Τι αλλάζει στον φόρο υπεραξίας
Οικονομία-Αγορά

Τι αλλάζει στον φόρο υπεραξίας

Αλλαγές σε όσα προβλέπονται για τον φόρο υπεραξίας κινητών αξιών και ακινήτων πέτυχε σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά μετά από διαβουλεύσεις με την τρόικα, οι οποίες επρόκειτο να κατατεθούν την Παρασκευή 28 Μαρτίου στη Βουλή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει το euro2day.gr, προβλέπεται απαλλαγή από τον φόρο υπεραξίας των μετόχων εισηγμένων εταιρειών που κατέχουν ποσοστό μικρότερο του 0,5% του μετοχικού κεφαλαίου τους, αλλά και όσων έχουν αγοράσει τις μετοχές που πούλησαν ή θα πωλήσουν προ της 1ης Ιανουαρίου 2009. Τροποποίηση επέρχεται και στο συμψηφισμό κερδών με ζημίες, καθώς μετά την πάροδο πενταετίας οι ζημίες θα παραγράφονται.

Αυτό σημαίνει ότι για ζημίες που δημιουργήθηκαν π.χ. το 2014, ο επενδυτής έχει περιθώριο να τις συμψηφίσει με κέρδη έως το 2019.

Στον τομέα των ακινήτων, προβλέπεται απαλλαγή από τον φόρο υπεραξίας για ακίνητα που θα πωληθούν εφεξής κι έχουν αποκτηθεί προ του 1995, ενώ προβλέπονται πίνακες συντελεστών αποπληθωρισμού που θα εφαρμόζονται κάθε χρόνο για την απομείωση της αξίας πώλησης προκειμένου να προσδιοριστεί η αξία που θα υπόκειται σε φόρο υπεραξίας. Υπάρχει επίσης αφορολόγητο ύψους 25.000 ευρώ.

Για την περίπτωση του sale and lease back, προβλέπεται απαλλαγή από την καταβολή φόρου υπεραξίας, για συμβάσεις που έγιναν ως το τέλος του 2013. Για μεταγενέστερες συμβάσεις, ο αναλογούν φόρος θα καταβάλλεται τμηματικά ανά έτος ανάλογα με τη χρονική διάρκεια της σύμβασης. Ήτοι αν προκύπτει για παράδειγμα φόρος 400.000 ευρώ και η διάρκεια της σύμβασης είναι δεκαετής θα πληρώνονται 40.000 ευρώ το χρόνο.

Πηγή: bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet