“Μεταφερόμενη” η ομίχλη στο Πεκίνο
Περιβάλλον

“Μεταφερόμενη” η ομίχλη στο Πεκίνο

Ομάδα Αμερικανών και Κινέζων ερευνητών ανακάλυψε μία άμεση σύνδεση μεταξύ των αερίων ρύπων από μηχανοκίνητα οχήματα και βιομηχανικές εκπομπές και της πυκνής ομίχλης που συχνά καλύπτει την πρωτεύουσα της Κίνας.

Τα προβλήματα ρύπανσης της ατμόσφαιρας στην Κίνα έρχονται συχνά στη δημοσιότητα καθώς η χώρα διαθέτει τις 16 από τις 20 πιο μολυσμένες πόλεις στον κόσμο, φυσικά συμπεριλαμβανομένου του Πεκίνου. Οι ερευνητές προσπάθησαν να κατανοήσουν καλύτερα γιατί το Πεκίνο και οι άλλες πόλεις έχουν τόσο σοβαρά προβλήματα ρύπανσης.

Η ρύπανση στο Πεκίνο είναι προφανές ότι προέρχεται κυρίως από αυτοκίνητα και διάφορες κατασκευαστικές και βιομηχανικές δραστηριότητες που χρησιμοποιούν άνθρακα. Ωστόσο η επιστημονική ομάδα παρατήρησε πως όταν συνυπολόγιζαν όλα τα παραπάνω δε δικαιολογούταν το επίπεδο ομίχλης που καλύπτει περιοδικά την πόλη. Για αυτό τον λόγο συνέλεξαν δείγματα αέρα από τον Οκτώβριο έως το Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους, χρησιμοποιώντας εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας.

Μελετώντας τα δεδομένα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ποσότητα των λεπτών σωματιδίων, που αποτελούν τη βάση της ομίχλης, ήταν μεγαλύτερη από αυτή που παραγόταν από τις πρωτογενείς πηγές. Περαιτέρω μελέτη αποκάλυψε ότι η φωτοχημική οξείδωση των αερίων ρύπων οδηγεί στο σχηματισμό πληθώρας νέων λεπτών σωματιδίων, αλλά και το ότι οι καθημερινές ατμοσφαιρικές συνθήκες παίζουν ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στην ανάπτυξη της ομίχλης.

Συγκεκριμένα οι άνεμοι μεταφέρουν στην πόλη ρύπανση από τα νότια της χώρας, όπου βρίσκονται αρκετές εργοστασιακές μονάδες που τροφοδοτούνται με ενέργεια από καύση άνθρακα, αποδίδοντας τον περιοδικό χαρακτήρα στις εμφανίσεις της ομίχλης. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται το καλοκαίρι όταν η βροχή καθαρίζει εν μέρει τον αέρα με αποτέλεσμα να υπάρχουν λιγότερες τέτοιες ημέρες.

Οι ερευνητές πιστεύουν πως τα ευρήματά τους είναι εφαρμόσιμα και σε άλλες πόλεις της Κίνας και υποστηρίζουν ότι ο μοναδικός τρόπος επίλυσης των προβλημάτων ρύπανσης είναι η δραματική μείωση των εκπομπών βλαβερών αερίων.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet