Ειρηνικός: Ένα νησί εξαφανίζεται κάτω από τα κύματα!
Print Friendly, PDF & Email
Περιβάλλον

Ειρηνικός: Ένα νησί εξαφανίζεται κάτω από τα κύματα!

Ο πρόεδρος του νησιωτικού κράτους του Ειρηνικού Κιριμπάτι υποστηρίζει την αγορά περισσότερης γης στο εξωτερικό, έπειτα από μια τέτοια αγορά στα νησιά Φίτζι, ώστε να εξασφαλίσει τόσο τρόφιμα όσο και ενδεχομένως μια μελλοντική πατρίδα, εάν η θάλασσα κατακλύσει τις ατόλες εξαιτίας της ανόδου της στάθμης της.

Ο Ανότε Τονγκ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Νορβηγία για να δει το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής που ανεβάζει τη στάθμη των θαλασσών πριν συμμετάσχει την Τρίτη, στη Νέα Υόρκη, στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, δήλωσε ότι θέλει να θέσει τις προϋποθέσεις για μια «μετανάστευση με αξιοπρέπεια» από τα νησιά.

Το Κιριμπάτι, έθνος 100.000 ανθρώπων διασκορπισμένων σε 32 ατόλες του Ειρηνικού, ολοκλήρωσε συμφωνία με τα νησιά Φίτζι για να αγοράσει 24.000 στρέμματα δασικής γης έναντι 9,3 εκατ. δολαρίων Αυστραλίας (6,5 εκατ. ευρώ) στο νησί Βάνα Λέβου, δήλωσε ο κ. Τονγκ.

«Με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, η αξία της γης θα αυξηθεί», προέβλεψε ο κ. Τονγκ, σε συνέντευξή του το σαββατοκύριακο. «Δεν θα επανεγκαταστήσω τον λαό μου, αλλά κάποιος άλλος μπορεί να το κάνει στις ερχόμενες δεκαετίες», πρόσθεσε.

«Μερικοί άνθρωποι πρότειναν ‘γιατί να μην αγοράσουμε κι άλλη γη στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, πωλούν γη στους Κινέζους’», δήλωσε. «Η άποψή μου είναι ‘ναι’, η ακίνητη ιδιοκτησία έχει τον μικρότερο κίνδυνο σε σύγκριση με άλλες επενδύσεις».

Ο κ. Τονγκ δήλωσε ότι το ύψους 500 εκατ. δολαρίων Αυστραλίας (347 εκατ. ευρώ) κρατικό ταμείο πρόνοιας του Κιριμπάτι, το οποίο έχει δημιουργηθεί από τα έσοδα από τα ορυχεία φωσφορικών αλάτων, επλήγη τα τελευταία χρόνια από κακές επενδύσεις στο εξωτερικό.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αρκετά νησιά έχουν πλέον εγκαταλειφθεί στο Κιριμπάτι, εν μέρει επειδή τα καλλιεργήσιμα εδάφη τους που βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο έχουν γίνει λιγότερο παραγωγικά, καθώς τα κύματα της θάλασσας στη διάρκεια καταιγίδων γεμίζουν αλάτι τη γη. «Μολύνει τις σοδειές των τροφίμων μας», δήλωσε.

Οι καλλιέργειες σε υψηλότερα εδάφη στο Φίτζι μπορεί να βοηθήσουν ώστε να εξασφαλισθεί η διατροφική ασφάλεια στο Κιριμπάτι. Όμως η επανεγκατάσταση είναι περίπλοκη, επειδή δημιουργούνται ζητήματα δικαιωμάτων κατοικίας και ιθαγένειας.

Ο κ. Τονγκ δήλωσε πως, όταν αγόρασε τη γη, το Κιριμπάτι δεν έκανε λόγο στις αρχές του Φίτζι για επανεγκατάσταση, αλλά πρόσθεσε πως ο πρόεδρος των νησιών Φίτζι Επέλι Ναϊλατικάου έχει δηλώσει ότι «το Φίτζι θα σας καλωσορίσει» εάν είναι ποτέ απαραίτητο.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet