Από τη Σαλαμίνα μέχρι τα νότια προάστια η πετρελαιοκηλίδα
Περιβάλλον

Από τη Σαλαμίνα μέχρι τα νότια προάστια η πετρελαιοκηλίδα

Μεγάλη έκταση έχει λάβει πλέον η ρύπανση που έχει προκληθεί στον Σαρωνικό, από τη Σαλαμίνα ως τις ακτές του Πειραιά, του Αγίου Κοσμά και της Γλυφάδας, μετά τη βύθιση του μικρού δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» την Κυριακή τα ξημερώματα κοντά στην Ψυτάλλεια.

Την Τρίτη το απόγευμα η ρύπανση έφτασε ως τις ακτές της Πειραϊκής και της Φρεαττύδας στον Πειραιά, ενώ έντονη δυσοσμία παρατηρείται σε αρκετά σημεία στο μεγάλο λιμάνι. Παράλληλα εκφράζονται φόβοι ότι, λόγω της αλλαγής της διεύθυνσης του αέρα, εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα, τότε ενδεχομένως η πετρελαιοκηλίδα να φτάσει και σε άλλες ακτές περιοχών όπως στο Πέραμα και στο Κερατσίνι, αλλά και σε νησιά του Σαρωνικού.

Για το ζήτημα ενημερώθηκε το απόγευμα της Τρίτης ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Πειραιά: «O δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε ότι η πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Σαλαμίνας κατευθύνεται προς την Πειραϊκή, επικοινώνησε με τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Γιώργο Γαβρίλη και τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος κ. Σταμάτη Ράπτη, προκειμένου να ζητήσει να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες, καθώς ο Δήμος Πειραιά δεν έχει αρμοδιότητα παρέμβασης. Από την πλευρά του, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος ενημέρωσε τον δήμαρχο Πειραιά ότι αύριο (σ.σ.: σήμερα) το πρωί, που θα μπορέσει να εκτιμηθεί η κατάσταση, θα είναι σε θέση να τον ενημερώσει τόσο για τον τρόπο όσο και για το χρονοδιάγραμμα του καθαρισμού της περιοχής της Πειραϊκής».

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέντε μεγάλα αντιρρυπαντικά σκάφη ιδιωτικής εταιρείας επιχειρούν στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Πειραϊκής, προκειμένου να αντιμετωπίσουν μεγάλα κομμάτια της πετρελαιοκηλίδας που παρέσυραν οι άνεμοι προς την πλευρά της.

Να σημειωθεί ότι στο σημείο έχουν ποντιστεί πλωτά φράγματα, ενώ η όλη επιχείρηση επιτηρείται από δύο σκάφη του Λιμενικού Σώματος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή, που εκδόθηκε νωρίς το απόγευμα της Τρίτης, «μετά την άμεση αντίδραση του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. και της πλοιοκτήτριας εταιρείας, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στεγανοποίησης του ναυαγίου, ενώ από την ιδιωτική εταιρεία στην οποία έχουν ανατεθεί οι εργασίες απορρύπανσης έχει κατατεθεί σχέδιο απάντλησης καυσίμων στη Λιμενική Αρχή Πειραιά, προκειμένου να αξιολογηθεί και στη συνέχεια να εκκινήσουν οι εργασίες απάντλησης του φορτίου του πλοίου. 

»Στην περιοχή του ναυαγίου ενισχύονται τα σκάφη Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ που επιχειρούν επί τόπου, ενώ στη Σαλαμίνα, κατόπιν συνεννόησης του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με την πλοιοκτήτρια εταιρεία, έχουν σταλεί επιπλέον τρία βυτιοφόρα οχήματα, για να βοηθήσουν στην απορρύπανση των ακτών.

»Επίσης, στην ευρύτερη περιοχή του ναυαγίου συνεχίζουν να επιχειρούν πλωτός γερανός, ρυμουλκό και παράκτια αντιρρυπαντικά σκάφη αναδόχου εταιρείας εργασιών απορρύπανσης».

«Δυστυχώς η θαλάσσια ρύπανση από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου ”Αγία Ζώνη” στη Σαλαμίνα έφτασε στη Γλυφάδα μας και το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό», έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, αναρτώντας σχετική φωτογραφία για να τονίσει το μέγεθος του ζητήματος.

Όπως αναφέρει, ο Δήμος βρίσκεται σε κινητοποίηση και για τη μείωση της επικινδυνότητας του προβλήματος ειδικό σκάφος προχωρά στον καθαρισμό των υδάτων.

Ο κ. Παπανικολάου απευθύνει έκκληση σε κατοίκους και επισκέπτες να μην κατεβαίνουν για μπάνιο στις παραλίες του Δήμου.

Ο Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής δημοσίευσε στη σελίδα του στο Facebook εικόνες από τα πρώτα θύματα της πετρελαιοκηλίδας. Πρόκειται για μια αλκυόνη, η οποία έχει καλυφθεί με πετρέλαιο.

Κινητοποιείται η κυβέρνηση μετά την οικολογική καταστροφή

Τις παράκτιες περιοχές του Σαρωνικού που έχουν παρουσιαστεί πετρελαιοκηλίδες μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» θα επισκεφθούν την Πέμπτη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος.

Με καθυστέρηση τεσσάρων ημερών, μιας και το περιστατικό σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου, θα βρεθούν στις παραλίες του Πειραιά ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Διονύσιος Χαράλαμπος Καλαματιανός και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχος Σταμάτιος Ράπτης.

Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των στελεχών του υπουργείου με βουλευτές της ευρύτερης περιφέρειας του Πειραιά, όπου θα ενημερωθούν για τις ενέργειες του υπουργείου Ναυτιλίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ρύπανση από το μικρό δεξαμενόπλοιο.

Παράλληλα, ο κ. Σαντορινιός θα μεταβεί μαζί με τον αναπληρωτή υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο, θα μεταβούν στη Σαλαμίνα, όπου θα έχουν συνάντηση με τη δήμαρχο Ισιδώρα Νάννου, με σκοπό την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της οικολογικής καταστροφής στο νησί.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet