Πέντε νέες περικοπές σε συντάξεις και εισοδήματα
Οικονομία-Αγορά

Πέντε νέες περικοπές σε συντάξεις και εισοδήματα

Νέες περικοπές συντάξεων και ανατροπές στο Ασφαλιστικό αναμένονται το 2017. Τα πέντε μέτρα που θα επιβληθούν το νέο έτος και θα οδηγήσουν σε περαιτέρω μειώσεις συντάξεων, αλλά και σε αύξηση ασφαλιστικών εισφορών έρχονται να προστεθούν στην άγρια φορολογία.

Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής:

1. Επιβολή του διπλού ασφαλιστικού χαρατσιού 26,9% επί του εισοδήματος των επαγγελματιών, νυν ασφαλισμένων σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ (20% για κύρια σύνταξη και 6,9% για ΕΟΠΥΥ) και του διπλού χαρατσιού 20,9% για τους αγρότες ασφαλισμένους στον ΟΓΑ (14% για κύρια σύνταξη και 6,9% για ΕΟΠΥΥ). Επικρατέστερο σενάριο, είναι ο υπολογισμός των εισφορών για το α΄ εξάμηνο του 2017 με βάση τα εισοδήματα που δηλώθηκαν το 2015 και το β΄ εξάμηνο να γίνεται συμψηφισμός με βάση τα εισοδήματα που δηλώθηκαν το 2016 όπως προέκυψαν μετά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.

2. Νέα μείωση κατά 152 εκατ. ευρώ της δαπάνης για επικουρικές συντάξεις σε νέους και υφιστάμενους συνταξιούχους.

3. Μείωση κατά 434 εκατ. ευρώ στο ΕΚΑΣ. Η περικοπή θα γίνει με την κατάργηση του ΕΚΑΣ για επιπλέον 200.000 χαμηλοσυνταξιούχους από 1/1/2017 με βάση νέα εισοδηματικά κριτήρια που θα καθοριστούν στα τέλη Δεκεμβρίου.

4. Δημιουργείται από 1/1/2017 ο ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης) με ελλείμματα – μαμούθ. Συγκεκριμένα, το 2017 το Ταμείο στο οποίο εντάσσονται από την 1η Ιανουαρίου 3,5 εκατ. ασφαλισμένοι και 2,6 εκατ. συνταξιούχοι θα εμφανίσει έλλειμμα 2,9 δισ. ευρώ, το οποίο θα μειωθεί 1,1 δισ. ευρώ ύστερα από πρόσθετες διορθωτικές ενέσεις ρευστότητας από τον κρατικό προϋπολογισμό της τάξης του 1,7 δισ. ευρώ. Μάλιστα και για το 2017 το υπουργείο Εργασίας και η διοίκηση του ΕΦΚΑ προεξοφλούν ότι -όπως και τα προηγούμενα έτη- θα χρησιμοποιηθεί και ο μικρός κουμπαράς του ΑΚΑΓΕ με τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ.

5. Μέχρι τον Σεπτέμβριο 2017 θα πρέπει να επανυπολογιστούν 2,6 εκατομμύρια κύριων συντάξεων για να προκύψει η προσωπική διαφορά (την οποία έχει βάλει έμμεσα στο επίκεντρο της προσοχής του το ΔΝΤ).

Υποσχέσεις

Στο μεταξύ ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος υπόσχεται μελλοντικές αυξήσεις στις συντάξεις μέσω επιστολής του προς τους 240.000 συνταξιούχους που υπέστησαν τους τελευταίους μήνες περικοπές στις επικουρικές τους. Η επιστολή αναφέρει ότι η επαναθεμελίωση του ασφαλιστικού συστήματος ήταν ο μόνος τρόπος για την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς του.

Ξεκαθαρίζει επίσης ότι δεν έγιναν οριζόντιες μειώσεις στις επικουρικές, δεν μειώθηκαν οι κύριες πλην των υψηλών (άνω των 2.000 ευρώ) και έμειναν στο απυρόβλητο οι συνταξιούχοι που έχουν μηνιαίο εισόδημα από κύρια και επικουρική σύνταξη έως 1.300 ευρώ. Σημειώνει ακόμα ότι σε κάθε περίπτωση το άθροισμα της κύριας και επικουρικής μετά τη μείωση δεν μπορεί να είναι κάτω από 1.300 ευρώ. Πάντως στην επιστολή δεν αναφέρεται ο τρόπος επανυπολογισμού από τον οποίο προέκυψε το νέο μειωμένο ποσό της επικουρικής σύνταξης. Η αποστολή των σημειωμάτων θα ολοκληρωθεί σε λίγες ημέρες αφού τα ΕΛΤΑ διαβεβαίωσαν ότι έχουν τη δυνατότητα να αποστέλλουν 80.000 σημειώματα ημερησίως.

Τα αναδρομικά

Τέλος, με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ θα παρακρατηθούν από τους συνταξιούχους τα αναδρομικά για τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων. Τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά θα παρακρατηθούν αρχής γενομένης από τις πληρωμές Νοεμβρίου σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Κάθε δόση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/10 του ακαθάριστου ποσού της νέας σύνταξης για συντάξεις μέχρι 1.000 ευρώ και το 1/6 για το μέρος που τυχόν υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.

Το υπουργείο διευθέτησε την εκκρεμότητα για την παρακράτηση των αναδρομικών με σχετική διάταξη την οποία συμπεριέλαβε στο νομοσχέδιο για την Κοινωνική Οικονομία. Η διάταξη επεκτείνει και στον ιδιωτικό τομέα (φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης εποπτείας του υπουργείου Εργασίας και το ΕΤΑΤ) την πρόσφατη (από 25/7/2016) τροπολογία του αν. υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη για τα αναδρομικά των συντάξεων Δημοσίου.

Πηγή: in.gr/ Ηλίας Γεωργάκης/ Newsroom ΔΟΛ

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet