Σε κόκκινο συναγερμό για το ηφαίστειο στην Ισλανδία
Περιβάλλον

Σε κόκκινο συναγερμό για το ηφαίστειο στην Ισλανδία

Κόκκινο συναγερμό για την αεροπλοΐα στην Ευρώπη λόγω πιθανότητας έκρηξης του ηφαιστείου Μπαρνταρμπούνγκα εξέδωσε η Ισλανδία, καθώς αναμένονται μεγάλες ποσότητες ηφαιστειακής σκόνης.

Η ισλανδική μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη υποκρυσταλλική έκρηξη στο Μπαρνταρμπούνγκα. Την Τετάρτη, οι αρχές της Ισλανδίας εκκένωσαν περιοχή κοντά στο ηφαίστειο λόγω φόβων για πιθανή έκρηξη. Η έκρηξη του ηφαιστείου Εϊτζαφτζαλατζοκούλ, το 2010 είχε προκαλέσει παράλυση της αεροπλοΐας στην Ευρώπη για περίπου μία εβδομάδα.

Ο κόκκινος συναγερμός είναι ο υψηλότερος σε μια κλίμακα πέντε σταδίων.

Το Μπαρνταρμπούνγκα είναι μέρος μεγαλύτερου ηφαιστειακού συστήματος το οποίο βρίσκεται κάτω από τον πάχους 500 μέτρων παγετώνα Βατνατζοκούλ.

«Μια έκρηξη είναι σε εξέλιξη κάτω από το στρώμα του πάγου, πιθανόν μία μικρή έκρηξη που δεν κατάφερε να λιώσει το κάλυμμα του πάγου», δήλωσε ο Θίοντορ Χέρβασον, εκτελεστικός διευθυντής του τμήματος προειδοποιήσεων και προβλέψεων της IMO. Σύμφωνα με την ισλανδική αστυνομία, δεν υπήρχε γύρω στις 15:00 ώρα Γκρίνουϊτς (18:00 ώρα Ελλάδας) κάποια αλλαγή στην επιφάνεια στην περιοχή όπου σημειώθηκε η έκρηξη, όπου το πάχος του στρώματος ποικίλλει από τα 150 στα 400 μέτρα.

«Προς το παρόν, η έκρηξη θεωρείται μικρή», ανέφερε η διεύθυνση της ισλανδικής αστυνομίας. Ωστόσο, «δεν γνωρίζουμε αν η έκρηξη θα παραμείνει κάτω από τον παγετώνα ή όχι», υπογραμμίζεται στην σχετική ανακοίνωση.

Η δραστηριότητα στο Μπαρνταρμπούνγκα, το ύψος του οποίου υπερβαίνει τα 2.000 μέτρα, άρχισε το Σάββατο 16 Αυγούστου.

Από εκείνη την ημέρα το επίπεδο συναγερμού είχε τεθεί στο πορτοκαλί, που σημαίνει «αυξημένη δραστηριότητα ή αύξηση με αυξημένη πιθανότητα έκρηξης».

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet