Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Οι Έλληνες μίλησαν, ο Τσίπρας να μας εξηγήσει τι είπαν
Πολιτική

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Οι Έλληνες μίλησαν, ο Τσίπρας να μας εξηγήσει τι είπαν

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι «θέλουμε να καταλάβουμε» τι είπαν οι Έλληνες στο δημοψήφισμα, σημειώνοντας πως η πρόταση που απορρίφθηκε είχε ήδη βγει από το τραπεζι -και περιμένει την Αθήνα να κάνει τις προτάσεις της. Τάχθηκε εναντίον της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ζήτησε επανέναρξη των συνομιλιών «από τις οποίες αποχώρησε η Αθήνα», κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα «να εξηγήσει τι σημαίνει το ΄όχι΄» και φάνηκε να ρίχνει τις προσδοκίες από τη Σύνοδο, λέγοντας ότι «εάν απόψε βρισκόταν λύση, θα ήταν μία απλοϊκή λύση».

Η πρώτη δημόσια αναφορά του προέδρου της Κομισιόν μετά το ελληνικό δημοψήφισμα, μετά τη λιτή ανακοίνωση αφού είχαν κλείσει οι κάλπες, ήρθε το πρωί της Τρίτης στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής, ενώ οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται για το κρίσιμο Eurogroup και την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα.

«Στο γερμανικό Τύπο διαβάζω διάφορα, πως έχω εξαφανιστεί» είπε ο Γιούνκερ ενώπιον της Ολομέλειας. «Δεν είπα τίποτε μετά το βράδυ της Κυριακής, και πιστεύω ότι κάποιες φορές θα έπρεπε να περιμένουμε πριν μιλήσουμε, και για αυτό ήρθα εδώ, στην Ευρωβουλή, να μιλήσω επειδή εδώ είναι το σπίτι της Δημοκρατίας» εξήγησε.

«Η Κομισιόν επικρίθηκε για τη στάση της και τις αναφορές της στο θέμα της Ελλάδας» είπε, δείχνοντας στη Γερμανία. «Το βρίσκω απαράδεκτο να μην έχει δικαίωμα ο πρόεδρος της Κομισιόν να μιλά για την Ελλάδα» τόνισε, λέγοντας ότι το ίδιο ισχύει και για τον πρόεδρο της Ευρωβουλής.

«Μας λένε ότι πρέπει να σεβαστούμε το δημοψήφισμα, και το κάνω» είπε. «Οι Έλληνες μίλησαν και θέλω να καταλάβω τι είπαν, εξηγήστε μου το ερώτημα” τόνισε.

«Ο ελληνικός λαός ψήφισε ΄όχι΄ σε μία πρόταση που δεν ήταν πια στο τραπέζι» υπογράμμισε. Ο ίδιος είχε εξηγήσει, όπως ανέφερε, στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι η πρόταση εκείνη «δεν ανταποκρινόταν πλέον» στο πώς είχαν διαμορφωθεί στο ενδιάμεσο τα πράγματα.

«Θα ρίξουμε τους τόνους, και με όλο τον σεβασμό στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού, θέλουμε να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτή η ετυμηγορία. Μου λένε ότι δεν είναι ψήφος εναντίον του ευρώ και της Ευρώπης, και σίγουρα δεν είναι απόρριψη μίας πρότασης που δεν υπήρχε πλέον στο τραπέζι» πρόσθεσε.

«Πρέπει να βάλουμε τους εγωισμούς μας, τους μικρούς και τους μεγάλους που υπάρχουν, στην άκρη» τόνισε, καλώντας να αποφευχθούν «οι κορώνες». «Είναι απαράδεκτο να χαρακτηρίζεται η Κομισιόν ΄τρομοκράτης΄» είπε, μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στη δήλωση Βαρουφάκη σε γερμανική εφημερίδα την παραμονή του δημοψηφίσματος.

«Πιστεύω πως το Grexit πρέπει να αποφευχθεί, είμαι εναντίον» δήλωσε. «Υπάρχουν κάποιοι που ανοικτά ή συγκεκαλυμμένα είναι υπέρ του, αλλά είναι κάτι που δεν θέλουμε και ούτε και θα έπρεπε να θέλουμε» τόνισε.

Ο Γιούνκερ κατηγόρησε ξανά την Αθήνα ότι αποχώρησε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η Κομισιόν «εργάζεται για να αρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις», τόνισε, σημειώνοντας ότι «η μπάλα είναι στο γήπεδο της Αθήνας».

Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, ανέφερε, και -εν όψει της Συνόδου το απόγευμα- πρόσθεσε ότι εάν απόψε βρισκόταν λύση, «θα ήταν μία απλοϊκή λύση».

Ο Γιούνκερ, το βράδυ της Κυριακής, είχε σημειώσει ότι η Κομισιόν «σέβεται και λαμβάνει υπόψη» την έκβαση του δημοψηφίσματος, σημειώνοντας πως θα ξεκινούσε «συνομιλίες με τους δημοκρατικά εκλεγμένους αρχηγούς των υπόλοιπων 18 χωρών της Ευρωζώνης και τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών».

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet