Δημοσκόπηση: Ανατροπή από το ΠΟΤΑΜΙ
Πολιτική

Δημοσκόπηση: Ανατροπή από το ΠΟΤΑΜΙ

Αίσθηση προκαλεί η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, δύο μήνες πριν από τις Ευρωεκλογές και την παρουσιάζει αποκλειστικά το iefimerida.gr.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, καταρρέουν τα ποσοστά της Ν.Δ. στο 13,5%, ενώ την ίδια στιγμή ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ του Σταύρου Θεοδωράκη εμφανίζεται ως τρίτη δύναμη με ποσοστό 13%.

Στην πρώτη θέση της πρόθεσης ψήφου είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που αν και έχει προβάδισμα 5 μονάδων έναντι της Ν.Δ. και συγκεντρώνει το 18,5%, δεν δείχνει να έχει ρεύμα.

Η ΕΛΙΑ συγκεντρώνει το 4,5%, οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ το 1,5%, η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ το 9%, η ΔΗ.ΜΑΡ. 2%, το ΚΚΕ 8%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,5%, άλλο κόμμα 7,5% και η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 21%.

Τα αποτελέσματα της μέτρησης δείχνουν πως οι ΑΝ.ΕΛ. και η ΔΗ.ΜΑΡ. δέχονται ισχυρό πλήγμα, ενώ το ΚΚΕ και ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ διατηρούν μία σταθερή επίδοση.

Από την άλλη πλευρά, η ΕΛΙΑ λαμβάνει ποσοστά στα επίπεδα του ΠΑΣΟΚ της τελευταίας περιόδου, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις δυναμικής μετά το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς.

Αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις το εγχείρημα του Σταύρου Θεοδωράκη θα δρομολογήσει μεγάλες αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό και κυρίως θα ξαναμοιράσει την τράπουλα στην κεντροαριστερά.

Μετακινήσεις ψηφοφόρων ανάμεσα στα κόμματα

Στα γραφήματα που παραθέτει το iefimerida.gr και δείχνουν τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων από τα κόμματα κερδισμένο είναι ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, καθώς λαμβάνει το 1/3 της ΔΗ.ΜΑΡ. και των ΑΝ.ΕΛ., κάτι περισσότερο από το 1/10 του ΠΑΣΟΚ και το 1/10 της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από τη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ η εισροή είναι μηδενική.

Ηλικίες ψηφοφόρων

Σε ότι αφορά τις ηλικίες, οι εισροές από τη Ν.Δ. προς ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ είναι μεγαλύτερες του μέσου όρου στις ηλικίες 18-34 και 35-54 (17,0%) και πολύ περιορισμένες στην κατηγορία άνω των 55 ετών

Την ψήφο των ψηφοφόρων νεαρής ηλικίας κερδίζει ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ με 6,5% στις κατηγορίες 18-34 και 35-54 και μόλις 7,0% στην κατηγορία άνω των 55 ετών. Ενώ σημαντική ανισοκατανομή στην ψήφο για Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ (20,5% στην κατηγορία άνω των 55 ετών για Ν.Δ. και 9,5% στην ίδια κατηγορία για το ΠΑΣΟΚ). Σε ό,τι αφορά το ΣΥΡΙΖΑ είναι ισοκατανεμημένη ψήφος του στις ηλικιακές κατηγορίες.

Πηγή: iefimerida.gr/ www.bankwars.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet