“Πρωτεύουσα” της μόλυνσης το Νέο Δελχί
Περιβάλλον

“Πρωτεύουσα” της μόλυνσης το Νέο Δελχί

Η πρωτεύουσα της Ινδίας μαστίζεται από εκτεταμένη ρύπανση κατά τους τελευταίους χειμώνες, χάρις στην αύξηση του αριθμού των αυτοκινήτων, των κατασκευών κατοικιών και των κινητήρων ντίζελ, συνδυαζόμενη με τη γεωγραφική τοποθεσία της χώρας η οποία ευνοεί την παγίδευση του μολυσμένου αέρα όταν ο καιρός είναι ψυχρός. Υπολογίζεται πως τουλάχιστον από το 2011 η ποιότητα του αέρα στο Νέο Δελχί είναι σε αρκετές περιστάσεις χειρότερη από αυτή του διαβόητα μολυσμένου Πεκίνου.

Ωστόσο μία συγκεκριμένη γειτονιά της πόλης, η περιοχή Ανάντ Βιχάρ, εμφανίζει αυτήν την περίοδο εντυπωσιακά υψηλά επίπεδα ρύπανσης, ακόμα και για το Νέο Δελχί. Οι πιο πρόσφατες ενδείξεις δείχνουν ότι τα επίπεδα των σωματιδίων PM 2,5, των πιο επικίνδυνων για την ανθρώπινη υγεία είναι 580, τα υψηλότερα στον κόσμο, ενώ τα επίπεδα των λίγο μεγαλύτερων σωματιδίων PM 10 είναι ακόμα πιο υψηλά, με τις τιμές αυτές να φτάνουν το μέγιστο βαθμό τους στις ώρες αιχμής.

Το γεγονός ότι τα επίπεδα των ΡΜ 10 είναι υψηλότερα από αυτά των ΡΜ 2,5 ενδεχομένως οφείλεται στις παράνομες πυρκαγιές που ξεκινούν αγρότες στους ορυζώνες της περιοχής Παντζάμπ, σύμφωνα με τις ινδικές αρχές.

Μετά την Ανάντ Βιχάρ, η περιοχή με τις μεγαλύτερες τιμές ΡΜ 2,5 στην Ασία είναι η Γουτσένγκ στην Κίνα, με πολλές άλλες περιοχές στα ανατολικά της χώρας να ακολουθούν. Ο αέρας στην Ευρώπη και στην Αμερική είναι αισθητά πιο καθαρός, με τα πιο προβληματικά σημεία να βρίσκονται στην κεντρική Καλιφόρνια και το Τελ Αβίβ, ενώ η πιο μολυσμένη περιοχή κοντά στην Ελλάδα είναι το Σλαβόνσκι Μπροντ στην ανατολική Κροατία.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet