Παραμένει η απόσταση με το κουαρτέτο για το Ασφαλιστικό
Οικονομία-Αγορά

Παραμένει η απόσταση με το κουαρτέτο για το Ασφαλιστικό

Λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η νέα συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των θεσμών, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με το Mega, η συνάντηση έγινε σε καλύτερο κλίμα, από ό,τι τις άλλες φορές, ωστόσο παραμένουν οι διαφορές.

Συζητήθηκε εκτενώς το θέμα των ποσοστών αναπλήρωσης, δηλαδή το πώς θα υπολογίζονται οι συντάξεις και η εθνική σύνταξη.

Ο υπουργός Εργασίας μίλησε για σκληρή διαπραγμάτευση, για συζήτηση που μπήκε στον σκληρό πυρήνα των ελληνικών προτάσεων. Οι δανειστές φέρεται να διαφωνούν στα ποσοστά αναπλήρωσης από τα 25 έως τς 35 έτη, θεωρώντας ότι είναι μικρά σε σχέση με τις εισφορές.

Ο κ. Κατρούγκαλος άφησε να εννοηθεί ότι αυτά τα ποσοστά μπορεί να αυξηθούν, μειώνοντας αντιστοίχως τα ποσοστά αναπλήρωσης για λιγότερα έτη ασφάλισης, χωρίς όπως είπε να αλλάζει ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας της ελληνικής πρότασης. Υψηλότερες συντάξεις για περισσότερα έτη ασφάλισης, μικρότερες συντάξεις για λιγότερα έτη ασφάλισης.

Στο θέμα των επικουρικών, ο υπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση με το ΔΝΤ είναι στα δύο άκρα, υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών και για τον λόγο αυτό το θέμα των επικουρικών θα συζητηθεί στο τέλος.

Σε ό,τι αφορά αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες δεν υπήρξε πρόοδος, διότι οι δανειστές ζήτησαν επιπλέον στοιχεία.

Όσον αφορά στην εθνική σύνταξη ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι δεν είναι υπό συζήτηση τα 384 ευρώ και διευκρίνισε ότι σε αυτή τη φάση οι δανειστές δεν έχουν βάλει θέμα κριτηρίων για την καταβολή αυτής της σύνταξης.

Σχετικά με την ποσοτικοποίηση, και στο τι έχουν δεχτεί και τι όχι οι δανειστές, ο υπουργός ανέφερε ότι οι δανειστές από όλο αυτό το πακέτο που συζητείται έχουν δεχθεί ότι έχουν καλυφθεί ήδη τα περίπου 900 εκατ. ευρώ και αναζητούνται ακόμη άλλα 900 εκατομμύρια.

Ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος που μετείχε στη συνάντηση διευκρίνισε ότι ασφαλιστικό και φορολογικό δεν θα λειτουργήσουν ως συγκοινωνούντα δοχεία.

Σε ό,τι αφορά στο δημοσιονομικό κενό διευκρίνισε ότι αυτό θα καλυφθεί είτε από τη φορολογία εισοδήματος, είτε από άλλα μέτρα, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet