Δίμηνο «φωτιά» για τα εθνικά θέματα
Πολιτική

Δίμηνο «φωτιά» για τα εθνικά θέματα

Σε ένα κρίσιμο δίμηνο εισέρχεται η χώρα στα εθνικά της θέματα, ύστερα από τη χθεσινή (Τετάρτη 18 Απριλίου 2018) ξαφνική προκήρυξη εκλογών στην Τουρκία. Η αυστηρή ανακοίνωση στην Άγκυρα από πλευράς του υπουργείου Εξωτερικών σε συνδυασμό με το χαμήλωμα των τόνων από τον υπουργό Άμυνας προδικάζει μια προσπάθεια ομογενοποίησης του μηνύματος που θα εκπέμπει η ελληνική κυβέρνηση, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το επόμενο διάστημα, καθώς όλα δείχνουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα προσπαθήσει να εργαλειοποιήσει την ένταση με την Ελλάδα στο Αιγαίο, ως όπλο στην προεκλογική του φαρέτρα. Στην ελληνική διπλωματία αναμένουν έξαρση της εθνικιστικής και επιθετικής ρητορικής από την πλευρά τόσο του κ. Ερντογάν όσο και από την πλευρά του ηγέτη των Γκρίζων Λύκων Μπαχτσελί, ενώ έμπειροι παρατηρητές των ελληνοτουρκικών, σημειώνουν πως η τουρκική επιθετικότητα δεν θα σταματήσει μετά το τέλος των εκλογών. Και είναι σαφές ότι ανεξάρτητα από το τι αποτέλεσμα θα προκύψει στις κάλπες, η αναθεωρητική τακτική της Άγκυρας ως προς το καθεστώς του Αιγαίου δεν πρόκειται να εγκαταλειφθεί, κυρίως λόγω των ενεργειακών πόρων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για τους οποίους η Τουρκία επιθυμεί να συμμετάσχει στην αξιοποίηση και μεταφορά τους.

Την ίδια στιγμή, το Σκοπιανό φαίνεται ότι «κολλάει». Η αρχική αισιοδοξία αλλά και η διάθεση της Αθήνας να εκπέμψει ένα μήνυμα συνεργασίας και αποφασιστικότητας σε ΕΕ και ΗΠΑ αντικαταστάθηκε πλέον από τον ρεαλισμό: οι διαφορές με τη γειτονική χώρα είναι σοβαρές και αφορούν πρωτίστως την άρνησή της να δεχθεί την εφαρμογή της νέας ονομασίας έναντι όλων, τόσο δηλαδή στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Η – για πρώτη φορά – ανοιχτή δημόσια παραδοχή του Νίκου Κοτζιά, ότι η ΠΓΔΜ δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, αλλά και η κατηγορηματική του τοποθέτηση πως χωρίς συνταγματικές αλλαγές και εφαρμογή του erga omnes δεν θα υπάρξει συμφωνία, αποτυπώνει το «σκάλωμα» της διαπραγμάτευσης, όσο κι αν ο σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, επιμένει στο ότι υπάρχει χρόνος για τη λύση.

Χθες πάντως ήταν η σειρά της Φεντερίκα Μογκερίνι από τον κύκλο των ευρωπαίων αξιωματούχων να δηλώσει την αισιοδοξία της για λύση στο ζήτημα της ονομασίας, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας θα παραμείνει και σήμερα στα Σκόπια, στο πλαίσιο περιοδείας της σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, προκειμένου να εξετάσει με τις ηγεσίες των χωρών αυτών την ευρωπαϊκή τους προοπτική, μετά και την δημοσιοποίηση των ετήσιων εκθέσεων προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις χώρες διεύρυνσης (Δυτικά Βαλκάνια και Τουρκία).

Πηγή: reader.gr/ Απόστολος Μαγγηριάδης

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet