Γκ. Χαρδούβελης: Το Grexit πιο κοντά παρά ποτέ…
Print Friendly, PDF & Email
Οικονομία-Αγορά

Γκ. Χαρδούβελης: Το Grexit πιο κοντά παρά ποτέ…

Δυστυχώς, η πιθανότητα του Grexit είναι πολύ μεγαλύτερη τώρα από ότι τον περασμένο Ιούλιο δήλωσε σήμερα, Μ. Πέμπτη, στον Σκάι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης. Τότε το σενάριο ήταν πολιτικό, ενώ τώρα βασίζεται σε οικονομικά δεδομένα, εξήγησε.

Ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι μάλλον το 2016 θα κλείσει με ύφεση περίπου στο -0,1% και προέβλεψε ότι αν κλείσει η αξιολόγηση το πιο καλό σενάριο που αναμένει ο ίδιος είναι το 2020 να έχουμε ΑΕΠ ύψους 200 δισ. ευρώ, όπως θα είχαμε το 2016 αν δεν διακοπτόταν, λόγω των εκλογών, το δικό του πρόγραμμα το 2014.

Όπως ανέφερε «η απαίτηση των δανειστών για τα προληπτικά μέτρα οφείλεται ίσως στο ότι δεν μας εμπιστεύονται ή ότι φοβούνται μην πάρουμε ΄Μικυ Μαους΄ μέτρα στο ασφαλιστικό, όπως έλεγε ο κ. Τόμσεν και περιμένουν να δουν την απόδοσή τους».

«Φοβάμαι περιπέτειες» πρόσθεσε, επισημαίνοντας και το γεγονός ότι φεύγουν από τη χώρα σημαντικές εταιρείες. Όπως είπε ο κ. Χαρδούβελης, αν δεν κλείσει η αξιολόγηση, κινδυνεύουν να μην πληρωθούν 3 δισ. ομόλογα της ΕΚΤ και η άμεση συνέπεια θα είναι να κόψουν τον ELA στις τράπεζές μας.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών είπε, επίσης, ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε συμφωνήσει τον Δεκέμβριο του 2014 στο e-mail Χαρδούβελη. Το ΔΝΤ δεν συμφώνησε και το σιγοντάρισε και η ΕΚΤ. Το ΔΝΤ έβλεπε τα γκάλοπ και δεν συμφώνησε γιατί δεν ήθελε να δώσει τα 5,2 δισ. που όφειλε σε μια κυβέρνηση που δεν ήθελε».

Ερωτηθείς αν ο κ. Σόιμπλε συμφωνούσε με το mail και αν σιγοντάριζε το ΔΝΤ, ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι την Ευρώπη την εκπροσωπούσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο κ. Μοσκοβισί είχε συμφωνήσει.

Ανέφερε επίσης ότι εκείνη την εποχή εμείς ως Ελλάδα είχαμε απαξιωμένο το ΔΝΤ περισσότερο του δέοντος. Θυμάμαι πρόσθεσε πως όταν μίλησα με τον κ. Σόιμπλε μου είπε ότι εγώ το 2010 δεν ήθελα το ΔΝΤ στην Ευρώπη, τώρα όμως το θέλω γιατί είναι ο πιο αξιόπιστος «χωροφύλακας».

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, τα μέτρα του «e-mail Χαρδούβελη» δεν ήταν μέτρα που ακούμπαγαν τον πολίτη.

Αναφερόμενος στον Δεκέμβριο του 2014 είπε ότι την περίοδο εκείνη η χειρότερη πρόβλεψη που κάναμε για το 2015 ήταν ένας ρυθμός ανάπτυξης 2,5%. Η πρόβλεψη που κάναμε για ΑΕΠ 200 δισ. το 2016 ήταν στόχος ρεαλιστικός γιατί τότε είχαμε ανάπτυξη.

Ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε τέλος ότι τα 9 δισ. μέτρα που ζητάει τώρα το ΔΝΤ τα ζητούσε και πριν από το δημοψήφισμα του καλοκαιριού και ήταν αποτέλεσμα της επιδείνωσης της οικονομίας από τη διακυβέρνηση Βαρουφάκη – ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet