Στα υπουργεία για «ξεψάχνισμα» το ΔΝΤ – Στο μικροσκόπιο εργασιακά και συντάξεις
Print Friendly, PDF & Email
Οικονομία-Αγορά

Στα υπουργεία για «ξεψάχνισμα» το ΔΝΤ – Στο μικροσκόπιο εργασιακά και συντάξεις

Επί ελληνικού εδάφους βρίσκονται τεχνικά κλιμάκια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με στόχο την άντληση αναλυτικών στοιχείων για τη συγγραφή της έκθεσης του άρθρου 4.

Από χθες, Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018, υπηρεσιακά στελέχη των εμπλεκόμενων με τη διαπραγμάτευση υπουργείων βρίσκονται σε επαφές με τα τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ, προκειμένου να τους «δώσουν όσα χρειάζονται» για τη συγγραφή της έκθεσης.

Οι επαφές αναμένεται να ολοκληρωθούν την Πέμπτη, ενώ η έκθεση του άρθρου 4 αναμένεται να δημοσιοποιηθεί προς τα μέσα του Ιουλίου.

Τα κλιμάκια του Ταμείου θα καταγράψουν τα μεγέθη της οικονομίας, αλλά και τις κυβερνητικές προθέσεις για την εποχή μετά την έξοδο από πρόγραμμα.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας των επαφών αυτών υπήρξαν χθες συναντήσεις στο υπουργείο Οικονομικών του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου με την υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Όλγας Γεροβασίλη και την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις αλλαγές στο Δημόσιο θα δοθούν διαβεβαιώσεις ότι όλοι οι νέοι μόνιμοι γενικοί διευθυντές και γραμματείς θα έχουν τοποθετηθεί έως το τέλος του 2018.

Στα εργασιακά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα κυβερνητικά στελέχη βολιδοσκοπούν τους θεσμούς για τη δυνατότητα να γίνουν εντός του τρέχοντος έτους οι πρώτες αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και όχι από το 2019.

Ενώ για τις συντάξεις, δεν αναμένεται στην παρούσα φάση να τεθεί ζήτημα μη εφαρμογής της νομοθετημένης μείωσής τους από την 1η Ιανουαρίου 2019, χωρίς να αποκλείεται να συζητηθεί (η μη εφαρμογή) προς το τέλος του τρέχοντος έτους.

Σημειώνεται πως το ΔΝΤ έχει παράλληλα αρχίσει την εκπόνηση της μελέτης βιωσιμότητας του χρέους (DSA) μετά τις αποφάσεις του τελευταίου Eurogroup.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, το Ταμείο αναμένεται να κινηθεί εντός του πλαισίου που έθεσε η γενική διευθύντριά του Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup. Ήτοι, ότι το χρέος είναι βιώσιμο σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, ενώ σε μακροπρόθεσμο επίπεδο υπάρχουν οι δεσμεύσεις της ευρωπαϊκής πλευράς για νέες παρεμβάσεις το 2032, εάν χρειαστεί.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet