Το Δημόσιο χάνει ετησίως 7,5 δισ. ευρώ από τον ανείσπρακτο ΦΠΑ
Οικονομία-Αγορά

Το Δημόσιο χάνει ετησίως 7,5 δισ. ευρώ από τον ανείσπρακτο ΦΠΑ

Στα 7,5 δισ. ευρώ τοποθετεί τις ετήσιες απώλειες του ελληνικού προϋπολογισμού από τον ΦΠΑ που δεν αποδίδεται ειδική μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).

Υπολογίζοντας το έλλειμμα του ΦΠΑ, δηλαδή τη διαφορά ανάμεσα στα πραγματικά έσοδα από τον ΦΠΑ και στα δυνητικά έσοδα από τον ΦΠΑ όπως υπολογίζονται με βάση τους Εθνικούς Λογαριασμούς, το ΚΕΠΕ υποστηρίζει πως η Ελλάδα είναι ουραγός μεταξύ των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.

Όπως σημειώνει, από το 2009 και μετά το έλλειμμα ΦΠΑ της Ελλάδας κυμαίνεται μεταξύ 29% και 38%, ενώ της Πορτογαλίας είναι σημαντικά χαμηλότερο και διαρκώς μειώνεται και της Ισπανίας, με εξαίρεση το 2009, τα τρία τελευταία διαθέσιμα έτη κυμαίνεται μεταξύ 13% και 19%.

«Είναι επιβεβλημένο, στο πλαίσιο της προσπάθειας της χώρας να βγει από την οικονομική κρίση και να μπει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης, όχι μόνο να βελτιωθεί ο τρόπος είσπραξης του ΦΠΑ, ώστε να καταστεί περισσότερο αποτελεσματικός, αλλά να αλλάξει και η φορολογική συνείδηση των πολιτών», υποστηρίζει το ΚΕΠΕ.

Κατά τους συντάκτες της έκθεσης η βασικότερη ίσως οδός προκειμένου να αλλάξει η νοοτροπία των πολιτών είναι να αποκτήσουν εμπιστοσύνη προς το κράτος που διαχειρίζεται τα χρήματα από τους φόρους που πληρώνουν.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet