιήσουν» τα οχήματά τους για να γλιτώσουν έξοδα από τέλη κυκλοφορίας και από ασφάλιση ή ακόμη και τεκμήρια.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet