Τέλος στις ποινικές διώξεις οφειλετών Δημοσίου
Οικονομία-Αγορά

Τέλος στις ποινικές διώξεις οφειλετών Δημοσίου

H κυβέρνηση βάζει τέλος στις ποινικές διώξεις κατά όσων έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, όπως προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης μιλώντας σε ημερίδα του ΣΕΒ. Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο για τους φοροφυγάδες.

«Το ζητούμενο είναι η αποσυμφόρηση της Δικαιοσύνης αλλά και της φορολογικής διοίκησης σε σχέση με τις ποινικές διαδικασίες για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών των φορολογούμενων προς το Δημόσιο», τόνισε ο υφυπουργός, υπογραμμίζοντας πως η ρύθμιση δεν θα αφορά τους φοροφυγάδες.

«Ο φορολογούμενος θα μπορούσε, εάν το επιθυμεί, να προσφύγει σε ένα τέτοιο ενδιάμεσο στάδιο, που θα φέρει εχέγγυα ανεξάρτητου οργάνου. Δεν αναφέρομαι στις πράξεις φοροδιαφυγής αλλά στο ξεχωριστό αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο, ένα ζήτημα που από κοινού με το υπουργείο Δικαιοσύνης αντιμετωπίζουμε για να δώσουμε λύση πρακτική, δίκαιη και εναρμονισμένη με τις διεθνείς πρακτικές» είπε χαρακτηριστικά προαναγγέλλοντας τις σχετικές αλλαγές.

Όπως επεσήμανε ο υφυπουργός «η εφαρμογή του θεσμού της ενδικοφανούς προσφυγής που θεσμοθετήθηκε για όλες τις διαφορές και στο φορολογικό δίκαιο έτσι ώστε να αποσυμφορηθούν τα διοικητικά δικαστήρια από υποθέσεις που μπορεί να επιλυθούν σε επίπεδο φορολογικής διοίκησης αντιμετωπίζει προβλήματα».

«Λόγω του μεγάλου όγκου των ενδικοφανών προσφυγών και της δυσχέρειας της διοίκησης να τις επεξεργάζεται εντός αυτού του χρονικού διαστήματος, εξετάζεται η πιθανότητα επιμήκυνσής της προθεσμίας έκδοσης απόφασης επί της ενδικοφανούς προσφυγής που σήμερα είναι 60 ημέρες. Στόχος μας παραμένει η ταχύτερη επίλυση των φορολογικών διαφορών. Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός ακούμε και εξετάζουμε προτάσεις βελτίωσης» είπε ο κ. Γ. Μαυραγάνης, συμπληρώνοντας ότι εξετάζεται από την κυβέρνηση η δυνατότητα πρόβλεψης ενός ενδιάμεσου σταδίου επίλυσης της φορολογικής διαφοράς, μετά την λήξη της ενδικοφανούς διαδικασίας και πριν την εκδίκαση από τα αρμόδια δικαστήρια.

Πηγή: bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet