Χαμηλότερη ανάπτυξη “βλέπει” το 2015 το ΔΝΤ
Print Friendly, PDF & Email
Οικονομία-Αγορά

Χαμηλότερη ανάπτυξη “βλέπει” το 2015 το ΔΝΤ

Τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη κατά το 2015 υποβάθμισε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καλώντας τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες να εφαρμόσουν χαλαρή νομισματική πολιτική και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα στηρίξουν την ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα, στην τελευταία έκθεσή του για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές, το ΔΝΤ προβλέπει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη προβλέπεται θα φθάσει το 3,5% το 2015 και το 3,7% το 2016, αναθεωρώντας προς τα κάτω την πρόβλεψή του κατά 0,3% για αμφότερα τα έτη.

Όπως αναφέρεται σε δήλωση του επικεφαλής των οικονομολόγων του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ, η οποία εκδόθηκε από τον πιστωτικό θεσμό στην Ουάσιγκτον, «νέοι παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη -χαμηλότερες πετρελαϊκές τιμές, αλλά και υποτίμηση του ευρώ και του γεν- υπεραντισταθμίζονται από επίμονες αρνητικές δυνάμεις», όπως ζητήματα που μας έχει κληρονομήσει η κρίση και η χαμηλή εν δυνάμει ανάπτυξη σε πολλές χώρες.

Το ΔΝΤ συμβουλεύει τις προηγμένες οικονομίες να διατηρήσουν χαλαρές νομισματικές πολιτικές για να αποφύγουν αυξήσεις στα πραγματικά επιτόκια, καθώς το φθηνότερο πετρέλαιο αυξάνει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού.

Οι ΗΠΑ είναι το μόνο φωτεινό σημείο σε μια κατά τα άλλα απαισιόδοξη έκθεση, με την ανάπτυξη να προβλέπεται ότι θα αυξηθεί εκεί στο 3,6%, από 3,1 το 2015. Οι ΗΠΑ αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό τις προοπτικές για μεγαλύτερη εξασθένηση στην Ευρωζώνη, όπου μόνο η ανάπτυξη της Ισπανίας αναθεωρήθηκε προς τα πάνω.

Οι προοπτικές για τις αναδυόμενες οικονομίες μειώθηκαν επίσης ευρέως, με τις προοπτικές της Ρωσίας, της Νιγηρίας και της Σαουδικής Αραβίας, χωρών που εξάγουν πετρέλαιο, να επιδεινώνονται περισσότερο. Το ΔΝΤ υποβάθμισε επίσης τις προβλέψεις για τη Βραζιλία και την Ινδία.

Η έκθεση σε μεγάλο βαθμό ευθυγραμμίζεται με τις επισημάνσεις που είχε κάνει την περασμένη εβδομάδα η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία είχε δηλώσει ότι η πτώση των τιμών του πετρελαίου και η ισχυρή ανάπτυξη στις ΗΠΑ δεν είναι πιθανό να κάνουν πιο αισιόδοξο το ΔΝΤ. Η Λαγκάρντ είχε προειδοποιήσει ότι η Ευρωζώνη και η Ιαπωνία ενδέχεται να διανύσουν μια μακρά περίοδο ασθενούς ανάπτυξης και επικίνδυνα χαμηλού πληθωρισμού.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο, Reuters

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet