Διπλωματικός «πόλεμος» Ελλάδος – Τουρκίας για τα Ίμια
Print Friendly, PDF & Email
Πολιτική

Διπλωματικός «πόλεμος» Ελλάδος – Τουρκίας για τα Ίμια

Ανεβαίνουν κι άλλο οι τόνοι μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με αφορμή τα Ίμια, με την Άγκυρα να ισχυρίζεται ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σχετικά με την κυριαρχία της Τουρκίας πάνω στις βραχονησίδες των Ιμίων» και ότι η Αθήνα εκμεταλλεύεται περιβαλλοντικά προγράμματα της Ε.Ε. με πολιτικό κίνητρο και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ν’ απαντά σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους ότι: «Συστήνουμε στην Τουρκία να μετράει τα λόγια της».

Τα «αίματα άναψαν» με αφορμή ερώτηση δημοσιογράφο σε εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τη συμπερίληψη από την Ελλάδα των βραχονήσιδων των Ιμίων στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα της Ε.Ε., «Natura 2000». Ο Χαμί Ακσόι έκανε λόγο για εκμετάλλευση από πλευράς της Ελλάδας των περιβαλλοντικών προγραμμάτων της Ε.Ε. με πολιτικό κίνητρο, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σχετικά με την κυριαρχία της Τουρκίας πάνω στα Ίμια.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Αναφέρεται ότι υιοθετήθηκε πρόσφατα από την Ελλάδα ο νόμος 4519/2018, ο οποίος αφορά τις 446 περιοχές ξηράς και θάλασσας που περιλαμβάνονται στο δίκτυο «Natura 2000».

Στην πραγματικότητα, η χώρα μας δεν φέρει καμία αντίρρηση στους γενικούς στόχους και το περιεχόμενο των περιβαλλοντικών προγραμμάτων της Ε.Ε., όπως το «Natura 2000» και το Corine Bird Directive κ.λπ.

Ωστόσο, είναι ευρέως γνωστό ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύεται εδώ και καιρό αυτά τα προγράμματα σε σχέση με τα ζητήματα που αφορούν στο Αιγαίο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Ελλάδα εκμεταλλεύεται το πρόγραμμα της Ε.Ε. «Νatura 2000», μέσω της εθνικής της νομοθεσίας.

Η Ελλάδα, μετά την κρίση των Ιμίων το 1996, συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα «Natura 2000» τις βραχονησίδες των Ιμίων, καθώς και κάποια άλλα νησιά του Αιγαίου, όπου η κυριαρχία τους δεν έχει παραχωρηθεί στην Ελλάδα μέσα από διεθνείς συμφωνίες.

Επικοινωνήσαμε επισήμως τη θέση της Τουρκίας για τις πολιτικές της Ελλάδας αναφορικά με τη «Natura 2000» και τα περιβαλλοντικά προγράμματα της Ε.Ε. στην Κομισιόν το 1998. Αναφέραμε ξεκάθαρα τη θέση μας πάνω σε αυτό το ζήτημα μέσω μίας ανακοίνωσης του ΥΠΕΞ στις 29 Απριλίου του 1998 και μίας ανακοίνωσης του τότε Τούρκου πρωθυπουργού στις 30 Απριλίου. Την περίοδο που ακολούθησε πραγματοποιήσαμε διάφορες άλλες ανακοινώσεις, καθώς και γραπτά και προφορικά διαβήματα προς την Κομισιόν.

Σε αυτή τη συγκυρία θα θέλαμε να καλέσουμε και πάλι την Ελλάδα να δράσει με κοινή λογική. Θα θέλαμε επίσης να υπενθυμίσουμε στην Ε.Ε. να μην γίνει εργαλείο στις προσπάθειες πολιτικής εκμετάλλευσης των περιβαλλοντικών προγραμμάτων από την Ελλάδα.

Παίρνουμε αυτή την ευκαιρία για να αναφέρουμε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σχετικά με την κυριαρχία της Τουρκίας πάνω στις βραχονησίδες των Ιμίων. Επιπλέον, δεν θα δεχθούμε κανένα τετελεσμένο γεγονός που θα παρουσιάσει η Ελλάδα σχετικά με τους γεωγραφικούς σχηματισμούς του Αιγαίου, το νομικό status των οποίων αμφισβητείται. Τέλος, θα θέλαμε να επαναλάβουμε ότι ο ελληνικός νόμος 4519/2018 δεν θα έχει καμία νομική ισχύ σε σχέση με τις διαφορές της Τουρκίας και της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Άμεση ήταν η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ.

«Το νομικό καθεστώς των Ιμίων είναι πλήρως κατοχυρωμένο και η ελληνική κυριαρχία επ’ αυτών είναι δεδομένη και αναμφισβήτητη», αναφέρει χαρακτηριστικά και συνεχίζει:

«Λαθεύει η Τουρκία εάν νομίζει ότι δύναται να παραβιάσει στο Αιγαίο το διεθνές δίκαιο χωρίς συνέπειες, όπως πράττει σε άλλα σημεία του περίγυρού της. Της συστήνουμε δε, να μετράει τα λόγια της».

Προκλητικές δηλώσεις Γιλντιρίμ: Μην ξεχνάτε τον Σεπτέμβρη του 1922

Η Άγκυρα ωστόσο επέλεξε να κλιμακώσει κι άλλο την ένταση. Έτσι, μετά τον προβοκατόρικο χαιρετισμό του Ερντογάν μέσα στην Αγία Σοφία και την προκλητική δήλωση της Άγκυρας ότι έχει κυριαρχία στα Ίμια, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, είπε: «Μην τρέχετε πίσω από τα άδεια όνειρα του Αιγαίου και της Κύπρου».

«Να μη βγάλουν από το μυαλό τους την ημερομηνία 9 Σεπτεμβρίου 1922 (σ.σ.: η Μικρασιατική καταστροφή) όσοι κάνουν τη ζωή κουρσάρου στα νερά του Αιγαίου», πρόσθεσε ο κ. Γιλντιρίμ.

Πηγή: reader.gr  

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet