Οι τράπεζες «τρόμαξαν» το Μαξίμου, αλλά ο Τσακαλώτος συνεχίζει να αισιοδοξεί για τις συντάξεις
Οικονομία-Αγορά

Οι τράπεζες «τρόμαξαν» το Μαξίμου, αλλά ο Τσακαλώτος συνεχίζει να αισιοδοξεί για τις συντάξεις

Την ώρα ακριβώς που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωνε ξανά αισιόδοξος για τη μάχη των συντάξεων, για την κυβέρνηση άνοιξε ένα άλλο μέτωπο: αυτό των τραπεζών. Το μίνι κραχ στο Χρηματιστήριο, που προκάλεσε η ραγδαία πτώση των τραπεζικών μετοχών, έθεσε σε συναγερμό το Μαξίμου, με αποτέλεσμα να συγκληθεί έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό. Πέρυσι τέτοια εποχή, άλλωστε, η κυβέρνηση έδινε άλλη μία μάχη: αυτή με το ΔΝΤ για ν’ αποφύγει τη νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Όπερ και εγένετο, κυρίως διότι είχε σύμμαχο και την ευρωπαϊκή πλευρά.

Στην πραγματικότητα, αυτό είναι πάλι που θέλει ν’ αποφύγει πάση θυσία η κυβέρνηση: το ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησης στις τράπεζες. Το μήνυμα του Χρηματιστηρίου, ωστόσο, σε αντίθεση με τα γενικότερα μηνύματα της οικονομίας, δεν ήταν ιδιαιτέρως θετικό. Τουναντίον, δημιουργεί πολλά προβλήματα, με το οικονομικό επιτελείο, ωστόσο, να συνιστά ψυχραιμία και ν’ αποδίδει την εικόνα που παρουσίασε χθες ο τραπεζικός δείκτης στη Λεωφόρο Αθηνών σε κερδοσκοπικές πιέσεις και κακόβουλα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου. Αυτό ήταν και το «διά ταύτα» της σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό: ότι, δηλαδή, η εικόνα του ΧΑΑ οφείλεται σε κερδοσκοπικές πιέσεις και ότι δεν δικαιολογείται από τα μακροοικονομικά μεγέθη της οικονομίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μαξίμου, σε συνεργασία με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δρομολογούνται εξελίξεις στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και θα αναληφθούν και άλλες πρωτοβουλίες, προκειμένου να θωρακιστεί το τραπεζικό σύστημα. Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Γιάννης Δραγασάκης, Αλέκος Φλαμπουράρης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Δημήτρης Λιάκος.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε αισιοδοξία για τις συντάξεις, μιλώντας στους βουλευτές – μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης Κυβερνητικού Έργου (ΕΠΕΚΕ) του ΣΥΡΙΖΑ. Εξήγησε δε ότι το αργότερο έως τις 15 Οκτωβρίου θα έχει κατατεθεί το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού στην Κομισιόν κι έτσι δεν αποκλείεται να υπάρξουν αποφάσεις έως το τέλος του μήνα, ούτως ώστε η κυβέρνηση να φέρει νόμο για την ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις εντός του Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με όσα είπε στους βουλευτές, σύμφωνα με πληροφορίες, άφησε να εννοηθεί ότι το σχέδιο που θα αποστείλει στην Κομισιόν η κυβέρνηση δεν θα περιλαμβάνει τις περικοπές στις συντάξεις, καθώς η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της ότι το μέτρο δεν είναι διαρθρωτικό, αλλά δημοσιονομικό, και έτσι οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και η επίτευξη των στόχων δικαιολογούν την ικανοποίηση του αιτήματος της Αθήνας. Αντιθέτως, στην ίδια συνάντηση, ο υπουργός Οικονομικών φάνηκε να παραδέχεται από τα συμφραζόμενα ότι η αντίστοιχη μάχη για το αφορολόγητο χάνεται ή στην καλύτερη περίπτωση το ενδεχόμενο να μη μειωθεί θα ξεκαθαρίσει κατά την αξιολόγηση του προϋπολογισμού του 2020 – δηλαδή, σε ένα έτος από σήμερα και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου από άλλη κυβέρνηση.

Κατά τη συνάντηση Τσακαλώτου – βουλευτών τέθηκαν επίσης ζητήματα από την πλευρά των βουλευτών προς τον υπουργό, όπως το ενδεχόμενο νέας ρύθμισης οφειλών σε 120 δόσεις, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και τα κοινωνικά επιδόματα, χωρίς, ωστόσο, να υπάρξουν εντάσεις αντίστοιχες με αυτές του παρελθόντος. Δείγμα ότι και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απασχολούν ήδη οι εκλογές – είτε είναι κοντά είτε πιο μακριά.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet