Οι πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, για τους «Μακεδόνες» στην Ελλάδα και τη διδαχή της «Μακεδονικής» στη χώρα μας δεν προκάλεσαν μόνο εκνευρισμό στην Αθήνα, αλλά και αμφιβολίες για το κατά πόσο η βεβαιότητα υπερψήφισης της συμφωνίας από την ελληνική βουλή παραμένει πλέον βεβαιότητα. Υπό αυτό το πρίσμα θα πρέπει κανείς να δει και το δημόσιο κάλεσμα του Δημήτρη Τζανακόπουλου στην ηγεσία και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού για θετική ψήφο στη συμφωνία, αφού φαίνεται πως στο Μαξίμου έχουν βγει τα κομπιουτεράκια κι ο λογαριασμός δεν βγαίνει.
Οι δηλώσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού έχουν κάνει αρκετούς βουλευτές που είχαν παραδεχτεί τη θετική τους προδιάθεση να ομολογούν – τουλάχιστον σε ιδιωτικές τους συνομιλίες – ότι πλέον κάνουν δεύτερες σκέψεις. Κι αυτό αφορά τόσο τους βουλευτές από το Ποτάμι, όσο και ανεξάρτητους.
Πώς όμως διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή η πολιτική αριθμητική της συμφωνίας; Στο Μαξίμου θεωρούν δεδομένους τους 145 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος – αν και μέσα σε αυτούς περιλαμβάνεται και ο βουλευτής Ηρακλείου Γιάννης Μιχελογιαννάκης που μέσα στην εβδομάδα έχει εκφράσει σφοδρές διαμαρτυρίες για τις δηλώσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί η βάση από την οποία ξεκινούν να μετρούν δεν είναι 145, αλλά 144. Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν – χωρίς ιδιαίτερες επιφυλάξεις – οι βουλευτές των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος («θα ψηφίσω τη συμφωνία στη Βουλή κι αμέσως μετά θα παραδώσω την έδρα μου» είχε επαναλάβει μέσα στην εβδομάδα), αλλά και η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, που μέχρι στιγμής δεν έχει διαψεύσει το σενάριο που τη θέλει να υπερψηφίζει – ακόμη κι αν αυτό σημαίνει την οριστική διαγραφή της από το κόμμα του Πάνου Καμμένου. Ένας ακόμη «πρόθυμος», που δεν φαίνεται να αλλάζει στάση, είναι ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος, με βάση τα σημερινά δεδομένα, είναι σχεδόν βέβαιο πως στις επόμενες εκλογές θα κατέβει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, σε όλες τις δηλώσεις του τον τελευταίο διάστημα ζητούσε τη στρατηγική σύγκλιση του Ποταμιού με τον κυβερνών κόμμα.
Οριακά, αν και με πολλές επιφυλάξεις, θα μπορούσε να προσθέσει κανείς στη δεξαμενή των «προθύμων» και την υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα. Είχε εμφανιστεί θετική το τελευταίο διάστημα – σύμφωνα πάντως με πληροφορίες είχε πρόσφατα εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις στον πρωθυπουργό, με δεδομένη και τις δεξιές της πολιτικές καταβολές. Ακόμη όμως κι αν αθροίσουμε στα «ναι» τα ονόματα όσων αναφέραμε, καταλήγουμε στον αριθμό «149». Αυτό σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει τουλάχιστον δύο ακόμη «ναι» για να κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ από τη Βουλή. Μοιραία, τα φώτα πέφτουν στο Ποτάμι.
Εκεί τα πράγματα μπερδεύονται: Οι δηλώσεις Ζάεφ, αλλά και ένα ξαφνικό «φλερτ» των Ποταμικών με τη Νέα Δημοκρατία, που φαίνεται ότι φέρνει τους βουλευτές του Ποταμιού, αλλά και τον Σταύρο Θεοδωράκη, σε τροχιά σύγκλισης με την Πειραιώς, έχει προκαλέσει δεύτερες σκέψεις στη Σεβαστουπόλεως για το εάν θα πρέπει ή όχι οι βουλευτές να υπερψηφίσουν τη συμφωνία. Μέχρι στιγμής, Σταύρος Θεοδωράκης, Σπύρος Λυκούδης και Γιώργος Μαυρωτάς, θεωρούνταν υπέρμαχοι της συμφωνίας και είχαν εκφραστεί θετικά. Πλέον – με μπροστάρη τον Γιώργο Αμυρά που είπε δημοσίως ότι έχει ζητήσει από το κόμμα να αναθεωρήσει τη στάση του – οι βουλευτές του κόμματος ζυγίζουν διαφορετικά τα δεδομένα.
Στο Μαξίμου, βέβαια, κοιτάζουν σε μια ακόμη δεξαμενή: αυτή των ανεξάρτητων, από όπου μέχρι τώρα ήλπιζαν στη θετική στάση του Χάρη Θεοχάρη. Κάτι τέτοιο δεν φαντάζει – αυτή τη στιγμή τουλάχιστον – πιθανό. Παρά το ότι πληροφορίες ήθελαν τον ανεξάρτητο βουλευτή να έχει προσεγγίσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να διατηρεί ανοικτά κανάλια επικοινωνίας, φαίνεται ότι τα πράγματα έχουν διαφοροποιηθεί και ο ίδιος σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να παραστεί και στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Τ
έλος, δεδομένος δεν θα πρέπει να θεωρείται ούτε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος που προέρχεται από τη ΔΗΜ.ΑΡ. και είχε διαφορροποιήσει τη στάση του από των υπολοίπων μέσα στο ΚΙΝΑΛ, αφού διαρροές του περιβάλλοντός του, τον θέλουν να ξανασκέφτεται το ενδεχόμενο θετικής ψήφου.
Πηγή: reader.gr
Σχετικά άρθρα
Εγγραφείτε στο Newsletter
* Θα λαμβάνετε τα σημαντικότερα νέα της τελευταίας εβδομάδας.
Το «χαμηλό βαρομετρικό» ήρθε για να μείνει στον Δήμο Πεντέλης – Συνέντευξη Τύπου των επικεφαλής 4 παρατάξεων (βίντεο)
Βαρύς αναμένεται ο επερχόμενος χειμώνας στον Δήμο Πεντέλης από πολιτικής απόψεως, καθώς η ύπαρξη «χαμηλού βαρομετρικού» στις σχέσεις τεσσάρων παρατάξεων…
Φεστιβάλ Αμαρουσίου: Με την ευχή στις 2 Σεπτεμβρίου να ακουστεί διά ζώσης η σπουδαία λαϊκή φωνή της Γ. Νέγκα (video)
Να πάνε καλά και η σπουδαία λαϊκή φωνή της Γιώτας Νέγκα να ακουστεί διά ζώσης στο αίθριο θέατρο του Δήμου…
Δημοτικό Συμβούλιο Πεντέλης: Πάμε σαν άλλοτε… στο αδιέξοδο – Σκηνές απείρου κάλλους στη διά ζώσης συνεδρίαση (βίντεο)
Χειρότερο διά ζώσης ξεκίνημα συνεδριάσεων από αυτό της Τρίτης 30 Ιουνίου 2020 (τελικώς όταν ολοκληρώθηκε είχαμε μπει ήδη στην Τετάρτη…
Η… ανήσυχη νύχτα της Τρίτης 5/5 στην πλατεία Άη Γιάννη, στην Αγ. Παρασκευή (βίντεο) – Θα επαναληφθεί απόψε;
Η… ανήσυχη νύχτα που έζησε η περιοχή γύρω από την πλατεία Άη Γιάννη στην Αγία Παρασκευή την Τρίτη 5 Μαΐου…
Με ένταση, νεύρα και αντιπαραθέσεις «φεύγει» το 2019 στον Δήμο Πεντέλης (βίντεο)
Με τον πλέον αρνητικό τρόπο ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πεντέλης για το 2019, αφού τα νεύρα, οι…