Μαξίμου: Υπεγράφη από τον Μουζάλα η αίτηση ακύρωσης ασύλου
Print Friendly, PDF & Email
Πολιτική

Μαξίμου: Υπεγράφη από τον Μουζάλα η αίτηση ακύρωσης ασύλου

«Η αίτηση ακύρωσης έχει υπογραφεί από τον αρμόδιο υπουργό, Γιάννη Μουζάλα», τονίζουν κυβερνητικές πηγές, αναφορικά με την αίτηση ακύρωσης που υποβλήθηκε χθες, εκ μέρους της κυβέρνησης, κατά της προχθεσινής απόφασης παροχής ασύλου σε στρατιωτικό από την Τουρκία της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών.

Σημειώνουν ότι όλα τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «λάθος» ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα.

Η κυβέρνηση σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά δεν υποθάλπτει πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι συμμετείχαν σε πραξικόπημα, ανέφερε ανώτατη κυβερνητική πηγή νωρίτερα την Κυριακή.

Το Μαξίμου σπεύδει να ξεκαθαρίσει τη θέση του, μετά τη σφοδρή επίθεση που δέχθηκε ο πρωθυπουργός για το αίτημα ακύρωσης της απόφασης για παροχή ασύλου στον έναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που ζήτησαν άσυλο από τη χώρα μας.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, «σεβόμαστε τις διεθνείς συνθήκες, προστατεύουμε τα δικαιώματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι καλωσορίζουμε πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι συμμετείχαν σε πραξικόπημα. Πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι». Ξεκαθαρίζει, επίσης, ότι την υπόθεση θα κρίνει η ελληνική δικαιοσύνη και υπογραμμίζουν ότι «η θέση της χώρας είναι θέση ευθύνης».

Την ίδια ώρα, μήνυμα προς την Άγκυρα στέλνει το Υπουργείο Εξωτερικών, ξεκαθαρίζοντας ότι «οι δημοκρατίες δεν απειλούν, ούτε απειλούνται, αντιθέτως εργάζονται με υπευθυνότητα και μεθοδικότητα για την προώθηση της συνεννόησης και την εδραίωση της σταθερότητας, καθώς και της καλής γειτονίας στην περιοχή στην οποία ανήκουν.

Μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε το Υπουργείο Εξωτερικών

Το μήνυμα αυτό έρχεται σε απάντηση της ανακοίνωσης του τουρκικού ΥΠΕΞ περί περίθαλψης πραξικοπηματιών, με αφορμή την απόφαση για άσυλο σε έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς. «Η Ελλάδα θα συνεχίσει την πορεία αυτή με υπευθυνότητα. Ελπίζουμε το αυτό να επιλέξουν να πράξουν και οι γείτονές μας. Η πίστη μας στις δημοκρατικές αρχές και μεθόδους δεν είναι αδυναμία, αλλά δύναμη» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Ν.Δ. είχε εγκαλέσει το ΥΠΕΞ ότι «ένα 24ωρο μετά την απαράδεκτη και με απειλές δήλωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για το θέμα της νόμιμης χορήγησης ασύλου σε έναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, το κατά τα άλλα λαλίστατο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών σιωπά». 

«Αντί να αντιδράσει, ως όφειλε, με διάβημα διαμαρτυρίας προς την Άγκυρα για την απαράδεκτη παρέμβασή της στις εσωτερικές μας διαδικασίες ασύλου, η Κυβέρνηση προχώρησε χθες σε αίτηση ακύρωσης ασύλου που είχε νόμιμα χορηγηθεί. Και τούτο, ενώ έχει προηγηθεί απόφαση του Αρείου Πάγου, ο οποίος απέρριψε το αίτημα της Τουρκίας να εκδοθούν οι οκτώ αξιωματικοί.  Υπενθυμίζουμε στην Κυβέρνηση κάτι αυτονόητο, γιατί φαίνεται να το έχει ξεχάσει ακόμη και αυτό: Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και χώρα – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» αναφέρει η Ν.Δ..

Είχε προηγηθεί το Σάββατο η αντίδραση της Άγκυρας στη χορήγηση ασύλου από την Ελλάδα στον Τούρκο στρατιωτικό και συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, με το οποίο οι συνολικά οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2021
Powered by Wisenet