Αλ. Τσίπρας: Καλοδεχούμενη η πρόταση μομφής – Θλιβερό φερέφωνο του Σαμαρά ο Μητσοτάκης
Print Friendly, PDF & Email
Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Καλοδεχούμενη η πρόταση μομφής – Θλιβερό φερέφωνο του Σαμαρά ο Μητσοτάκης

Σκληρή επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, «φωτογραφίζοντάς» τον ως τον υπεύθυνο που «έσυρε» τη Ν.Δ. στην πρόταση μομφής.

Μάλιστα, χαρακτήρισε τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη ως «θλιβερό φερέφωνο του πραγματικού αρχηγού της Ν.Δ., του Σαμαρά που έχτισε όλη του την πολιτική καριέρα σε ένα θέμα που αποτελεί πληγή, το θέμα της ονομασία των βόρειων γειτόνων μας».

Ο κ. Τσίπρας είπε για την πρόταση δυσπιστίας που κατατέθηκε από τη Ν.Δ. ότι είναι καλοδεχούμενη «και αν δεν υπήρχε, έπρεπε να την εφεύρουμε».

Αναφερόμενος στον κ. Σαμαρά είπε: «Ήταν ο πρώτος που επισήμως ως ΥΠΕΞ, στις 2 Δεκεμβρίου του 1991, απεδέχθη σε επίσημο κείμενο της ΕΟΚ να καταγραφεί η χώρα ως Δημοκρατία της Μακεδονίας». «Είναι αυτός που έχει το θράσος να σηκώσει τη σημαία του υπερπατριωτισμού, και σήμερα έρχεται και παριστάνει τοΝ θεματοφύλακα των αξιών του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου όταν, επί Πολιτικής Άνοιξης, είχε ασκήσει σκληρή κριτική και στους δύο, ζητώντας τους να παραιτηθούν. Είναι ο ίδιος που ξέχασε πως όταν έγινε πρωθυπουργός παρουσίασε σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes. Σήμερα, γιατί έχει ο καιρός γυρίσματα, ο κ. Σαμαράς θέτει σε ομηρία τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον οδηγεί σε θέση και στάση που δεν συνάδει με προγηγούμενες θέσεις του και τον οδηγεί σε συμπεριφορά θεσμικών ακροβασιών. Το να εμπλέκει κανείς τον ΠτΔ είναι θεσμική ακροβασία που κανείς δεν έχει δικαίωμα να επιχειρεί», πρόσθεσε.

«Να πούμε ποιος έδωσε τι και πότε. Ποιος κέρδισε αυτά τα 26 χρόνια. Έχουν γίνει παραχωρήσεις και λάθη από τη δεκαετία του ’70 για να βρεθούμε σε αυτό το σημείο. Θα μιλήσουμε για το ποιος παρέδιδε κάποτε το όνομα Μακεδονία για εσωτερική χρήση» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Κλείνω με μία φράση γιατί πιστεύω ότι τις επόμενες δύο μέρες θα έχουμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε αναλυτικά: Ο κ. Μητσοτάκης είπε θα αναμετρηθούμε με την ιστορία και τις ευθύνες μας. Πράγματι. Μόνο που εσείς κ. Μητσοτάκη θα αναμετρηθείτε και με τη δική σας οικογενειακή ιστορία. Και φοβάμαι πως θα βρεθείτε εντυπωσιακά ελλιποβαρής», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είχε αναφερθεί στην έξοδο από τα μνημόνια τον προσεχή Αύγουστο.

«Τιμήσαμε τις δεσμεύσεις μας: Η αξιοπιστία της χώρας αποκαταστάθηκε. Η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια τον Αύγουστο. Αντιμετωπίσαμε ιστορικά ζητήματα που ταλάνιζαν χρόνια την Ελλάδα. Πιστεύω ότι στο τέλος της ημέρας ο ιστορικός θα αποφανθεί ότι πράξαμε σωστά. Θέλω να πω δυο λόγια όχι αποτίμησης, αλλά σύγκρισης. Θέλω να πω που βρισκόμασταν τον Γενάρη του 2015 και πού σήμερα. Παραλάβαμε χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας, με πέντε χρόνια ήδη σε προγράμματα στήριξης, και πετύχαμε όχι μόνο να πιάσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους. Φέτος είχαμε ρυθμό ανάπτυξης 2,3% Παραλάβαμε μια χώρα με εσκεμμένα άδεια ταμεία και τώρα έχει απόθεμα».

Όπως είπε, η συνεδρίαση «έχει ιστορικό χαρακτήρα. Είναι η τελευταία φορά που ψηφίζουμε νόμο, όχι αποτέλεσμα των επιλογών της κυβέρνησης, αλλά διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς. Είναι η τελευταία φορά που ψηφίζουμε μέτρα αξιολόγησης».

Κάνοντας αποτίμηση από το 2015 και μετά είπε ότι: «Η χώρα ξόδευε ευρωπαϊκά προγράμματα για να εξυπηρετήσει φίλιους στόχους. Εμείς καταφέραμε να είναι η χώρα πρώτη στην απορρόφηση κονδυλίων. Στη συνείδηση του μέσου Έλληνα, η λέξη “μεταρρύθμιση” ήταν ταυτισμένη με τη λέξη περικοπή. Σήμερα σημαντικότατες δομικές μεταρρυθμίσεις έχουν προχωρήσει. Βάλαμε τάξη στα δημοσιονομικά μας, όλες οι πλευρές εργάζονται ώστε στις 21 του Ιούνη να εξασφαλιστεί μια λύση για την ελάφρυνση του χρέους, που θα καθιστά την πρόσβαση στις αγορές άμεση».

Μάλιστα, ευχαρίστησε για το έργο που έκαναν τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη, αλλά και τον κ. Δ. Λιάκο.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet