Το σχέδιο της κυβέρνησης για τα αναδρομικά των συνταξιούχων – Πώς θα δοθούν
Print Friendly, PDF & Email
Οικονομία-Αγορά

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τα αναδρομικά των συνταξιούχων – Πώς θα δοθούν

Σχέδιο για την πληρωμή των αναδρομικών στους συνταξιούχους εκπονεί η κυβέρνηση. 

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής το σχέδιο για την πληρωμή αναδρομικών στις συντάξεις θα περιλαμβάνει πολλές δόσεις.

Στην κυβέρνηση περιμένουν την επίσημη απόφαση του ΣτΕ, την οποία, κυβερνητικά στελέχη θεωρούν σχεδόν ειλημμένη.

Η επιστροφή των αναδρομικών αφορά 1,5 εκατ. συνταξιούχους για ένα διάστημα που δεν θα ξεπερνά τους 10 μήνες και τα ποσά για το διάστημα αυτό φτάνουν ως και τα 7.400 ευρώ. Δεν αποκλείεται όσοι έχουν προσφύγει στα δικαστήρια μπορεί να δικαιωθούν με περισσότερα αναδρομικά.

Αυτό που αναμένουν είναι η νέα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον νόμο Κατρούγκαλου να παγώσει τα αναδρομικά για όσους δεν έχουν ασκήσει προσφυγή στα δικαστήρια. Σε αυτή την περίπτωση οι διεκδικήσεις περιορίζονται σημαντικά. Κάτι τέτοιο όμως θεωρείται απίθανο.

Με πιλότο την απόφαση του ΣτΕ, οι τελικές αποφάσεις αναμένονται τον Νοέμβριο ενώ οι πληρωμές θα ξεκινήσουν το 2020. 

Η επικρατέστερη επιλογή, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, μέσα από τις εκτιμήσεις αρμοδίων στελεχών, είναι να δοθούν τα αναδρομικά σε δόσεις, που ίσως φτάνουν και σε βάθος πενταετίας.

Κριτήριο για την επιστροφή των αναδρομικών είναι το ύψος των συντάξεων και οι περικοπές που είχαν οι συνταξιούχοι. Τα περισσότερα αναδρομικά από τις μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 καθώς και από Δώρα έχουν λαμβάνειν οι συνταξιούχοι με άθροισμα συντάξεων πάνω από 1.000 ευρώ. Ενώ όσοι παίρνουν κάτω από 1.000 ευρώ (είτε από κύρια είτε και με επικουρική) δικαιούνται πολύ μικρότερα ποσά και για ένα μεγάλο ποσοστό αυτών οι επιστροφές θα είναι μόνο από Δώρα συντάξεων.

Οι επιστροφές για ένα 10μηνο και 12μηνο (στις επικουρικές) για τους συνταξιούχους βγάζουν κατά μέσο όρο:

  • Αναδρομικά ως 7.338 ευρώ για συνταξιούχους Δημοσίου.
  • Αναδρομικά ως 6.770 ευρώ για συνταξιούχους ΔΕΚΟ-Τραπεζών.
  • Αναδρομικά ως 6.402 ευρώ για συνταξιούχους ΙΚΑ.
  • Αναδρομικά ως 3.300 ευρώ για συνταξιούχους του ΟΑΕΕ.
  • Αναδρομικά το πολύ ως 1.300 ευρώ για χαμηλοσυνταξιούχους (με άθροισμα συντάξεων ως 1.000 ευρώ).
  • Αναδρομικά ως 3.850 ευρώ για συνταξιούχους του ΝΑΤ. Αν επιστραφεί και η μείωση 7% που κρίθηκε αντισυνταγματική για τις συντάξεις του ΝΑΤ με απόφαση Εφετείου (549/2019), τότε τα αναδρομικά ξεπερνούν τις 7.000 ευρώ.

Ετοίμαζαν συντάξεις έως… 24.000 ευρώ – «Τις έκοψε» ο Βρούτσης

Σύνταξη έως… 24.000 ευρώ ετοιμάζονταν να δώσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες καθώς ο νόμος Κατρούγκαλου δεν έθετε ανώτατο πλαφόν.

Ότι υπήρχαν αποφάσεις για συντάξεις τέτοιου ύψους αποκάλυψε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Πρόκειται για λίγες περιπτώσεις, σύμφωνα με το δημοσίευμα, που αφορούν κυρίως ασφαλισμένους του πρώην Ταμείου Νομικών αλλά και ασφαλισμένους που προέρχονται από τις ΔΕΚΟ. Γι’ αυτούς είχαν βγει συντάξεις που ξεκινούν από 8.000 ευρώ το μήνα και έφταναν μέχρι τις 23.900 ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Βρούτση.

Ο υπουργός Εργασίας είπε ότι ζήτησε από τους αρμόδιους να σταματήσει η διαδικασία για την έκδοση αυτών των συντάξεων έως ότου να αποφασιστεί τι θα γίνει. «Ήταν έτοιμες να εκδοθούν συνταξιοδοτικές αποφάσεις του ύψους των 10.000 ευρώ, 12.000 ευρώ, 15.000 ευρώ, 18.000 ευρώ, 20.000 ευρώ, 24.000 ευρώ τον μήνα. Δεν κοίταξα αν είναι νόμιμες ή μη. Πρέπει να το κάνω. Αλλά ηθικά δεν μπορώ να προχωρήσω σε μια τέτοια απόφαση. Δεν νοείται υπουργός Εργασίας να εκδώσει αποφάσεις συνταξιοδοτικές»  είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Βρούτσης.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet