Ποιοι φορολογούμενοι δεν θα λάβουν την επιστροφή φόρων – εξπρές
Print Friendly, PDF & Email
Οικονομία-Αγορά

Ποιοι φορολογούμενοι δεν θα λάβουν την επιστροφή φόρων – εξπρές

Μπορεί η φορολογική διοίκηση να επιστρέφει πλέον άμεσα φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ έως 10.000 ευρώ, ωστόσο δεν θα δουν όλοι οι δικαιούχοι επιστροφής των εν λόγω φόρων χρήματα στο λογαριασμό τους.

Η ΑΑΔΕ δεν πρόκειται να επιστρέψει τον ωφελούμενο φόρο σε μια κατηγορία φορολογουμένων που δικαιούται επιστροφή φόρου αλλά έχει συσσωρευμένς οφειλές προς το Δημόσιο, αλλά πρώτα θα τον συμψηφίσει με τα χρωστούμενα. Ύστερα, και εφόσον περισσέψει κάποιο ποσό, θα το καταβάλλει.

Σημειώνεται πως οι επιστροφές φόρων αφορούν εκκρεμείς υποθέσεις στις οποίες δεν έχει εκδοθεί προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός φόρου μέχρι τις 11 Οκτωβρίου 2018.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι και τον Σεπτέμβριο οι φόροι που δεν είχαν επιστραφεί στους δικαιούχους έφθαναν τα 1,083 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 464,8 εκατ. ευρώ αφορούν επιστροφές φόρου με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, έστειλε στις Εφορίες τη σχετική εγκύκλιο με την οποία επιχειρείται επιτάχυνση της διαδικασίας επιστροφής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων ή ΦΠΑ αξίας φυσικών προσώπων ή νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων αξίας μέχρι του συνολικού ποσού των 10.000 ευρώ σε εκκρεμείς υποθέσεις ελέγχου ανά δικαιούχο και ανά φορολογία.

Ως εκκρεμείς νοούνται οι υποθέσεις ελέγχου για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός φόρου. Για τις συγκεκριμένες επιστροφές φόρου μπορεί να διενεργείται έλεγχος σε δείγμα που επιλέγεται.

Η διάταξη αφορά εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, καθώς και φόρου προστιθέμενης αξίας σε δικαιούχους επιστροφής, ανεξάρτητα από το καθεστώς στο οποίο εντάσσονται. Δεν θεωρούνται εκκρεμείς οι υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός φόρου.

Σημειώνεται ότι όσον αφορά στις εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφών φόρου προστιθέμενης αξίας, η εν λόγω διάταξη έχει εφαρμογή τόσο στα φυσικά όσο και στα νομικά πρόσωπα.

Επιπλέον διευκρινίζεται πως η διάταξη εφαρμόζεται εφόσον το συνολικά αιτηθέν προς επιστροφή ποσό για το οποίο εκκρεμεί έλεγχος δεν υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ ανά δικαιούχο και ανά φορολογία.

Προβλέπεται δηλαδή η δυνατότητα ικανοποίησης περισσότερων αιτημάτων του ίδιου δικαιούχου όταν συνολικά δεν υπερβαίνουν, ανά φορολογία, τα 10.000 ευρώ. Η διάταξη εφαρμόζεται άμεσα, χωρίς τον έλεγχο συνδρομής άλλων προϋποθέσεων, με την επιφύλαξη των περί παραγραφής διατάξεων.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet