Κλιματική αλλαγή: Δυσοίωνη πρόβλεψη για νέο θερμότερο έτος όλων των εποχών την επόμενη 5ετία
Getty Images
Print Friendly, PDF & Email
Κόσμος

Κλιματική αλλαγή: Δυσοίωνη πρόβλεψη για νέο θερμότερο έτος όλων των εποχών την επόμενη 5ετία

Υπάρχει μια πιθανότητα της τάξης του 40% ο πλανήτης να γίνει τόσο καυτός τα επόμενα πέντε χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής που θα ξεπεράσει το όριο θερμοκρασίας το οποίο προσπαθεί να αποτρέψει η κλιματική συμφωνία του Παρισιού, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.

Μια νέα πρόβλεψη του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού για τα επόμενα χρόνια δίνει επίσης πιθανότητα 90% να προκύψει νέο ρεκόρ θερμότερου έτους στην ιστορία μέχρι το τέλος του 2025. Με βάση τις ίδιες δυσοίωνες προβλέψεις, ο Ατλαντικός θα συνεχίσει να παράγει πιο δυνητικά επικίνδυνους τυφώνες από ό, τι στο παρελθόν, σύμφωνα με το CNN. 

Για το τρέχον έτος, οι μετεωρολόγοι λένε ότι μεγάλα τμήματα της γης στο Βόρειο Ημισφαίριο θα είναι κατά 0,8 βαθμούς Κελσίου πιο ζεστά από τις τελευταίες δεκαετίες και ότι η ξηρασία των Νοτιοδυτικών ΗΠΑ θα συνεχιστεί.

Η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα του 2015 έθεσε ως στόχο να συγκρατήσει τη θερμοκρασία σε μόλις μερικά δέκατα του βαθμού πιο ζεστή από ό,τι είναι τώρα. Η έκθεση ανέφερε ότι υπάρχει πιθανότητα 40% τουλάχιστον ένα από τα επόμενα πέντε χρόνια να είναι 1,5 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη σε σχέση με τους προ-βιομηχανικούς χρόνους. Ο κόσμος είναι ήδη 1,2 βαθμοί Κελσίου (2,2 βαθμοί Φαρενάιτ) πιο ζεστός από τους προ-βιομηχανικούς χρόνους.

Πέρυσι, η ίδια ομάδα προέβλεπε πιθανότητα 20% να συμβεί κάτι τέτοιο. Ο διπλασιασμός της εκτίμησης οφείλεται σε βελτιώσεις της τεχνολογίας που δείχνουν ότι η Γη «έχει πραγματικά θερμανθεί περισσότερο από ό, τι νομίζαμε ήδη», ειδικά στις ελαφρώς ελεγχόμενες πολικές περιοχές.

Σημειώνεται, ότι το 2020 ήταν ένα από τα τρία θερμότερα έτη που καταγράφηκαν ποτέ και ότι η παγκόσμια μέση θερμοκρασία ήταν 1,2 βαθμούς πάνω από την προ-βιομηχανική γραμμή αναφοράς.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet