Βουλή: Η ώρα της κρίσης για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Πολιτική

Βουλή: Η ώρα της κρίσης για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Στην τελική ευθεία εισέρχεται σήμερα η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία θα κορυφωθεί με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία μετά τα μεσάνυχτα.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε χαρακτηρίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών «ιστορικό βήμα» για τις δύο χώρες και την ευρύτερη περιοχή, τονίζοντας ότι η κύρωσή της αποτελεί πατριωτικό καθήκον. Είχε εκφράσει επίσης την αισιοδοξία του ότι «η πλειοψηφία της Βουλής θα ανταποκριθεί στο καθήκον αυτό, αφήνοντας στην άκρη πολιτικές διαφορές και μικροπολιτικά παιχνίδια σκοπιμότητας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του χθες στο Twitter σημείωσε ότι «είναι ώρα οι βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αποφασίσουν: θα πουν αυτοί ναι εκεί που έξι Πρωθυπουργοί είπαν όχι;».

Ο κ. Μητσοτάκης κατήγγειλε ότι οι εθνικές γραμμές της χώρας έχουν παραβιαστεί, επισημαίνοντας ότι «αντί να πάρουμε erga omnes σύνθετη ονομασία, δίνουμε erga omnes μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα».

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

Παράλληλα με την κοινοβουλευτική διαδικασία κορυφώνονται απόψε και οι συγκεντρώσεις ενάντια στην κύρωση της Συμφωνίας.

Η κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση – συλλαλητήριο, με θέμα «Όχι στη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ – Όχι στα σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ε.Ε», στις 18.30, στο πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ – ΕΣΑ). Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Νωρίς το πρωί μέλη του ΚΚΕ ανήρτησαν στην Ακρόπολη δύο πανό με συνθήματα κατά της Συμφωνίας.

Συγκέντρωση ενάντια στη Συμφωνία, στις 18.00 προγραμματίζει και η Λαϊκή Ενότητα, έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, ενώ θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή.

«Ραντεβού» στις 19.00 στο Σύνταγμα έχουν δώσει παμμακεδονικές ενώσεις και επιτροπές σε μία ύστατη προσπάθεια, όπως αναφέρουν «για την αποτροπή της κύρωσης της επαίσχυντης Συμφωνίας».

«Καλούμε τον ελληνικό λαό να κατέβει σύσσωμος στο Σύνταγμα και να διατρανώσει την αντίθεσή του στο έγκλημα που πρόκειται να διαπραχθεί μέσα στο Κοινοβούλιο» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους η Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας, οι Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου, η Παμμακεδονική Ένωση ΗΠΑ και η Επιτροπή για τη διενέργεια Δημοψηφίσματος για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Αυτή η κινητοποίηση, όπως σημειώνουν, «ίσως συνετίσει, έστω την τελευταία στιγμή, τα χέρια που ετοιμάζονται να υπογράψουν την ντροπιαστική παράδοση απαράδοτων εθνικών αξιών».

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet