Τα πύρινα μέτωπα καθυστερούν την ανακοίνωση του ανασχηματισμού
Πολιτική

Τα πύρινα μέτωπα καθυστερούν την ανακοίνωση του ανασχηματισμού

Εντός της ημέρας, εκτός απροόπτου, επρόκειτο να ανακοινωθεί το νέο κυβερνητικό σχήμα, ωστόσο, το απρόοπτο τελικά συνέβη: τα πύρινα μέτωπα άλλαξαν την ατζέντα του πρωθυπουργού, ο οποίος το μεσημέρι μετέβη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σχήμα είναι σχεδόν έτοιμο. Εκτός κυβέρνησης αναμένεται να βρεθούν οι Παν. Λαφαζάνης, Δημ. Στρατούλης και Κώστας Ήσυχος, ενώ θα πρέπει να καλυφθούν και οι θέσεις της Νάντιας Βαλαβάνη και του Νίκου Χουντή που έχουν ήδη παραιτηθεί.

Το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός μετά το αντάρτικο στην ψηφοφορία ήταν αυστηρό και έδειξε ότι οι διαφορές με την Αριστερή Πλατφόρμα είναι αγεφύρωτες:

«Προσωπικά δεν δύναμαι να επιτρέψω σε κανένα, μετά τα όσα πέρασα 6 μήνες, να θεωρεί ότι έχει ισχυρότερο δίλημμα συνείδησης έναντι των κοινών μας αρχών, αξιών, θέσεων και ιδεολογικών αναφορών» δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας στη διάρκεια σύσκεψης με στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος.

Παράλληλα, άφησε να διαφανεί ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα θα οδηγήσει τη χώρα τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, πιθανότατα το φθινόπωρο.

«Η επιλογή αυτή των συντρόφων μας καθιστά ουσιαστικά έωλη τη στήριξη της πρώτης στην ιστορία του τόπου κυβέρνησης της αριστεράς, καθώς πλέον είμαι αναγκασμένος να συνεχίσω μέχρι και την ολοκλήρωση της συμφωνίας, με κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε μειοψηφικό αριθμό βουλευτών σε σχέση με το συνολικό αριθμό των 300 αντιπροσώπων» είπε.

Στην εκτίμηση για εκλογές το φθινόπωρο προχώρησε και ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, δηλώνοντας ότι «αν δεν είναι Σεπτέμβρης, θα είναι Οκτώβρης».

Ο ανασχηματισμός

Πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός δεν θα προχωρήσει σε ευρύ ανασχηματισμό, καθώς αυτό που προέχει αυτή την περίοδο είναι να προχωρήσει χωρίς προβλήματα η ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους εταίρους.

Έτσι, αναμένεται να καλυφθούν τα κενά από τις αποχωρήσεις των Παν. Λαφαζάνη (υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης), Δημ. Στρατούλη (αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων), Κ. Ήσυχου (αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας), Νάντιας Βαλαβάνη (αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών) και του Νίκου Χουντή (αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων). Πιθανές θεωρούνται, όμως, και οι εσωτερικές μετακινήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης θα μετακομίσει στο υπουργείο Εσωτερικών σε περίπτωση που ο Νίκος Βούτσης φύγει από την κυβέρνηση για να μετεγκατασταθεί στη Βουλή ως πρόεδρός της.

Αυτό, σύμφωνα με τα Νέα, σημαίνει ότι θα έχουν καρποφορήσει οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για την αποχώρηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου από την προεδρία ώστε να υπάρξει ένα «βελούδινο διαζύγιο» και όχι μια «βίαιη απομάκρυνση».

Εφόσον ο Π. Σκουρλέτης μετακινηθεί, τότε θα πρέπει να καλυφθεί η θέση του στο υπουργείο Εργασίας όπου, καθώς φαίνεται, παγώνουν θέματα όπως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και η επαναφορά των 751 ευρώ στον κατώτατο μισθό, ωστόσο ζητείται εθελοντής. Οι πληροφορίες θέλουν τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Εργασίας Σάββα Ρομπόλη να αρνείται τη σχετική πρόταση.

Ερωτηματικό παραμένει το ποιος θα αναλάβει το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης αλλά και τον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Για τη θέση της Νάντιας Βαλαβάνη στο υπουργείο Οικονομικών ακούγεται ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θέλει κοντά του τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για το ποιος θα αναλάβει τη θέση του Νίκου Χουντή στο υπουργείο Εξωτερικών.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2023
Powered by Wisenet