Πάγωμα αναστολής εργασιών από Eldorado στις Σκουριές
Οικονομία-Αγορά

Πάγωμα αναστολής εργασιών από Eldorado στις Σκουριές

Μπαίνει σε διάλογο η κυβέρνηση για τις Σκουριές- Παγώνει προσωρινά η Eldorado την απόφαση αναστολής των έργων στην Ελλάδα Διάλογο με την κυβέρνηση ξεκινά η Eldorado Gold που αναστέλλει την απόφαση διακοπής των έργων σε Σκουριές και Ολυμπιάδα, μετά από διαβεβαιώσεις που έλαβε ότι υπάρχει έδαφος για να βρεθεί η χρυσή τομή.

Είχε μεσολαβήσει συνάντηση αντιπροσωπείας εργαζομένων της εταιρείας με τον Γ.Γ. του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μ.Βερροιόπουλο, ο οποίος και τους μετέφερε τη πρόθεση της κυβέρνησης να ξεκινήσει διάλογο με την Ελληνικός Χρυσός, προκειμένου να επιλυθούν οι εκρεμμότητες, με κομβικό σημείο τη χορήγηση της άδειας για το μεταλλείο των Σκουριών.

Της συνάντησης είχε ωστόσο μεσολαβήσει χθες επικοινωνία με τον Α.Τσίπρα του Καναδού Πρωθυπουργού Τζαστιν Τριντό, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες και διαμεσολάβηση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, η οποία και φαίνεται ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο προς την εκτόνωση της κατάστασης.

Σαν αποτέλεσμα κατά τη σημερινή συνάντηση με τους εργαζομένους της εταιρείας, ο ΓΓ του ΥΠΕΝ Μ.Βερροιόπουλος τους εξήγησε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να αντιμετωπίσει όλα τα εκρεμμή θέματα μέσα από διάλογο, υπό την προυπόθεση ότι η Eldorado θα πάρει πίσω το τελεσίγραφο ότι αν δεν της χορηγηθεί ως σήμερα η εκρεμμούσα άδεια ηλεκτρο-μηχανολογικού εξοπλισμού, κλείνει από αύριο τις Σκουριές.

Η εξέλιξη μάλλον βολεύει όλες τις πλευρές, καθώς δίνει προσωρινή διέξοδο σε ένα θέμα όπου δεν διαφαίνονταν πιθανότητες εξεύρεσης λύσης, η σύγκρουση ήταν μετωπική, είχε φτάσει στα άκρα, και όλα έδειχναν ότι τα πράγματα οδηγούνταν σε «τοίχο».

Στην ανακοίνωσή της, η Eldorado Gold, μητρική της Ελληνικός Χρυσός, αναφέρει ότι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη εποικοδομητικός διάλογος με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αποτέλεσμα η εταιρεία να αποφασίσει την προσωρινή αναστολή της απόφασης να διακόψει τις εργασίες της στην Ελλάδα.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τον εποικοδομητικό διάλογο που είναι σε εξέλιξη με το υπουργείο», σχολιάζει ο George Burns, επικεφαλής της Eldorado, επισημαίνοντας και ότι την προηγούμενη εβδομάδα το ΥΠΕΝ εξέδωσε μια σειρά από καιρό εκκρεμούντων αδειών ρουτίνας για το project της Ολυμπιάδας.

Συμπληρώνει ωστόσο ότι «διατηρούμε το δικαίωμα να θέσουμε τις εγκαταστάσεις μας σε κατάσταση συντήρησης αν ο διάλογος με το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος αποδειχθεί μη επιτυχής».

Αναφορικά με την διαδικασία Διαιτησίας που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα από την κυβέρνηση, ο Burns επισημαίνει τη βεβαιότητά του ότι αυτή θα ολοκληρωθεί εγκαίρως και αποτελεσματικά, προς όφελος όλων των ενδιαφερομένων.

Πηγή: in.gr/ Γιώργος Φιντικάκης

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet