Πώς θα χορηγηθεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα
Print Friendly, PDF & Email
Οικονομία-Αγορά

Πώς θα χορηγηθεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Από τις 15 Νοεμβρίου θα μπορούν οι κάτοικοι 13 δήμων σε ολόκληρη τη χώρα που πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια να υποβάλλουν την αίτηση προκειμένου να διεκδικήσουν το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα». Ήδη από το βράδυ της Παρασκευής 7 Νοεμβρίου έχει αναρτηθεί στο ΦΕΚ η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και Εργασίας Γιάννη Βρούτση. Η απόφαση, προβλέπει ότι όλη η διαδικασία θα γίνει ηλεκτρονικά.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση και να την υποβάλλουν στην ηλεκτρονική εφαρμογή που θα δημιουργήσει η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα το οποίο θα δίδεται σε όποιους πληρούν αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, θα καταβάλλεται απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου. Μέχρι να γίνει η κατάθεση, θα προηγούνται ηλεκτρονικές διασταυρώσεις από την ΗΔΙΚΑ αλλά και τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ενώ για την εξεύρεση των δικαιούχων, θα παίξει ρόλο και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Εκτός από τα εισοδηματικά κριτήρια και τα περιουσιακά, η απόφαση θεσπίζει και διαδικασία «κοινωνικής έρευνας». Σύμφωνα με την απόφαση, «είναι η διαδικασία της διερεύνησης των συνθηκών διαβίωσης των ωφελούμενων μονάδων, η οποία διενεργείται από κοινωνικό λειτουργό και μπορεί να περιλαμβάνει επιτόπιες επισκέψεις όπου απαιτείται. Επιπρόσθετα, η κοινωνική έρευνα αποτελεί τμήμα του σχεδίου δράσης κοινωνικής ένταξης ή και εργασιακής ένταξης/επανένταξης όπου απαιτείται. Χρήσιμα συμπληρωματικά στοιχεία είναι πληροφοριακά στοιχεία που ζητούνται στην Αίτηση, ενδεικτικά για:

 1. Δαπάνες ενέργειας, ύδρευσης, επικοινωνιών.
 2. Ύψος ενοικίου.
 3. Ιδιωτικά δάνεια.
 4. Δαπάνες ιδιωτικής ασφάλισης και ιδιωτικής εκπαίδευσης.
 5. Είδος θέρμανσης.
 6. Επαγγελματικά χαρακτηριστικά.
 7. Εκπαιδευτικό επίπεδο μελών.
 8. Στοιχεία κατοχής οικιακού εξοπλισμού.
 9. Χαρακτηριστικά κατοικίας (παλαιότητα, αριθμός δωματίων κ.λπ.), καθώς και άλλα στοιχεία που απεικονίζουν την κοινωνικοοικονομική κατάσταση του νοικοκυριού.

Τα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνονται στα κριτήρια επιλεξιμότητας αλλά δύνανται να χρησιμεύσουν στη διαδικασία διασταύρωσης, στην τυχόν διενέργεια κοινωνικής έρευνας και στην ανάλυση των συνθηκών διαβίωσης και των κοινωνικό −δημογραφικών χαρακτηριστικών των αιτούντων».

Τα εισοδηματικά κριτήρια, εξαρτώνται από την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου και έχουν ως εξής:

 • 2.400 ευρώ αν είναι άγαμος χωρίς παιδιά.
 • 3.600 ευρώ αν είναι ζευγάρι χωρίς παιδιά.
 • 4.200 ευρώ αν είναι ζευγάρι με ένα ανήλικο παιδί.
 • 4.800 ευρώ αν είναι ζευγάρι με δύο ανήλικα παιδιά.
 • 5.400 ευρώ αν είναι ζευγάρι με τρία ανήλικα παιδιά.
 • 6.000 ευρώ αν είναι ζευγάρι με τέσσερα ανήλικα παιδιά.
 • 4.800 ευρώ αν είναι ζευγάρι με ένα ενήλικο παιδί.
 • 5.400 ευρώ αν είναι ζευγάρι με ένα ανήλικο και ένα ενήλικο παιδί.
 • 6.000 ευρώ αν είναι ζευγάρι με δύο ενήλικα παιδιά.
 • 3.600 ευρώ αν είναι μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο ή ενήλικο παιδί.
 • 4.200 ευρώ αν είναι μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά.
 • 4.800 ευρώ αν είναι μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ενήλικα παιδιά.

Δείτε ολόκληρο το κείμενο της απόφασης για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα όπου αναφέρεται όλη η διαδικασία για τη χορήγησή του αλλά και τα υπόλοιπα κριτήρια.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet