Αλέξης Τσίπρας: Εμείς αριστερό εμφύλιο δεν πρόκειται να ανοίξουμε
Print Friendly, PDF & Email
Πολιτική

Αλέξης Τσίπρας: Εμείς αριστερό εμφύλιο δεν πρόκειται να ανοίξουμε

«Είμαι βέβαιος ότι παρά τις δυσκολίες θα περάσουμε τον δύσκολο κάβο» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγοντας τις εργασίες της πανελλαδικής συνδιάσκεψης του κόμματος.

Ο τέως πρωθυπουργός πέταξε το γάντι στους διαφωνούντες, λέγοντας ότι δεν θα ανοίξει ο ίδιος εμφύλιο: «Όποιος θέλει να πενθήσει ή να αποδράσει, ας το κάνει». Παράλληλα, έθεσε το δίλημμα της κάλπης αλλά και της επόμενης μέρας.

Τα μηνύματα στους διαφωνούντες

Ο τέως πρωθυπουργός πέταξε το γάντι στους διαφωνούντες, λέγοντας: «Όποιος θέλει να πενθήσει, να πενθήσει. Όποιος θέλει να αποδράσει, να αποδράσει. Εμείς κοιτάμε μπροστά. Μόνο μπροστά».

Ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική στους «αυτοδιοριζόμενους εκπροσώπους του ΄ΟΧΙ΄», λέγοντας: «Δικό μας πρωτίστως είναι το ΄ΟΧΙ΄. Εμείς, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι που άνοιξε διάπλατα και με τεράστιο ρίσκο την πόρτα για να περάσει η λαϊκή βούληση με το δημοψήφισμα.

»Ο ΣΥΡΙΖΑ, όλοι εμείς, στηρίξαμε το ΄ΟΧΙ΄και παλέψαμε για αυτό, όταν όλες οι δυνάμεις της αντιδραστικής παλινόρθωσης βυσσοδομούσαν και τρομοκρατούσαν, χέρι με χέρι με τους πιο σκληρούς από τους δανειστές. Αυτό το ΄ΟΧΙ΄ δεν θα το χαρίζουμε σε κανέναν.

»Ανήκει στον ελληνικό λαό και στην κυβέρνηση που του έδωσε την ευκαιρία να το εκφράσει. Και το στήριξε ως το τέλος. Και επιτρέψτε μου να πω, ότι αυτό το ΄ΟΧΙ΄ δεν τελείωσε με το τέλος της διαπραγμάτευσης. Είναι η πιο μεγάλη μέχρι σήμερα στιγμή της μεγάλης προσπάθειας που αρχίσαμε στις 25 του Γενάρη.

»Που θα εμπνέει και θα καθοδηγεί τη δράση μας για πολύ καιρό. Γιατί δεν μπήκε σε κάποια βιτρίνα, κάποιου μουσείου, να το θαυμάζουν οι επίγονοι, όπως πιστεύουν, ελπίζουν, και ισχυρίζονται ορισμένοι. Το ΄ΟΧΙ΄ δεν ήταν, ΄ΝΑΙ΄ στη δραχμή, όπως ισχυρίζονται τώρα ορισμένοι πραγματοποιώντας απίστευτη λαθροχειρία, αφού κανένας τους τότε δεν τόλμησε να το ισχυριστεί.

»Αντίθετα εγώ ζήτησα το ΄ΟΧΙ΄για να φέρω καλύτερη συμφωνία από αυτή που μας πρότειναν. Ήταν ΄ΟΧΙ΄στο παλιό και μισητό πολιτικό σύστημα. Ήταν ΄ΟΧΙ΄στη διαπλοκή, στη διαφθορά, στην αναξιοκρατία. Ήταν ΄ΟΧΙ΄στην εξάρτηση, στην επιτροπεία, στον περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας, στην υποτίμηση της λαϊκής κυριαρχίας. Ήταν ΄ΟΧΙ΄σε όλους εκείνους, βαρόνους, εθνικούς εργολάβους, κόμματα και πολιτικούς, που μεταχειρίζονται την Ελλάδα σαν κτήμα τους και τους εργαζόμενους σαν δουλοπάροικους.

»Ήταν ΄ΟΧΙ΄σε ένα καθεστώς που από τα κάτω δεν το θέλουν πια. Και από τα πάνω δεν θα μπορέσουν να το παλινορθώσουν. Ήταν ΄ΟΧΙ΄σε ένα κράτος γραφειοκρατικό, αγκυλωμένο, εχθρικό για τον πολίτη και φιλικό για το ρουσφέτι, τη διαπλοκή, τον κομματισμό. Αυτό το βαθύτερο περιεχόμενο του ΄ΟΧΙ΄, η πιο ειλικρινής έκφραση της αντίστασης του ελληνικού λαού, είναι ο πυρήνας του προγράμματός μας για τη νέα τετραετία. Μ΄ αυτό το ΄ΟΧΙ΄θα βαδίσουμε συντρόφισσες και σύντροφοι».

Το διακύβευμα των εκλογών και η επόμενη μέρα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τα στελέχη του κόμματος να μην ξεχνούν την κεντρική επιλογή εν όψει των εκλογών, η οποία είναι αν «θα πάμε μπροστά ή αν θα επιτρέψουμε στο παλιό να επιστρέψει».

Υπενθύμισε ότι από την αρχή ο στόχος της άλλης πλευράς ήταν η «αριστερή παρένθεση» σε έναν «πόλεμο», όπως τον χαρακτήρισε, ο οποίος συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Αναφέρθηκε μάλιστα στη στάση που τηρούν ορισμένα ΜΜΕ, τα οποία προέβαλαν τη διαφωνία ακόμα και του τελευταίου στελέχους του κόμματος ή τον εμφύλιο πόλεμο στους κόλπους της Αριστεράς.

«Δεν χωρούν αυταπάτες. Η κάθε μία και ο καθένας πρέπει να επιλέξει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει».

Ο κ. Τσίπρας έθεσε το κεντρικό ζήτημα της επόμενης μέρας των εκλογών για το ποιος θα μπορέσει να διαπραγματευτεί καλύτερα τα ανοικτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης, όπως η διευθέτηση του χρέους.

«Ποιον αλήθεια θα εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός να διαπραγματευτεί αυτά τα μεγάλα ζητήματα; Εκείνους που θεωρούσαν τα μνημόνια κτήμα και προνόμιό τους και υποστήριζαν ότι αν δεν τα επέβαλαν οι δανειστές, έπρεπε να τα επιβάλουμε μόνοι μας;

»Εκείνους που δέσμευσαν τη χώρα, συνυπέγραψαν την ερήμωση της αγοράς και την καθίζηση της οικονομίας, οδήγησαν σε αδιέξοδο τη μεσαία τάξη, πολλαπλασίασαν το χρέος υποστηρίζοντας ότι είναι βιώσιμο, και τελικώς μας κληροδότησαν μια Ελλάδα γονατισμένη κάτω από το βάρος του χρέους και των δεσμεύσεων που ανέλαβαν για λογαριασμό όλων μας;

»Ή εκείνους που έδωσαν σκληρή μάχη, πήραν ρίσκα, οδήγησαν τη διαπραγμάτευση στα όριά της, έβγαλαν τον λαό στο προσκήνιο με το δημοψήφισμα και απέδειξαν, αν μη τι άλλο, ότι διαθέτουν τη θέληση και το θάρρος να σταθούν όρθιοι στα δύσκολα;

Γιατί αυτό είναι το δίλημμα της κάλπης στις 20 του Σεπτέμβρη. Αυτός είναι ο στόχος της Ν.Δ., του Μεϊμαράκη και του παλιού προσωπικού. Να γίνει η αριστερή παρένθεση, και μετά να απελευθερώσουν τις απολύσεις του ιδιωτικού τομέα, να κάνουν κι άλλες στο δημόσιο, να θάψουν το θέμα του χρέους, να δώσουν βορά την πρώτη κατοικία στα κερδοσκοπικά κεφάλαια.

Να εφαρμόσουν όσα δεν μπόρεσαν οι δανειστές να περάσουν στη διαπραγμάτευση».

Τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ

Στο τελευταίο μέρος της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι αυτό που προέχει είναι η νίκη στις εκλογές. «Τώρα είναι η στιγμή της μάχης. Της γενικής επιστράτευσης. Της προσφοράς και όχι της ζήτησης» είπε χαρακτηριστικά.

Ξεκαθάρισε πάντως, προς παλαιούς και νέους συντρόφους, ότι δεν αλλάζει τίποτα από τις αξίες και της ιδέες της Αριστεράς.

«Η ζωή και η πολιτική απαιτούν συχνά ελιγμούς, υποχωρήσεις, συμβιβασμούς, που μόνο ένας ανόητος δεν κατανοεί τη σημασία τους.

»Αυτό όμως δεν σημαίνει για μένα, για μας, σε καμιά περίπτωση, ούτε ότι θα εγκαταλείψουμε τους στόχους που μας έφεραν στην κυβέρνηση, ούτε ότι θα εγκαταλείψουμε εκείνους που στηρίζουν σε μας τις ελπίδες τους».

Επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του έγινε μειοψηφία «από τα μέσα», αλλά ξεκαθάρισε ότι η συζήτηση θα γίνει στην ώρα της.

«Αλλά αριστερό εμείς εμφύλιο δεν πρόκειται να ανοίξουμε. Γιατί ο αντίπαλος ήταν και παραμένει το παλιό καθεστώς και το παλιό σύστημα εξουσίας που σηκώνουν κεφάλι.

»Θα επαναλάβω λοιπόν ότι τώρα είναι ώρα να βγούμε στους δρόμους, στις πλατείες, στα καφενεία, στα χωριά και στις πόλεις, για να μεταφέρουμε ένα και μόνο μήνυμα. Ένα μόνο: Είμαστε παρόντες, όρθιοι, συνεχίζουμε αυτό που μόλις αρχίσαμε. Ζητάμε ισχυρή εντολή να συνεχίσουμε αυτό που μόλις αρχίσαμε. Και σαν μέλη του κόμματος ζητάμε ο ένας από τον άλλο το αυτονόητο: Να μείνουμε στη θέση που μας έταξε η περίσταση, με γνώση και επίγνωση, με σταθερότητα και αποφασιστικότητα, με τόλμη και αρετή απέναντι σε όσους θέλουν να μας σπρώξουν στην ήττα, ή στον βάλτο.

»Και να ανοιχτούμε χωρίς κανένα φόβο και κανένα δισταγμό στην κοινωνία που μας περιμένει. Γιατί εκεί σύντροφοι, στην κοινωνία που αγωνιά, αμφιβάλλει, αναρωτιέται, περιμένει, ελπίζει, θα κριθούμε όλοι κατά τα λόγια και κυρίως κατά τα έργα μας. Θα νικήσουμε. Όχι για να επιβιώσει το κόμμα μας. Για να ζήσει ο λαός. Να είστε σίγουροι για αυτό» κατέληξε.

Πηγή: in.gr/Α.Ρ.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2022
Powered by Wisenet