“Κλείστε την αξιολόγηση” καλούν την κυβέρνηση οι χρηματιστές
Print Friendly, PDF & Email
Οικονομία-Αγορά

“Κλείστε την αξιολόγηση” καλούν την κυβέρνηση οι χρηματιστές

Η αβεβαιότητα που επανήλθε για μία ακόμα φορά τα τελευταία χρόνια, σχετικά με το περιεχόμενο και το χρόνο ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης, έχει συμβάλλει ουσιαστικά στην αρνητική πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Μελών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ).

Θορυβημένοι οι επαγγελματίες της αγοράς, κυρίως από τη βουτιά των τιμών τη Δευτέρα, αλλά και την Τρίτη, επισημαίνουν ότι η πορεία της αγοράς από εδώ και πέρα θα είναι συνυφασμένη με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές.

Η πτώση των τιμών του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου έχει ξεπεράσει το 25% από τις αρχές του 2016. Πολύ μεγαλύτερη είναι η πτώση των τιμών των μετοχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, η οποία κυμαίνεται από -45% έως -67% σε σχέση με τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου τους που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο, μέρος των οποίων καλύφθηκε από τους Έλληνες φορολογούμενους.

Επισημαίνεται ότι σε επίπεδο υπολογισμού των βασικών δεικτών του Χ.Α. (Γενικός και FTSE25), οι τέσσερις συστημικές μετοχές έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα, η οποία κυμαίνεται από 21% έως και 25%.

Όπως τονίζουν οι χρηματιστές, η αγορά του Χ..Α εντάσσεται και επηρεάζεται από την πορεία και τις εξελίξεις του διεθνούς χρηματοπιστωτικού περιβάλλοντος, η συνεχιζόμενη όμως καθοδική πορεία των ελληνικών χρηματιστηριακών δεικτών δεν μπορεί να δικαιολογηθεί αποκλειστικά από την πορεία των αντίστοιχων ευρωπαϊκών και λοιπών διεθνών χρηματιστηρίων.

Άλλωστε, όπως διευκρινίζουν, το ελληνικό χρηματιστήριο δεν χαρακτηρίζεται μόνο από συνεχιζόμενη πτώση των τιμών, η οποία λαμβάνει ενίοτε και χαρακτήρα ακραίων επενδυτικών συμπεριφορών όπως η χθεσινή ημέρα, αλλά και από συνεχή συρρίκνωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, καθόσον τόσο ο ημερήσιος τζίρος όσο και ο αριθμός των συμμετεχόντων επενδυτών παρουσιάζει συνεχή μείωση.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet