Τα σενάρια για το «καλάθι» Τσίπρα στη ΔΕΘ
Κοινωνία

Τα σενάρια για το «καλάθι» Τσίπρα στη ΔΕΘ

Συνολική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 209 εκατ. ευρώ και σε τρεις δόσεις, μείωση φορολογικών συντελεστών σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου, αναμόρφωση της εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και κατάργηση σε δύο δόσεις των capital controls, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο προσχέδιο του πρωθυπουργικού «πακέτου» της ΔΕΘ.

Όλα θα είναι ανοιχτά μέχρι την τελευταία στιγμή, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στη «Ν» κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, αφού και η παραμικρή εξαγγελία περνά από «κρησάρα» του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ τις τελικές «πινελιές» στο πακέτο και τις οριστικές αποφάσεις θα λάβει ο Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν «πετάξει» για τη ΔΕΘ.

Δεν είναι τυχαίο ότι το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται επί ποδός και προσπαθεί να λύσει το δύσκολο «σταυρόλεξο» των ευνοϊκών μέτρων που είναι δυνατόν να υλοποιηθούν χωρίς να καταγραφούν δημοσιονομικές αποκλίσεις, αλλά και καμία κίνηση να μην εκληφθεί ως «μονομερής ενέργεια» που θα στείλει άλλα σήματα στις αγορές από αυτά που επιθυμεί η κυβέρνηση.

Έτσι, κάθε μέτρο να είναι μετρημένο και κοστολογημένο μέχρι και το τελευταίο ευρώ, προκειμένου οι όποιες εξαγγελίες να μη μείνουν «κενό γράμμα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τραπέζι των συσκέψεων των επιτελών του υπουργείου Οικονομικών έχει πέσει η πρόταση όπως στο «πακέτο» να περιληφθεί ακόμη και το «πάγωμα» της μείωσης του αφορολόγητου ορίου, που βάσει του Μεσοπρόθεσμου πρέπει να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2020.

Ωστόσο, η κίνηση αυτή συγκεντρώνει, προς το παρόν τουλάχιστον, μικρές πιθανότητες, καθώς οι πιο ψύχραιμες φωνές εξηγούν ότι προηγείται το «πάγωμα» των συντάξεων, που είναι άλλωστε και το μεγάλο πολιτικό «στοίχημα» της κυβέρνησης, και σε δεύτερη φάση, εφόσον γίνει το πρώτο βήμα, να τεθεί στις συζητήσεις με τους εταίρους το επόμενο έτος και εφόσον οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέπουν, καθώς θα πρέπει να έχουν βρεθεί και υπολογιστεί ορισμένα ισοδύναμα σε περίπτωση που τυχόν «σκαλώσει» η εν λόγω πρόταση.

Με τα δεδομένα αυτά το «καλάθι» του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, μεταξύ άλλων, εξετάζεται πως περιλαμβάνει:

  • Σταδιακή μείωση κατά 10% του ΕΝΦΙΑ, σε τρεις δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη το 2019 και οι επόμενες το 2020 και το 2021. Η μείωση με βάση το «πακέτο» των αντιμέτρων θα μπορεί να ανέλθει μέχρι και 209 εκατ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα είναι γενική, αλλά θα επικεντρωθεί πρωτίστως στους μικροϊδιοκτήτες. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι με βάση τις εισηγήσεις των παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών η ανωτέρω μείωση θα αφορά ακίνητα των οποίων η τιμή ζώνης είναι μέχρι και 700 ευρώ. Το μέγιστο όφελος ανά ιδιοκτήτη εξετάζεται όπως κινηθεί πέριξ των 70 ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται το όριο, όσον αφορά την τιμή ζώνης, να κατέβει προκειμένου να ευνοηθούν ακόμη περισσότεροι ιδιοκτήτες. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στο οικονομικό επιτελείο είναι προβληματισμένοι διότι γνωρίζουν ότι αν και το μέτρο θα ευνοήσει εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, στα επόμενα δύο χρόνια έρχονται δύο ακόμη αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, το 2019 και το 2020.
  • Μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας των φυσικών προσώπων από το 22% στο 20% (877 εκατ. ευρώ όπως κοστολογείται στο πακέτο των αντιμέτρων).
  • Μείωση του συντελεστή φορολόγησης των νομικών προσώπων από το 29% στο 26% (461 εκατ. ευρώ).
  • Αναμόρφωση της κλίμακας υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης (368 εκατ. ευρώ).
  • Κατάργηση των capital controls, σε δύο δόσεις.

Δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ να εξαγγείλει και τη διατήρηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου, καθώς δέχονται τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές, και μετά την Πρωτοχρονιά αφού το δημοσιονομικό κόστος είναι μικρό, στα 28 εκατ. ευρώ.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet