Ίχνη ραδιενέργειας από το ατύχημα στη Φουκουσίμα βρέθηκαν στην Καλιφόρνια
Περιβάλλον

Ίχνη ραδιενέργειας από το ατύχημα στη Φουκουσίμα βρέθηκαν στην Καλιφόρνια

Τα πρώτα ίχνη ραδιενέργειας από το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα ανιχνεύθηκαν σε απόσταση 150 χιλιομέτρων από τις ακτές της Καλιφόρνια, σύμφωνα με δείγματα που συλλέχθηκαν τον Αύγουστο toy 2014 από εθελοντές και αναλύθηκαν από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Γουντς Χόουλ στη Μασαχουσέτη.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν πως τα επίπεδα του ραδιενεργού στοιχείου καισίου-134 ήταν πολύ χαμηλότερα από το επικίνδυνο όριο και δεν αποτελούν απειλή για την ανθρώπινη υγεία ή τους τοπικούς θαλάσσιους οργανισμούς. Συγκριτικά, οι μετρήσεις του νερού στη Φουκουσίμα μετά την έκρηξη του αντιδραστήρα ήταν της κλίμακας των δεκάδων εκατομμυρίων μπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο, ενώ τα ίχνη ραδιενέργειας στην Καλιφόρνια είναι μόλις δύο μπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο.

Κατά τη διάρκεια πυρηνικών ατυχημάτων σχηματίζονται δύο διαφορετικά ραδιενεργά ισότοπα του στοιχείο καισίου. Το καίσιο-137 έχει χρόνο ημιζωής 30 έτη και η ραδιενέργειά του διασπάται με πολύ αργό ρυθμό, ενώ το καίσιο-134 έχει χρόνο ημιζωής μόλις 2,5 έτη. Ίχνη καισίου-137 βρίσκονται στους ωκεανούς του πλανήτη από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και των πυρηνικών δοκιμών, ενώ όλη η ποσότητα καισίου-134 που μπορεί να ανιχνευθεί σήμερα είναι δυνατό να προέρχεται μόνο από το ατύχημα της Φουκουσίμα.

Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν την έκθεση Καναδών επιστημόνων οι οποίοι εντόπισαν παρόμοια ίχνη ραδιενέργειας στα ανοιχτά της Βρετανικής Κολομβίας, στις δυτικές ακτές της χώρας. Όσον αφορά τις ΗΠΑ, η συλλογή δειγμάτων γίνεται μόνο από εθελοντές στις δυτικές ακτές και τη Χαβάη, καθώς δεν έχουν ανατεθεί σχετικές αρμοδιότητες σε κάποια υπηρεσία.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet