Η κυβέρνηση αναζητά – αλλά δεν βρίσκει – τους 151 για τη συμφωνία των Πρεσπών
Print Friendly, PDF & Email
Πολιτική

Η κυβέρνηση αναζητά – αλλά δεν βρίσκει – τους 151 για τη συμφωνία των Πρεσπών

Οι πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, για τους «Μακεδόνες» στην Ελλάδα και τη διδαχή της «Μακεδονικής» στη χώρα μας δεν προκάλεσαν μόνο εκνευρισμό στην Αθήνα, αλλά και αμφιβολίες για το κατά πόσο η βεβαιότητα υπερψήφισης της συμφωνίας από την ελληνική βουλή παραμένει πλέον βεβαιότητα. Υπό αυτό το πρίσμα θα πρέπει κανείς να δει και το δημόσιο κάλεσμα του Δημήτρη Τζανακόπουλου στην ηγεσία και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού για θετική ψήφο στη συμφωνία, αφού φαίνεται πως στο Μαξίμου έχουν βγει τα κομπιουτεράκια κι ο λογαριασμός δεν βγαίνει.

Οι δηλώσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού έχουν κάνει αρκετούς βουλευτές που είχαν παραδεχτεί τη θετική τους προδιάθεση να ομολογούν – τουλάχιστον σε ιδιωτικές τους συνομιλίες – ότι πλέον κάνουν δεύτερες σκέψεις. Κι αυτό αφορά τόσο τους βουλευτές από το Ποτάμι, όσο και ανεξάρτητους.

Πώς όμως διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή η πολιτική αριθμητική της συμφωνίας; Στο Μαξίμου θεωρούν δεδομένους τους 145 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος – αν και μέσα σε αυτούς περιλαμβάνεται και ο βουλευτής Ηρακλείου Γιάννης Μιχελογιαννάκης που μέσα στην εβδομάδα έχει εκφράσει σφοδρές διαμαρτυρίες για τις δηλώσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί η βάση από την οποία ξεκινούν να μετρούν δεν είναι 145, αλλά 144. Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν – χωρίς ιδιαίτερες επιφυλάξεις – οι βουλευτές των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος («θα ψηφίσω τη συμφωνία στη Βουλή κι αμέσως μετά θα παραδώσω την έδρα μου» είχε επαναλάβει μέσα στην εβδομάδα), αλλά και η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, που μέχρι στιγμής δεν έχει διαψεύσει το σενάριο που τη θέλει να υπερψηφίζει – ακόμη κι αν αυτό σημαίνει την οριστική διαγραφή της από το κόμμα του Πάνου Καμμένου. Ένας ακόμη «πρόθυμος», που δεν φαίνεται να αλλάζει στάση, είναι ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος, με βάση τα σημερινά δεδομένα, είναι σχεδόν βέβαιο πως στις επόμενες εκλογές θα κατέβει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, σε όλες τις δηλώσεις του τον τελευταίο διάστημα ζητούσε τη στρατηγική σύγκλιση του Ποταμιού με τον κυβερνών κόμμα.

Οριακά, αν και με πολλές επιφυλάξεις, θα μπορούσε να προσθέσει κανείς στη δεξαμενή των «προθύμων» και την υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα. Είχε εμφανιστεί θετική το τελευταίο διάστημα – σύμφωνα πάντως με πληροφορίες είχε πρόσφατα εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις στον πρωθυπουργό, με δεδομένη και τις δεξιές της πολιτικές καταβολές. Ακόμη όμως κι αν αθροίσουμε στα «ναι» τα ονόματα όσων αναφέραμε, καταλήγουμε στον αριθμό «149». Αυτό σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει τουλάχιστον δύο ακόμη «ναι» για να κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ από τη Βουλή. Μοιραία, τα φώτα πέφτουν στο Ποτάμι.

Εκεί τα πράγματα μπερδεύονται: Οι δηλώσεις Ζάεφ, αλλά και ένα ξαφνικό «φλερτ» των Ποταμικών με τη Νέα Δημοκρατία, που φαίνεται ότι φέρνει τους βουλευτές του Ποταμιού, αλλά και τον Σταύρο Θεοδωράκη, σε τροχιά σύγκλισης με την Πειραιώς, έχει προκαλέσει δεύτερες σκέψεις στη Σεβαστουπόλεως για το εάν θα πρέπει ή όχι οι βουλευτές να υπερψηφίσουν τη συμφωνία. Μέχρι στιγμής, Σταύρος Θεοδωράκης, Σπύρος Λυκούδης και Γιώργος Μαυρωτάς, θεωρούνταν υπέρμαχοι της συμφωνίας και είχαν εκφραστεί θετικά. Πλέον – με μπροστάρη τον Γιώργο Αμυρά που είπε δημοσίως ότι έχει ζητήσει από το κόμμα να αναθεωρήσει τη στάση του – οι βουλευτές του κόμματος ζυγίζουν διαφορετικά τα δεδομένα.

Στο Μαξίμου, βέβαια, κοιτάζουν σε μια ακόμη δεξαμενή: αυτή των ανεξάρτητων, από όπου μέχρι τώρα ήλπιζαν στη θετική στάση του Χάρη Θεοχάρη. Κάτι τέτοιο δεν φαντάζει – αυτή τη στιγμή τουλάχιστον – πιθανό. Παρά το ότι πληροφορίες ήθελαν τον ανεξάρτητο βουλευτή να έχει προσεγγίσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να διατηρεί ανοικτά κανάλια επικοινωνίας, φαίνεται ότι τα πράγματα έχουν διαφοροποιηθεί και ο ίδιος σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να παραστεί και στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Τ

έλος, δεδομένος δεν θα πρέπει να θεωρείται ούτε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος που προέρχεται από τη ΔΗΜ.ΑΡ. και είχε διαφορροποιήσει τη στάση του από των υπολοίπων μέσα στο ΚΙΝΑΛ, αφού διαρροές του περιβάλλοντός του, τον θέλουν να ξανασκέφτεται το ενδεχόμενο θετικής ψήφου.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2020
Powered by Wisenet