Αντιδράσεις κομμάτων για την παραίτηση – «βόμβα» της Εισαγγελέως Διαφθοράς
Πολιτική

Αντιδράσεις κομμάτων για την παραίτηση – «βόμβα» της Εισαγγελέως Διαφθοράς

«Η παραίτηση της Εισαγγελέως Διαφθοράς, λίγο πριν τη λήξη της θητείας της, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά» σημειώνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κυβερνητικοί κύκλοι και υπογραμμίζουν:

«Το λιγότερο που αναμένουμε είναι να κατονομάσει όλους εκείνους που την εμπόδισαν να παράξει έργο, όπως ισχυρίζεται. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη στα θέματα διαφθοράς να φτάσει μέχρι το τέλος».

Απαντήσεις από την κυβέρνηση και τους αρμοδίους υπουργούς ζητά η Ν.Δ. για τη λειτουργία παράκεντρων εξουσίας και διαφθοράς, όπως λέει χαρακτηριστικά, μετά και την παραίτηση της Εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Ράικου.

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της Ν.Δ. τονίζει ότι η σημερινή παραίτηση – βόμβα της Εισαγγελέως Διαφθοράς επιβεβαιώνει, με τον χειρότερο τρόπο, όσα καταγγέλλει η Ν.Δ. για την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της Δικαιοσύνης.

«Η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί οφείλουν να δώσουν απαντήσεις για τη λειτουργία παράκεντρων εξουσίας και διαφθοράς» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η εισαγγελέας, που έπιασε μεταξύ άλλων τον Άκη Τσοχατζόπουλο (όταν τα κόμματα τον είχαν αθωώσει), έχει μπει πολλές φορές στο στόχαστρο σκοτεινών κύκλων που θέλουν να έχουν ασυλία» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.

«Σήμερα» συνεχίζει «η παραίτηση της Ελένης Ράικου από τη θέση της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς και οι βαριές καταγγελίες για “σχέδιο ηθικής της εξόντωσης από μεγάλα συμφέροντα στο χώρο του φαρμάκου”, δείχνουν ότι τα πράγματα στη χώρα μας γίνονται πολύ επικίνδυνα.

»Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να προστατεύσει τους θεσμούς και να αφεθεί η δικαιοσύνη να κάνει απρόσκοπτα τη δουλειά της. Ο πολιτικός κόσμος, η ηγεσία της Δικαιοσύνης και οι δικαστικές ενώσεις οφείλουν να στηρίξουν την προσπάθεια της κ. Ράικου.

»Η ίδια η εισαγγελέας πρέπει με αυτή τη στήριξη να συνεχίσει το έργο της και να αγνοήσει τις απειλές. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει κράτος δικαίου κι όχι χώρα που κάνουν κουμάντο διάφορες μαφίες».

Σύμφωνα με πληροφορίες, βασική αφορμή για την παραίτηση της κ. Ράικου είναι η έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς στην υπόθεση της Novartis. Η ίδια φέρεται να τονίζει προς τον Άρειο Πάγο ότι δεν θέλει να μετατραπεί σε «Ιφιγένεια στον βωμό συμφερόντων», ενώ μιλά για «διεφθαρμένους κρατικούς αξιωματούχους και συμφέροντα στον χώρο του φαρμάκου».

Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι η εισαγγελέας δηλώνει ότι αισθάνεται απροστάτευτη θεσμικά, στοχοποιημένη και συκοφαντημένη από παράκεντρα εξουσίας, που μόνο στόχο έχουν τη συγκάλυψη πράξεων διαφθοράς κρατικών λειτουργών. Διαβλέπει μάλιστα προσπάθεια ακύρωσης του έργου της, αλλά και ηθικής της εξόντωσης, προκειμένου κάποιοι να μη διαβούν το κατώφλι της φυλακής.

Πηγές αναφέρουν ότι η κα Ράικου εξερράγη όταν διέρρευσαν στοιχεία αποκαλυπτικά για την υπόθεση της Novartis, με τα οποία και θα απεδεικνύετο ότι μεγάλος αριθμός κρατικών αξιωματούχων (κυρίως ιατρών δημόσιων νοσοκομείων) δωροδοκούνταν απευθείας από λογαριασμό της εταιρείας στην Ελβετία, με εμβάσματα σημαντικών χρηματικών ποσών που κατατίθεντο στους προσωπικούς τους λογαριασμούς.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν και το εύρημα περί αντίστοιχων εμβασμάτων από τον ίδιο λογαριασμό, επίσης απευθείας, σε λογαριασμούς νομικών προσώπων, τα οποία πιθανολογούνται ότι χρησίμευαν ως οχήματα για να αποδοθεί πολύτιμο «δώρο» σε αποδέκτες – αξιωματούχους. Στοιχείο που ίσως παρέπεμπε και σε εμβάσματα προς πολιτικά πρόσωπα. Το σύνολο των ποσών ανέρχεται στα 28 εκατομμύρια ευρώ.

Η ίδια φέρεται να έχει εκφράσει σε πρόσωπα του στενού περιβάλλοντός της έντονα δυσαρέσκεια, καθώς διαφημιστικό βίντεο της εφημερίδας Documento τη φωτογράφιζε, υπό τον τίτλο «Ανακρίτρια κατηγορεί γνωστή εισαγγελέα για απόκρυψη στοιχείων σε δικογραφίες για Γιάννο Παπαντωνίου και Θωμά Λιακουνάκο».

Χαρακτηρίζοντας ανεξήγητη την κίνηση της ανακρίτριας, η κα Ράικου εμφανίζεται έτοιμη να παραθέσει σειρά στοιχείων και εγγράφων για την απόδειξη του αντιθέτου. Οι ίδιες πηγές θυμίζουν ότι ο Θωμάς Λιακουνάκος προφυλακίστηκε και θα δικαστεί ύστερα από ποινική δίωξη της Εισαγγελίας Διαφοράς, εκκρεμούν δε σε βάρος του τρεις ποινικές διώξεις.

Στην περίπτωση του Γιάννου Παπαντωνίου σημειώνεται ότι έχουν αποσταλεί στη Βουλή πλήρη αντίγραφα όλων των σχετικών δικογραφιών, ταυτόχρονα με την άσκηση της ποινικής δίωξης και τη διαβίβαση των σχετικών δικογραφιών στον διευθύνοντα το Πρωτοδικείο Αθηνών.

Εκκρεμεί άλλωστε απάντηση σε αίτημα δικαστικής συνδρομής από την Εισαγγελία Διαφθοράς προς τις ελβετικές αρχές. Η κα Ράικου έχει ασκήσει προσωπικά σε βάρος του ποινική δίωξη για παράβαση του νόμου για το «πόθεν έσχες».

Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Κόλλια Ελευθερία

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet