Τον δρόμο μέχρι την αξιολόγηση χαρτογράφησε το EuroWorking Group
Οικονομία-Αγορά

Τον δρόμο μέχρι την αξιολόγηση χαρτογράφησε το EuroWorking Group

Για την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων αλλά και για την πρόοδο στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου ενημερώθηκε από τους θεσμούς και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη το EuroWorking Group στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με κύκλους υπουργείου Οικονομικών, το κλίμα στη συζήτηση ήταν θετικό και υπήρξε θετική αποτίμηση της πορείας των προαπαιτούμενων.

Δεδομένου ότι η ελληνική Βουλή δεν έχει ακόμη ψηφίσει τα προαπαιτούμενα μέτρα, οι εμπειρογνώμονες της ζώνης του ευρώ και οι θεσμοί απλά διαπίστωσαν την πρόοδο που έχει συντελεστεί, καθώς επίσης και τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν έως τις 22 Ιανουαρίου και την συνεδρίαση του Eurogroup, προκειμένου η Ελλάδα να διασφαλίσει μια θετική έκθεση συμμόρφωσης που θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της δόσης των 4,5 δισ. ευρώ.

Μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δρομολογήσει εφαρμοστικές εγκυκλίους και ύπουργικες αποφασεις προκειμένου να ολοκληρωθούν και τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς.

Κατά πληροφορίες σε πολύ καλό δρόμο βρίσκεται και η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου με την κυβέρνηση να πιάνει έως στις αρχές Φεβρουαρίου το στόχο για την αποπληρωμή 1,2 δισ. ευρώ.

Πάντως, η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε ότι όλα τα προαπαιτούμενα θα έχουν εκπληρωθεί το επόμενο δεκαήμερο και πριν από τη συνεδρίαση του Εurogroup. Παράλληλα, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου τη Δευτέρα, και εν όψει του Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου, οι θεσμοί θα προχωρήσουν στην σύνταξη της Έκθεσης Συμμόρφωσης, η οποία με δεδομένη, την πίεση που δέχτηκε η ελληνική πλευρά όσον αφορά σε ορισμένες διατάξεις, δεν αναμένεται να κρύβει εκπλήξεις.

ESM: Στα 4,5 δισ.  η δόση της τρίτης αξιολόγησης

Στα 4,5 δισ. ευρώ θα διαμορφωθεί η δόση της τρίτης αξιολόγησης όπως ξεκαθάρισε το υπουργείο Οικονομικών. Από τα χρήματα αυτά τα 1,5 δισ. ευρώ θα δοθούν για να πληρωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου και τα 3 δισ. ευρώ για την κάλυψη ταμειακών αναγκών.

Η ανακοίνωση του υπουργείου εξεδόθη ως απάντηση σε σημερινά δημοσιεύματα που ανέβαζαν το ποσό της εκταμίευσης, μετά ολοκλήρωση τρίτης αξιολόγησης στα 7,5 – 8  δισ. ευρώ.

Το υπουργείο αποσαφήνισε ότι:

  • Το ύψος της δόσης εξαρτάται  από τις ταμειακές ανάγκες της χώρας, για το διάστημα Φεβρουαρίου-Ιουνίου, που είναι 3 δισ. ευρώ.
  • Σε αυτό το ποσό θα προστεθεί περίπου άλλο 1,5 δισ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές.

«Άρα, το ποσό της εκταμίευσης θα κυμανθεί γύρω στα 4,5 δισ. ευρώ», σημειώνει σχετικά το υπουργείο.

Πηγή: reader.gr / Θανάσης Κουκάκης

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet