Πλωτό φράγμα ίσως καθαρίσει τη «Μεγάλη Σκουπιδόμαζα του Ειρηνικού»
Περιβάλλον

Πλωτό φράγμα ίσως καθαρίσει τη «Μεγάλη Σκουπιδόμαζα του Ειρηνικού»

Ένα πλωτό φράγμα που παγιδεύει σακούλες, μπουκάλια και άλλα πλαστικά σκουπίδια, θα δοκιμαστεί φέτος στην Ολλανδία με την προοπτική να αναπτυχθεί το 2020 στη «Μεγάλη Σκουπιδόμαζα του Ειρηνικού», μια αχανή έκταση με επιπλέοντα σκουπίδια που σχηματίζεται από τα ωκεάνια ρεύματα.

«Θα είναι η πρώτη φορά που το πλωτό φράγμα που σχεδιάσαμε θα δοκιμαστεί στην ανοιχτή θάλασσα» ανακοίνωσε το ίδρυμα Ocean Cleanup κατά της θαλάσσιας ρύπανσης.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ένα πρωτότυπο του φράγματος, μήκους 100 μέτρων, θα αναπτυχθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2016 περίπου 20 χιλιόμετρα από τις ακτές της Ολλανδίας.

Σε αντίθεση με άλλα προγράμματα καθαρισμού των νερών, τα οποία βασίζονται σε σκάφη που συλλέγουν τα σκουπίδια από την επιφάνεια, το παθητικό φράγμα είναι μια φθηνότερη, και ενδεχομένως αποτελεσματικότερη λύση.

Τις τελευταίες δεκαετίες τα πλαστικά σκουπίδια έχουν αναδειχθεί σε πραγματική μάστιγα για τους ωκεανούς: χελώνες και άλλα ζώα καταπίνουν σακούλες νομίζοντας ότι είναι μέδουσες, δελφίνια, φάλαινες και θαλασσοπούλια μπερδεύονται σε πετονιές και άλλα σκουπίδια και βρίσκουν φρικτό θάνατο. Ακόμα και όταν τα πλαστικά διασπώνται, μικροσκοπικά κομμάτια περνούν στους θαλάσσιους οργανισμούς και τελικά φτάνουν στο ανθρώπινο πιάτο.

Αν οι δοκιμές είναι ενθαρρυντικές, το ίδρυμα Ocean Cleanup σκοπεύει να αναπτύξει στον Ειρηνικό ένα φράγμα των 100 χιλιομέτρων σε σχήμα V. Κάθε βραχίονας του φράγματος θα φτάνει σε βάθος τριών μέτρων και θα κατευθύνει τα σκουπίδια στη γωνία του φράγματος ώστε να μπορούν εύκολα να συλλεχθούν για ανακύκλωση.

Η «Μεγάλη Σκουπιδόμαζα του Ειρηνικού» (Great Pacific Garbage Patch) είναι μια τεράστια δίνη ανάμεσα στη Χαβάη και την Καλιφόρνια που συσσωρεύει σκουπίδια και λύματα.

Αντίστοιχες, αν και μικρότερες, συγκεντρώσεις σκουπιδιών υπάρχουν και στον Ινδικό και τον βόρειο Ατλαντικό.

Πηγή: in.gr/Βαγγέλης Πρατικάκης

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet