Έκτακτη οικονομική βοήθεια 150.000 ευρώ στον Δήμο Σαμοθράκης
Κοινωνία

Έκτακτη οικονομική βοήθεια 150.000 ευρώ στον Δήμο Σαμοθράκης

Έκτακτη οικονομική βοήθεια, ύψους 150.000 ευρώ, για να καλυφθούν άμεσες ανάγκες που προέκυψαν από τις ζημιές στις υποδομές της Σαμοθράκης, εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε χθες το νησί, ενέκρινε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, μετά από σχετικό αίτημα του Δήμου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ανταποκρινόμενος στο σχετικό αίτημα του Δήμου Σαμοθράκης, που υποβλήθηκε σήμερα, Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017, ενέκρινε έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 150.000 ευρώ, για να καλυφθούν άμεσες ανάγκες οι οποίες προέκυψαν από τις ζημιές στις υποδομές, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν χθες το νησί.

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση αποδίδεται στον Δήμο με χρέωση του λογαριασμού του υπουργείου Εσωτερικών «Πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες στους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού της χώρας», που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για αυτούς τους λόγους.

«Προβλήματα βιωσιμότητας στις τοπικές επιχειρήσεις»

Εν τω μεταξύ, την παράταση των προθεσμιών καταβολής και την αναστολή της πληρωμής των βεβαιωμένων οφειλών στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες του Νομού Έβρου, των φυσικών και νομικών προσώπων και οντοτήτων που έχουν την κύρια κατοικία ή την κύρια εγκατάστασή τους στη Σαμοθράκη για τουλάχιστον εννέα μήνες από την έκδοση της απόφασης, αιτείται με επιστολή του προς τον διοικητή Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργο Πιτσιλή, σε ένδειξη κρατικής αλληλεγγύης και αρωγής προς τις πληγείσες περιοχές του ακριτικού νησιού, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου, Χριστόδουλος Τοψίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Τοψίδη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Σαμοθράκης, Γιάννης Γλήνιας, ενημέρωσε εγγράφως τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Έβρου ότι η καταστροφή που προκλήθηκε από τα έντονα καιρικά φαινόμενα «έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα βιωσιμότητας στις τοπικές επιχειρήσεις».

Υπογραμμίζει ότι «οι περισσότερες εξ αυτών έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες στις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό τους» εκτιμώντας ότι «θα είναι αδύνατη η λειτουργία τους για το επόμενο χρονικό διάστημα». 

«Ως εκ τούτου, καλούνται οι επιχειρήσεις αυτές ν΄ αντιμετωπίσουν και την έκτακτη αυτή κατάσταση, συνεπεία ήδη από προχθές και για το επόμενο χρονικό διάστημα θα παρουσιάζουν μηδενικούς τζίρους και κατ’ επέκταση θα βρεθούν σε αδυναμία πληρωμής των τρεχουσών οφειλών προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία» αναφέρει χαρακτηριστικά στο έγγραφό του ο κ. Γλήνιας.

Ο κ. Τοψίδης επικαλείται την ύπαρξη κατεπείγουσας ανάγκης «ν’ αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία στην εξαιρετικά ευαίσθητη και παραμεθόρια περιοχή της Σαμοθράκης, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, με αποτέλεσμα να έχει απορρυθμιστεί πλήρως η κοινωνική και οικονομική ζωή της περιοχής».

Επίσης, το γεγονός ότι «σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο υπουργός Οικονομικών με απόφασή του, δύναται σε εξαιρετικές περιπτώσεις πλημμυρών ή άλλων θεομηνιών, από τις οποίες προκαλούνται σημαντικές ζημιές σε μεγάλο αριθμό φορολογουμένων, να αναστέλλει την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο».

Τέλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου τονίζει ότι «σε περίπτωση που ληφθεί η εν λόγω απόφαση, δεν θα σημειωθεί σοβαρή μεταβολή στον προϋπολογισμό των εσόδων του κράτους, δεδομένου ότι σύμφωνα με το μητρώο του Επιμελητηρίου, στη Σαμοθράκη δραστηριοποιούνται μόλις 271 επιχειρήσεις».

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet