Κατατέθηκε το ν/σ του υπουργείου Εργασίας για εργασιακά & ασφαλιστικά
Κοινωνία

Κατατέθηκε το ν/σ του υπουργείου Εργασίας για εργασιακά & ασφαλιστικά

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας το οποίο περιλαμβάνει ασφαλιστικές διατάξεις, αλλά και ρυθμίσεις για την προστασία των εργαζομένων και των δικαιωμάτων ατόμων με αναπηρίες.

Όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Εργασίας, το νομοσχέδιο έχει την έγκριση των θεσμών.

Το σχέδιο νόμου έχει πέντε άξονες: εργασιακά, διοικητικά θέματα του υπουργείου, διατάξεις για τα άτομα με αναπηρία και για τους κοινωνικούς λειτουργούς, καθώς και ασφαλιστικές ρυθμίσεις.

Οι παρεμβάσεις στα εργασιακά

Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει τρία μέρη: Πρώτον, τις ρυθμίσεις για την αδήλωτη – υποδηλωμένη εργασία, όπου προβλέπεται η υποχρέωση ηλεκτρονικής αναγγελίας των υπερωριών πριν από την έναρξη του ωραρίου του εργαζόμενου, point system για τις παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας από τους εργοδότες, ώστε ανάλογα με το μέγεθός της παράβασης να επιβάλλεται και η αντίστοιχη ποινή και ταυτόχρονα αποκλεισμός των συγκεκριμένων παραβατικών εργοδοτών από πάσης φύσεως δημόσια χρηματοδότηση, όπως είχε προαναγγείλει η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Επίσης περιέχεται ρύθμιση για την ηλεκτρονική δήλωση της οικειοθελούς αποχώρησης των εργαζόμενων και από τους εργοδότες.

Δεύτερον, στο μείζον ζήτημα της απλήρωτης εργασίας που απασχολεί δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους περιλαμβάνεται συντόμευση της εκδίκασης των διαφορών με την πρόβλεψη συγκεκριμένου χρονικού ορίου 60 ημερών για την αρχική εκδίκαση της υπόθεσης, ενώ προβλέπονται χρονικοί περιορισμοί των αναβολών και την τελική απόφαση. Επίσης δίνεται η δυνατότητα έκδοσης διαταγών πληρωμής για τους εργαζόμενους και αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος του εργοδότη με μειωμένο ή και μηδενικό δικαστικό ένσημο. Επίσης στις περιπτώσεις απλήρωτης εργασίας με βάση τον νόμο που πέρασε το καλοκαίρι, θα θεωρείται «βλαπτική καταγγελία της σύμβασης κατά του εργοδότη» ενώ θα μπορεί ο εργαζόμενος να εισπράττει επίδομα ανεργίας.

Τέλος θα υπάρχει συγκεκριμένη διάταξη για τη διευκόλυνση των ελεύθερων επαγγελματιών να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.

Οι αλλαγές στα ασφαλιστικά

Οι κύριες ρυθμίσεις προβλέπουν την αποσύνδεση της ασφάλισης από την ιδιότητα των μηχανικών και των δικηγόρων -ρύθμιση που ήταν αίτημα των αντίστοιχων ενώσεων- καθώς και ευνοϊκότερους όρους για την εξαγορά πλασματικών ετών από τους αγρότες. Επίσης, στη συντάξιμη υπηρεσία θα συνυπολογίζεται και η γονική άδεια, ενώ μετά από αίτημα των ελεύθερων επαγγελματιών (ΕΣΕΕ – ΓΣΕΒΕΕ) θα υπάρξει διάταξη, βάσει της οποίας θα δίνεται δυνατότητα αυξημένων εισφορών για την αύξηση της σύνταξης.

Τέλος προβλέπεται ο περιορισμός της μείωσης των συντάξεων -σε περίπτωση πρόωρης σύνταξης-  στο Δημόσιο στο 30%, όπως ήδη ισχύει και για τον ιδιωτικό τομέα, ενώ αλλάζει και η βάση υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών για τις επικουρικές συντάξεις που κατατέθηκαν μετά την 1.1.2015. Η αλλαγή αφορά στις συντάξιμες αποδοχές από το 2002 έως το 2014, προκειμένου να υπολογίζονται σε αυτές το σύνολο των ποσών για το οποίο έχουν καταβληθεί εισφορές. Αξίζει να επισημανθεί ότι στο σχέδιο νόμου προβλέπεται η ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της σύμβασης του ΟΗΕ για την αναπηρία, ενώ θα μετατραπεί σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου ο Σύλλογος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται η υπουργική απόφαση για τη ρύθμιση οφειλών ελεύθερων επαγγελματιών που αποκλείονται από τον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό σε έως και 120 δόσεις, ενώ τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται και η υπουργική απόφαση για την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών σε εργοδότες που θα δηλώσουν τους απασχολούμενους με δελτίο παροχής υπηρεσιών για να μετατρέψουν τη σύμβασή τους, δηλαδή το μπλοκάκι, σε μισθωτή εξαρτημένη εργασία.

Πηγή: naftemporiki.gr / Στέλιος Παπαπέτρου

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet