Σχέδιο συμβιβασμού για την αξιολόγηση
Οικονομία-Αγορά

Σχέδιο συμβιβασμού για την αξιολόγηση

Η Ελλάδα και οι δανειστές της βρίσκονται εγγύτερα σε μία συμφωνία, αναφέρει το Bloomberg, περιγράφοντας το προτεινόμενο σχέδιο συμβιβαστικής συμφωνίας που έχει τεθεί στο τραπέζι για τις περικοπές στις συντάξεις και το αφορολόγητο.

Το σχέδιο αφορά εξοικονόμηση ύψους 1% του ΑΕΠ από τις συντάξεις το 2019 και επιπλέον 1% του ΑΕΠ από τη μείωση του αφορολόγητου το 2020.

Αν η επίδοση της οικονομίας το 2018 δείξει ότι η Ελλάδα δεν θα πιάσει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, τότε και τα φορολογικά μέτρα θα εφαρμοστούν το 2019.

Η αρχική πρόταση της ελληνικής πλευράς ανέφερε το αντίθετο, δηλαδή την περικοπή του αφορολόγητου από το 2019 και των συντάξεων από το 2020.

Οι λεπτομέρειες αυτής της συμβιβαστικής λύσης μένει να εγκριθούν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και από την ελληνική κυβέρνηση, αναφέρει το Bloomberg.

Ένας από τους αξιωματούχους που επικαλείται το οικονομικό δίκτυο, ανέφερε ότι η ακριβής κατανομή των περικοπών που προβλέπει το σχέδιο συμβιβασμού δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί πλήρως.

Τεχνικά ζητήματα, περιλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων στον ενεργειακό τομέα, πρέπει επίσης να επιλυθούν για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

«Σημειώθηκε καλή πρόοδος» ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το πέρας της συνάντησης με τους Τσακαλώτο, Χουλιαράκη και Αχτσιόγλου, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπράιτχαρντ δήλωσε ότι «η Επιτροπή θεωρεί πως επιτεύχθηκε σύγκλιση στα ζητήματα κλειδιά που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική πρόοδο στη Μάλτα».

Έτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος εξηγούσε ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση υπήρξε ενός είδους «προκαταρκτική συμφωνία» στη βάση ενός συμβιβασμού μεταξύ ΔΝΤ και ελληνικής πλευράς.

Αναβλήθηκε η τηλεδιάσκεψη

Το κατά πόσο αυτός ο συμβιβασμός έχει την πολιτική έγκριση όλων των πλευρών για να πάει στο Eurogroup της Παρασκευής αναμένετο να φανεί κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, που θα γινόταν την Τετάρτη το βράδυ μεταξύ των ίδιων παικτών.

Εντούτοις, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, δήλωσε το βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό «Ε» ότι έχει αναβληθεί η τηλεδιάσκεψη που ήταν προγραμματισμένη μεταξύ των θεσμών και των εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, ο λόγος της αναβολής είναι ότι δεν μπορούσε να συμμετέχει κάποιος από τους θεσμούς.

Η τηλεδιάσκεψη ίσως πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, πριν από την αναχώρηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, για το άτυπο Eurogroup στη Μάλτα ή να υπάρξει διά ζώσης επαφή πριν από την έναρξη της συνόδου αυτής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ορόσημο για το κλείσιμο της συμφωνίας θεωρείται και η συνάντηση που θα έχουν ο Γερούν Ντάισελμπλουμ με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σήμερα, στο Βερολίνο.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ότι η Αθήνα ζητά Σύνοδο Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης εάν το Εurogroup της Παρασκευής αποβεί άκαρπο.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet