Αποδεκατίζονται οι τελευταίες οάσεις άγριας φύσης
Print Friendly, PDF & Email
Περιβάλλον

Αποδεκατίζονται οι τελευταίες οάσεις άγριας φύσης

Το ένα δέκατο των εκτάσεων έρημης και άγριας φύσης στη Γη έχει χαθεί κατά την τελευταία εικοσαετία, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις επιστημόνων, οι οποίοι προειδοποιούν ότι σταδιακά η άγρια φύση χάνεται ανεπιστρεπτί και σε λιγότερα από 100 χρόνια δεν θα υπάρχει πια σχεδόν καθόλου.

Ως άγρια φύση θεωρούνται περιοχές βιολογικά και οικολογικά ανέπαφες από ανθρώπινη όχληση ή παρέμβαση (γεωργία, εξόρυξη, κυνήγι, τουρισμός κ.ά.). Οι περισσότερες (το 82%) έχουν έκταση άνω των 10.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων η κάθε μία.

Επιστήμονες, με επικεφαλής τον Τζέιμς Γουότσον του αυστραλιανού Πανεπιστημίου της Κουίνσλαντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Current Biology», παρουσίασαν ένα νέο χάρτη που αποτυπώνει την κατάσταση. Ο χάρτης δείχνει ότι στον πλανήτη μας οι περιοχές άγριας φύσης καταλαμβάνουν συνολική έκταση 30,1 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων (το 23% της ξηράς). Το μεγαλύτερο μέρος τους βρίσκεται στη Β. Αμερική, στη Β.Ασία, στη Β. Αφρική και στην Αυστραλία.

Σε σχέση με τη δεκαετία του ΄90, έχουν χαθεί γύρω στα 3,3 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα άγριας φύσης ή σχεδόν το 10% του συνόλου. Η χαμένη έκταση είναι διπλάσια σε μέγεθος από την Αλάσκα ή όσο η μισή αχανής λεκάνη του Αμαζονίου.

Οι μεγαλύτερες απώλειες έχουν υπάρξει στην περιοχή του Αμαζονίου στη Ν. Αμερική (μείωση 30% των εκτάσεων άγριας φύσης) και στην Κεντρική Αφρική (μείωση 14%).

Οι ερευνητές επεσήμαναν την ανάγκη να εφαρμοσθούν άμεσα διεθνείς πολιτικές για την προστασία των φυσικών περιοχών και της βιοποικιλότητας. Όπως εκτιμούν, υπάρχει ακόμη ένα χρονικό περιθώριο μίας έως δύο δεκαετιών ώστε η κατάσταση να μη γίνει οριστικά μη αναστρέψιμη.

Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet