Ζάεφ: Είπα «ναι» στο όνομα επειδή πήρα «μακεδονική ταυτότητα»
Πολιτική

Ζάεφ: Είπα «ναι» στο όνομα επειδή πήρα «μακεδονική ταυτότητα»

Τα συμφωνηθέντα με την Ελλάδα, βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών, τέθηκαν σε τηλεμαχία μεταξύ του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιπολίτευσης, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, το βραδυ της Τετάρτης.

Ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι συμφώνησε στη νέα ονομασία erga omnes επειδή η Ελλάδα αποδέχτηκε την εθνική ταυτότητα της γειτονικής χώρας. «Η μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα έγιναν αποδεκτές. Το αίτημά τους ήταν η ονομασία να είναι erga omnes, να χρησιμοποιείται δηλαδή και στο εσωτερικό και το εξωτερικό», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Πιστεύω ότι η λύση είναι καλή και για τις δύο πλευρές, μια λύση που χτίζει ένα μέλλον απαραίτητο για τις νέες γενιές να οικοδομήσουν φιλίες, στρατηγικές εταιρικές σχέσεις, να προχωρήσουν, να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον», πρόσθεσε ο Ζάεφ.

Στη διάρκεια του χθεσινοβραδινού τηλεοπτικού debate, ο Ζάεφ σημείωσε ακόμη ότι το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν» ήταν αποδεκτό τόσο από το ίδιο όσο και από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο απορρίφθηκε από την αντιπολίτευση της χώρας μας. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι και ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, έδωσε θετική καθοδήγηση στην κυβέρνηση για το συγκεκριμένο όνομα.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, είχε ξεκαθαρίσει ότι ποτέ η κυβέρνηση δεν συμφώνησε σε αυτό το όνομα, τονίζοντας πως ήταν πρόταση της γειτονικής χώρας την οποία απέρριψε ο πρωθυπουργός. «Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θεωρούσε καλή λύση την ονομασία Μακεδονία του Ίλιντεν» είπε.

Από την πλευρά του ο ηγέτης του VMRO τόνισε ότι το περιεχόμενο της συμφωνίας δεν προστατεύει τα εθνικά συμφέροντα των Σκοπίων. «Είναι εντελώς λάθος και δεν προσφέρει ένα καλό μέλλον, αλλά αντίθετα περιπλέκει τις διαδικασίες», είπε ο Μιτσκόσκι.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΙΒΝΑ, nezavisen

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet