Η Φινλανδία υπερθερμαίνεται γρηγορότερα
Περιβάλλον

Η Φινλανδία υπερθερμαίνεται γρηγορότερα

Η μέση θερμοκρασία στη Φινλανδία έχει σημειώσει άνοδο πάνω από δύο βαθμούς Κελσίου τα τελευταία 166 χρόνια, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας και του Μετεωρολογικού Ινστιτούτου της χώρας.

Κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος η μέση αύξηση ήταν 0,14 βαθμοί Κελσίου ανά δεκαετία, σχεδόν διπλάσια από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Ο ρυθμός αύξησης έχει επιταχυνθεί ιδιαίτερα τα τελευταία 40 χρόνια, φτάνοντας τους 0,2 βαθμούς ανά δεκαετία.

«Η μεγαλύτερη άνοδος της θερμοκρασίας συμπίπτει με τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο και Ιανουάριο, ωστόσο σημειώθηκε άνοδος πάνω από το μέσο όρο και κατά τους εαρινούς μήνες. Αντίθετα η άνοδος της θερμοκρασίας κατά τους θερινούς μήνες δεν είναι τόσο σημαντική», δήλωσε ο καθηγητής Άρι Λαάκσονεν, επικεφαλής της μελέτης.

Οι συνέπειες της αύξησης της θερμοκρασίας είναι εμφανείς στις πολυάριθμες λίμνες της χώρας, των οποίων η επιφάνεια παγώνει αργότερα σε σχέση με το παρελθόν, ενώ ο πάγος λιώνει με τη σειρά του νωρίτερα. Παράλληλα τα δέντρα ξεκινούν την περίοδο της ανθοφορίας τους νωρίτερα από ό,τι στο παρελθόν.

Η άνοδος της θερμοκρασίας έγινε σε δύο φάσεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων 166 ετών. Η πρώτη έλαβε χώρα από την αρχή της περιόδου παρατήρησης έως τα τέλη της δεκαετίας του 1930, ενώ η δεύτερη από τα τέλη του 1960 έως σήμερα. Ενδιάμεσα η μέση θερμοκρασία παρέμεινε σχετικά σταθερή για διάφορους λόγους, όπως την ηλιακή δραστηριότητα και τις συνέπειες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από όλους τους μετεωρολογικούς σταθμούς της χώρας, καθώς και από γειτονικές χώρες όπως η Σουηδία. Ο προσδιορισμός ξεκάθαρων στατιστικών τάσεων αποτέλεσε πρόκληση για τους επιστήμονες, καθώς η γεωγραφική θέση της Φινλανδίας ανάμεσα στον Ατλαντικό Ωκεανό και την ηπειρωτική Ευρασία προκαλεί μεγάλες καιρικές διακυμάνσεις.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet