Α. Σαμαράς: «Υποφέραμε αλλά τα καταφέραμε»
Πολιτική

Α. Σαμαράς: «Υποφέραμε αλλά τα καταφέραμε»

«Πετύχαμε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή, στο συντομότερο χρονικό διάστημα, αλλά υποστήκαμε και τις μεγαλύτερες απώλειες ΑΕΠ σε καιρό ειρήνης. Υποφέραμε ως λαός πολύ και εξακολουθούμε να υποφέρουμε. Μετατρέψαμε όμως μια επώδυνη κρίση σε ευκαιρία» επεσήμανε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σε δείπνο προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 1 Απριλίου στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Tips από την ομιλία Α. Σαμαρά
  • Διαψεύσαμε τα καταστροφικά σενάρια και σταθήκαμε στα πόδια μας
  • Ναι, οι αριθμοί δεν ήταν με το μέρος μας… Ούτε η δυναμική των μακροοικονομικών μεγεθών ήταν με το μέρος μας… Αλλά η αλληλεγγύη μας αποδείχθηκε ισχυρότερη απ΄ ό,τι οι “γυμνοί” αριθμοί. Η βαθιά αφοσίωσή μας στη δημοκρατία, την πρόοδο, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αποδείχθηκαν πολύ ισχυρότερες από τις επιφανειακές προβλέψεις που βασίζονταν σε μοντέλα. Οι Έλληνες αποδείχθηκαν πολύ διαφορετικοί από τα στερεότυπα που υπήρχαν γι΄ αυτούς και εναντίον τους. Και, με τις θυσίες μας, κάναμε την οικονομία μας να πάρει μπροστά.
  • Το “ηθικό δίδαγμα της ιστορίας;”. Το ηθικό δίδαγμα είναι ότι η επιτυχία ανήκει μόνο σε χώρες που ενθαρρύνουν την ατομική πρωτοβουλία και τις επιχειρήσεις· όχι σε εκείνες που προσπαθούν να τις μειώσουν. Και η Ελλάδα έχει πλέον γίνει μία από αυτές τις χώρες.
  • Εμείς, οι Έλληνες, μετατρέψαμε μια επώδυνη κρίση σε ευκαιρία για να αλλάξουμε τη χώρα μας και να απελευθερώσουμε τις δυνατότητές μας. Όλοι οι Ευρωπαίοι μπορούμε πλέον να είμαστε περισσότερο αλληλοεξαρτώμενοι, αλλά, την ίδια στιγμή, είμαστε πιο ανεξάρτητοι από την ανάγκη να δανειζόμαστε συνεχώς.
  • Η αντίληψή μας για το παγκόσμιο εμπόριο είναι απολύτως συμβατή με τις φιλελεύθερες απόψεις που υιοθετούμε στο εσωτερικό της Ένωσής μας. Έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε. Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε. Αλλά, ως Ευρωπαίοι, είμαστε πλέον πολύ πιο σίγουροι, πιο αυτοδύναμοι και με περισσότερη αυτοπεποίθηση απ΄ ό,τι οποτεδήποτε πριν.
Η Ενωμένη Ευρώπη

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι οι εταίροι μας, μας βοήθησαν. Απέδειξαν, είπε, ότι η αλληλεγγύη δεν είναι απλώς μια «ωραία λέξη» στην Ένωσή μας, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της Ενωμένης Ευρώπης μας.

«Μια Ενωμένη Ευρώπη, σαν μια δέσμη από κράτη που συγκρατούνται σταθερά μεταξύ τους με την κοινή δημοκρατική τους συνείδηση ​​και με τη μεταξύ τους αλληλεγγύη μπορεί να αντεπεξέλθει σε οποιαδήποτε πρόκληση» είπε.

Ο κ. Α. Σαμαράς έκανε εκτεταμένη αναφορά στα «κλεμμένα Μάρμαρα του Παρθενώνα από τον Λόρδο Έλγιν» και σημείωσε ότι «τα Μάρμαρα της Ακρόπολης κάνουν έκκληση στα Μάρμαρα που λείπουν».

Η συνάντηση Σαμαρά με Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ

Σαμαράς ΝτάισελμπλούμΣαράντα-πέντε λεπτά κράτησε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον επικεφαλής της Ευρωομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ στο Μέγαρο Μαξίμου τη Δευτέρα 1 Απριλίου. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός άκουσε επαίνους από τον κ. Γ. Ντάισελμπλουμ, στο κλίμα των θετικών δηλώσεων που έκανε και το πρωί ο πρόεδρος του Eurogroup, κατά την άτυπη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Ζάππειο Μέγαρο.

Η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη σημασία στη συνάντηση του πρωθυπουργού με δύο εκ των κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων οι οποίοι αναμένεται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος.

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε ότι οι όποιες αποφάσεις για την Ελλάδα θα ληφθούν μετά το καλοκαίρι.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, αναφέρθηκε τη Δευτέρα 1 Απριλίου στην Ελλάδα με ιδιαίτερα θετικά λόγια, τονίζοντας ότι η χώρα δεν αποτελεί πλέον απειλή για το ευρώ και έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο.

Πηγή: bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet