80 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία από τη “λίστα Λαγκάρντ”
Οικονομία-Αγορά

80 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία από τη “λίστα Λαγκάρντ”

Το ποσό των 80 εκατομμυρίων ευρώ έχει αποφέρει έως σήμερα στο ελληνικό Δημόσιο ο έλεγχος των οικονομικών εισαγγελέων στα στοιχεία της «λίστας Λαγκάρντ».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς, Παναγιώτης Αθανασίου και Γαληνός Μπρης, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια ελέγχουν, με τη συνδρομή στελεχών του ΣΔΟΕ, τα 2.062 ηλεκτρονικά αρχεία Ελλήνων καταθετών στην HSBC στην Ελβετία, έχουν ταυτοποιήσει 1.725 λογαριασμούς που ανήκουν είτε σε φυσικά πρόσωπα είτε σε εταιρείες.

Ήδη, έχει ολοκληρωθεί πλήρως ο έλεγχος οικονομικών στοιχείων για 170 πρόσωπα, ενώ είναι στο τελικό στάδιο η φορολογική έρευνα για άλλες 350 περιπτώσεις.

Μέχρι τώρα, μέσω αυτών των διαδικασιών, το Δημόσιο έχει εισπράξει ποσό 80 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 13.788.184 περιήλθαν στα κρατικά ταμεία μετά από ρυθμίσεις που έκαναν ελεγκτέοι οφειλέτες, βάσει του νόμου Βαλαβάνη. Οι βεβαιωμένες οφειλές που τέθηκαν σε ρύθμιση αφορούν συνολικό ποσό 26.023.832 ευρώ.

Υπενθυμίζεται, ότι τα πρώτα αρχεία της «λίστας Λαγκάρντ» που ελέγχθηκαν αφορούσαν τρία συγγενικά πρόσωπα του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, τα ονόματα των οποίων είχε διαγράψει ο τότε υπουργός όταν παρέδωσε τα στοιχεία στον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιω. Διώτη. Τη διαγραφή των τριών αρχείων έχει παραδεχθεί ο πρώην υπουργός, ο οποίος τον περασμένο Μάρτιο κρίθηκε από το Ειδικό Δικαστήριο ένοχος για πλημμεληματικού βαθμού νόθευση εγγράφου και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή.

Σημειώνεται, ότι η έρευνα με ελέγχους και διασταυρώσεις στοιχείων των καταθετών της HSBC που διενεργούν οι οικονομικοί εισαγγελείς είναι διαφορετική από εκείνη που ξεκίνησαν οι τέσσερις εισαγγελείς Πρωτοδικών, οι οποίοι εξέτασαν το πρώην στέλεχος της τράπεζας, Ερβέ Φαλτσιανί.

Η κατάθεση Φαλτσιανί αφορά τη διερεύνηση καταγγελιών περί ύπαρξης οργανωμένης εγκληματικής ομάδας, η οποία φέρεται να διευκόλυνε συγκριμένα πρόσωπα να αποκρύπτουν και να φυγαδεύουν στην Ελβετία μεγάλα χρηματικά ποσά.

Μάλιστα, ο κ. Φαλτσιανί φαίνεται πως έχει δώσει στους εισαγγελείς, που μετέβησαν στο Παρίσι, στοιχεία για συγκεκριμένα πρόσωπα, μέλη της υπό διερεύνηση εγκληματικής οργάνωσης, ενώ ενδέχεται να καταθέσει εκ νέου στο κλιμάκιο των εισαγγελικών λειτουργών.

Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet