Βαρύ το κλίμα στις διαπραγματεύσεις πριν το κρίσιμο Eurogroup
Πολιτική

Βαρύ το κλίμα στις διαπραγματεύσεις πριν το κρίσιμο Eurogroup

Σε τεντωμένο σχοινί διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους επικεφαλής των θεσμών στις Βρυξέλλες. Οι εταίροι κατέθεσαν νέα πρόταση, η οποία όμως απορρίφθηκε από την ελληνική πλευρά, γεγονός που δείχνει ότι δύσκολα θα υπάρξει συμφωνία στο αποψινό Eurogroup.

Οι διαβουλεύσεις αναμένεται να είναι μαραθώνιες, αφού οι δανειστές θα επιχειρήσουν η συζήτηση επί του ελληνικού ζητήματος να κλείσει στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και να μην μετατεθεί η όποια απόφαση για τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. θέλουν συμφωνία στο Eurogroup, όχι διαπραγμάτευση στη Σύνοδο

Οι ηγέτες της Ε.Ε. δεν θα διαπραγματευτούν με την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης και επιθυμούν η Αθήνα να έχει καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές ήδη από την Τετάρτη στο Eurogroup ακόμα και αν χρειαστεί οι συζητήσεις να συνεχιστούν όλο το βράδυ, είπε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ε.Ε., όπως αναφέρει το Reuters.

«Οι επικεφαλής των χωρών της Ε.Ε. δεν αναμένεται να διαπραγματευτούν», είπε ο αξιωματούχος που συμμετέχει στις προετοιμασίες για τη Σύνοδο Κορυφής.

«Οι προσδοκίες τους είναι να καλωσορίσουν μια συμφωνία που θα κλείσει στο Eurogroup, ακόμα και αν χρειάζεται οι υπουργοί Οικονομικών να εργαστούν ακόμα και το βράδυ μεταξύ Τετάρτης και Πέμπτης», είπε ο αξιωματούχος.

«Μένει πολλή δουλειά να γίνει σήμερα», δηλώνει στο πλαίσιο αυτό ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, πόσο μάλλον τώρα που οι πιστωτές κατεβάζουν σκληρή αντιπρόταση στην Αθήνα.

Σύμφωνα, μάλιστα, με Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έχει προσκληθεί να παραστεί και να ενημερώσει τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για τα αποτελέσματα του Συμβουλίου τα οποία, καλώς εχόντων των πραγμάτων, οι «28» θα χαιρετίσουν. Το Eurogroup, αν χρειαστεί, θα συνεδριάσει όλη τη νύχτα, ανέφερε ο αξιωματούχος, τονίζοντας ότι μόνος στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας.

Αντιπρόταση συμφωνίας κατέθεσαν οι θεσμοί στην Ελλάδα

Αντιπρόταση κατέθεσαν στην ελληνική κυβέρνηση ΔΝΤ, Ε.Ε. και ΕΚΤ με ένα συνοπτικό 5σέλιδο κείμενο στο οποίο, όπως επιβεβαίωσαν κυβερνητικές πηγές στο in.gr, περιλαμβάνονται οι αλλαγές που ζητούν οι θεσμοί ώστε να κλειδώσει η συμφωνία.

Το κείμενο διέρρευσε στη Wall Street Journal και σε αυτό φαίνονται τα σημεία τα οποία έχουν διαγραφεί με κόκκινο χρώμα από τους δανειστές.

Οι θέσεις των θεσμών παρουσιάστηκαν στην ελληνική αντιπροσωπεία και απορρίφθηκαν, καθώς ουσιαστικά διατηρούν τη σκληρή γραμμή που είχαν εξαρχής τηρήσει για το ασφαλιστικό και τον ΦΠΑ.

Στο συνταξιοδοτικό η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει την αύξηση των εσόδων του ασφαλιστικού συστήματος σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης από τους εργοδότες και τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Στην αντιπρόταση τους οι πιστωτές επιμένουν στην εξοικονόμηση ύψους 1% του ΑΕΠ από το 2016 με εξάλειψη του ΕΚΑΣ, μέχρι το τέλος του 2017.

Ακόμη, οι θεσμοί εξακολουθούν να επιμένουν στην άντληση πρόσθετων εσόδων 1% του ΑΕΠ από τον ΦΠΑ, από το 0,74% που προτείνει η Ελλάδα.

Στο σκέλος της φορολογίας των επιχειρήσεων όπου η  Ελλάδα είχε προτείνει αύξηση των συντελεστών από το 26% στο 29%, οι πιστωτές περιορίζουν με την πρότασή τους την αύξηση αυτή στο 28%.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το lefr.gr, οι εταίροι ζητούν:

Στα δημοσιονομικά

  • Επιμένουν στα έσοδα από ΦΠΑ στο 1% του ΑΕΠ και συγκεκριμένα στην μεταφορά του κλάδου της εστίασης στο 23%.
  • 100% προκαταβολή φόρου από τα νομικά πρόσωπα.
  • Κατάργηση φοροαπαλλαγών στα αγροτικά καύσιμα.
  • Μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκατ. (αντί για 200 που προτείναμε).
  • Μικρότερη αύξηση στη φορολογία νομικών προσώπων (από το 26% να πάει στο 28% και όχι στο 29% που προτείναμε).
  • Αφαίρεσαν τη φορολογία e-gaming -VLTs (φρουτάκια).
  • Αφαίρεσαν τα έσοδα από τις άδειες 4G και 5G.
  • Αφαίρεσαν τις φοροαπαλλαγές για τους κατοίκους των νησιών (που θα αποζημιώσουν την αύξηση του ΦΠΑ).

Στις συντάξεις

  • Επιμένουν στην πλήρη εφαρμογή του νόμου 3863/10 (κυρίως στον υπολογισμό των συντάξεων, αυξάνει τις χαμηλές συντάξεις και μειώνει τις υψηλές).
  • Επιμένουν σε ισοδύναμα για την αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.
  • Ζητούν εξοικονόμηση 0,25%-0,5% του ΑΕΠ για το 2015 και 1% για το 2016.
  • Πλήρης εξάλειψη των πρόωρων συντάξεων μέχρι το 2022 (στα 67 χρόνια ανεξάρτητα από χρόνια εργασίας ή στα 62 χρόνια με 40 χρόνια εργασίας).
  • Κατάργηση/αντικατάσταση του ΕΚΑΣ μέχρι Δεκέμβριο 2017.
  • Αύξηση εισφορών υγείας συνταξιούχων από το 4% στο 6%.
  • Σταδιακή κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και εναρμόνιση των ασφαλιστικών εισφορών με τη δομή του ΙΚΑ από 1 Ιουλίου 2015.
  • Κατάργηση όλων των εισφορών υπέρ τρίτων (π.χ. αγγελιόσημο) μέχρι 31 Οκτωβρίου 2015.
  • Εύρεση ισοδύναμων που θα καλύψουν το κόστος της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας.
Οξεία αντίδραση Τσίπρα για τη μη αποδοχή των ισοδύναμων μέτρων

Τη σφοδρή αντίδραση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έχει προκαλέσει η επιμονή του ΔΝΤ να μην κάνει αποδεκτά δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, με αφορμή την επιμονή συγκεκριμένων θεσμών να μην αποδέχονται ισοδύναμα μετρά, μιλώντας σε συνεργάτες του είπε: «Η μη αποδοχή ισοδύναμων μέτρων δεν έχει ξαναγίνει. Ούτε στην Ιρλανδία ούτε στην Πορτογαλία. Πουθενά! Αυτή η περίεργη στάση δύο ενδεχόμενα μπορεί να κρύβει. Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα».

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet