Ικανοποίηση για την πρώτη παρουσία του Μητσοτάκη σε ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής
Πολιτική

Ικανοποίηση για την πρώτη παρουσία του Μητσοτάκη σε ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής

Ικανοποίηση επικρατεί στην Αθήνα μετά την ολοκλήρωση της διήμερης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., της πρώτης στην οποία συμμετείχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την ιδιότητα του πρωθυπουργού της Ελλάδος.

Κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας το κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εμφανίζονται απόλυτα ικανοποιημένες τόσο για το μεταναστευτικό-προσφυγικό, όσο και για την «τουρκική προκλητικότητα».

Ειδική μνεία γίνεται συγκεκριμένα στο σημείο «8» του τελικού κειμένου, το οποίο αφορά το μεταναστευτικό και την ανάγκη μεγαλύτερης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στην κατανομή των προσφύγων και των μεταναστών.

Την ίδια ώρα, ικανοποίηση επικρατεί και όσον αφορά τις κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία για την εξορυκτική δραστηριότητα εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και το «όχι» σε Τίρανα και Σκόπια, η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί τη σχετική απόφαση λάθος, με τον κ. Μητσοτάκη να τάσσεται υπέρ της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Δεν παραλείπει, πάντως, να καλέσει εκ νέου τη Βόρεια Μακεδονία να συμμορφωθεί πλήρως με το κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Στο μέτωπο του δημοσιονομικού πλαισίου για την περίοδο 2021-2027, η Αθήνα θεωρεί ότι η ελληνική θέση απηχεί τη θέση της πλειοψηφίας των χωρών-μελών της Ε.Ε., προσδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στην αύξηση των διαθέσιμων πόρων.

Τέλος, όσον αφορά το Brexit, η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει την ελπίδα η Βουλή των Κοινοτήτων να υιοθετήσει τη συμφωνία Ε.Ε. – Λονδίνου, προκειμένου να αποφευχθεί οριστικά το σενάριο της «άτακτης» εξόδου.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet