Με 230 “ναι” πέρασε το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων από τη Βουλή
Πολιτική

Με 230 “ναι” πέρασε το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων από τη Βουλή

Με 230 θετικές ψήφους, σε σύνολο 298 βουλευτών που ψήφισαν, υιοθετήθηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο με το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων.

63 βουλευτές ψήφισαν “όχι” και 5 “παρών” – Έκπληξη ο κ. Γ. Βαρουφάκης που ψήφισε «ναι» – Απέναντι στην κυβέρνηση η Ζωή Κωνσταντοπούλου και η Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η διαδικασία στην Ολομέλεια ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων, τραυματιών και αγνοουμένων από την τουρκική εισβολή 20 Ιουλίου 1974 στην Κύπρο και στη μνήμη του Σωτήρη Πέτρουλα που δολοφονήθηκε 21 Ιουλίου του 1965.

Ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, κατηγόρησε την κυβέρνηση για το ότι έφερε στη Βουλή το νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και σημειώνει ότι το ΚΚΕ είναι αντίθετο.

Ο Νίκος Δένδιας (Ν.Δ.) επέκρινε την τοποθέτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου στη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στις Επιτροπές της Βουλής κάνοντας λόγο για «απολύτως πρωτοφανή» περιστατικά. Ο κ. Δένδιας είπε ότι οι κατηγορίες αυτές θα πρέπει να αποσυρθούν από την πρόεδρο της Βουλής ή η κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της προέδρου της Βουλής.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ανδρέας Λοβέρδος (ΠΑΣΟΚ) ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει θέση πριν ξεκινήσει η διαδικασία, καθώς σφυροκοπείται, όπως είπε, από το μείζον θεσμικό όργανο της Βουλής, την πρόεδρό της.

Δεν σφυροκοπώ την κυβέρνηση αλλά εκείνους που εκβιάζουν την κυβέρνηση, απάντησε η κ. Κωνσταντοπούλου. Απαντώντας δε στον Νίκο Φίλη (ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση νομοθετεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος για λόγους εκτάκτου ανάγκης, ζήτησε να μην επαναλάβουν οι βουλευτές την καρικατούρα, όπως είπε, βουλευτή που δήλωσε ότι δεν είχε διαβάσει το μνημόνιο.

Η πλειοψηφία της Ολομέλειας αποφάσισε υπέρ της διαδικασίας του κατεπείγοντος και της πρότασης της διάσκεψης. Μετά το τέλος της επί της διαδικασίας της ψηφοφορίας, η Ζωή Κωνσταντοπούλου παρέδωσε την έδρα του προεδρεύοντος στον α΄ αντιπρόεδρο της Βουλής Αλέξη Μητρόπουλο.

Οι τοποθετήσεις στην Ολομέλεια

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκίνησε με βολές εναντίον του Ανδρέα Λοβέρδου, δημιουργώντας ένταση η οποία εκτονώθηκε και με την παρέμβαση από το προεδρείο της Βουλής. Αργότερα, υποστήριξε την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας BRRD στο Εθνικό Δίκαιο, που ρυθμίσει τα θέματα της προετοιμασίας των σχεδίων ανάκαμψης και εξυγίανσης σε επίπεδο τραπεζικών ιδρυμάτων. Δεν βλέπω γιατί κάποιος συνάδελφος θα πρέπει να καταψηφίσει αυτή την οδηγία, είπε.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος εξήγησε ότι η Ποινική Δικονομία κατέστη προαπαιτούμενο. «Επιμέναμε στους θεσμούς πάνω στις δικές μας προτάσεις. Βρισκόμαστε ενώπιον της εμμονής των θεσμών, οι οποίοι εμμένουν στο κείμενο του 2014. Μέσα στις ρυθμίσεις του υπάρχουν κάποιες που μου φαίνονται και φαίνονται και στον νομικό κόσμο της χώρας, προβληματικές» παραδέχτηκε.

«Είναι ικανό να καθορίσει συνολικά τη στάση μας; Όχι γιατί ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας αποτελεί πολυσχιδές κείμενο και γιατί τα δύο προβληματικά θέματα μπορούμε να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε με πιο σωστό τρόπο, εάν η χώρα κατορθώσει να επιβιώσει στις συνθήκες στις οποίες βρίσκεται» πρόσθεσε ο κ. Παρασκευόπουλος, συμπληρώνοντας: «Έχω πειστεί ότι δεν ήμασταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το Grexit. Βρίσκομαι αντιμέτωπος με δύο προβλήματα και πρέπει να διαλέξω αυτή που δεν είναι χειρότερη».

Ο Σωκράτης Φάμελλος (ΣΥΡΙΖΑ) τόνισε ότι με τίμια διαπραγμάτευση η κυβέρνηση πέτυχε να αποτρέψει το Grexit. «Ποτέ το εθνικό νόμισμα και η δραχμή δεν αποτέλεσαν πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ» υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι η χρεοκοπία θα έπληττε πιο πολύ τους αδύναμους.

Ο Νίκος Δένδιας (Ν.Δ.), απευθυνόμενος στον υπουργός Εσωτερικών Νίκο Βούτση, εξέφρασε τη χαρά του που για πρώτη φορά «αναδέχεστε την ιδιοκτησία του προγράμματος». Επέμεινε στη «θεσμική εκτροπή», όπως είπε, της επιστολής της ζωής Κωνσταντοπούλου προς τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και είπε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί και να απαντηθεί θεσμικά. «Τέτοιες καταγγελίες δεν μπορούν να περάσουν χωρίς θεσμική απάντηση» είπε.

Τα σημερινά μέτρα είναι μόνο η προκαταβολή για να αρχίσουν οι πραγματικές διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας (ΚΚΕ). Ο ίδιος εξέφρασε αμφιβολίες ότι είναι διασφαλισμένοι οι καταθέτες με ποσά κάτω των 100.000 ευρώ, υποστήριξε ότι οι δεσμεύσεις για το χρέος είναι παρόμοιες ή ίδιες με του 2012, ενώ δεν προβλέπεται κανένα μέτρο για όσους πρωταγωνίστησαν στη διαφυγή των καταθέσεων στο εξωτερικό και η κυβέρνηση δεν απαντά σε ποια χέρια θα βρεθούν τα «κόκκινα δάνεια». Δεν βαρεθήκατε την «καραμέλα» ότι η κυβέρνηση είχε να επιλέξει μεταξύ του μνημονίου και του σχεδίου Σόιμπλε, δήλωσε.

Ο Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου (Το Ποτάμι) δήλωσε ότι οι τράπεζες δεν είναι μια οποιαδήποτε επιχείρηση και ότι δεν χρειάζεται κάποιο μέτρο για την εξυγίανσή τους, αλλά «πρέπει να ηρεμήσουμε τον κόσμο» και αυτός θα επιστρέψει τις καταθέσεις του. Αυτό που χρειάζονται οι τράπεζες είναι πίστη και ηρεμία, τόνισε. “Ας κλείσουμε τη συμφωνία. Ας σηκώσουμε τα μανίκια, να δουλέψουμε, να κάνουμε μεταρρυθμίσεις για να γυρίσει η χώρα σελίδα», κατέληξε ο εισηγητής του Ποταμιού.

«Σε ό,τι αφορά τον δικό μου κώδικα αξιών, η παρουσία της Αριστεράς στην κυβέρνηση δεν είναι επιδίωξη θέσεων, είναι οχυρό μάχης για τα συμφέροντα του λαού μας, συγκρούσεις με τα οργανωμένα συμφέροντα. Αυτό το οχυρό μάχης δεν προτίθεμαι -οικειοθελώς τουλάχιστον- να το εγκαταλείψω. Δεν θα γίνουμε ούτε δειλοί, ούτε ριψάσπιδες, ούτε απολογητές χαμένων αγώνων» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση για το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι έγινε μεγάλη συζήτηση για τη διαδικασία και παραδέχτηκε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διαδικασία αυτή δεν είναι ομαλή κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως δεν είναι και ομαλές οι συνθήκες». «Να μην βλέπουμε μόνο το γράμμα της διαδικασίας αλλά να βλέπουμε την ουσία» τόνισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι η ουσία είναι ότι στις 12 Ιουλίου οδηγηθήκαμε σε ένα δύσκολο συμβιβασμό, βάσει του οποίου καλούμαστε να νομοθετήσουμε.

Πέρα από τα αλληλοχειροκροτήματα με την κ. Κωνσταντοπούλου πρέπει να δώσετε μια απάντηση ως πότε θα την ανέχεστε έως πρόεδρο του Κοινοβουλίου, δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης στην αρχή της ομιλίας του, προσθέτοντας: «Για εμάς είναι ξεκάθαρο: πρέπει να κατέβει από την έδρα, να πάψει να έχει το προσωπικό της κανάλι, να πάψει να προβάλει τα συμφέροντά της».

Αλήθεια και πραγματικότητα χρειάζεται η ελληνική κοινωνία, δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής τονίζοντας: «Όχι άλλα ψέματα και υπεκφυγές». Ο κίνδυνος του grexit και τα σχέδιο του Σόιμπλε παραμένουν στο επάνω συρτάρι, δήλωσε ο κ. Θεοδωράκης υπογραμμίζοντας πως αυτό που προέχει είναι η σταθερότητα της χώρας.

«Η κυβέρνηση είναι ανήμπορη να κυβερνήσει. Είναι καιρός να ξεκινήσει σοβαρό διάλογο με τις δυνάμεις που στήριξαν την παραμονή της χώρας στο ευρώ, και να υπάρξει νέο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» διαπίστωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

«Η κυβέρνηση οφείλει να κυβερνήσει και να εφαρμόσει με συνέπεια τις υποχρεώσεις που η ίδια ανέλαβε. Αν δεν μπορείτε να κυβερνήσετε, αν δεν διαθέτετε τις δυνάμεις, πείτε το. Αδιέξοδα δεν υπάρχουν» ανέφερε η κ. Γεννηματά, ζητώντας παράλληλα αλλαγή του εκλογικού νόμου και κατάργηση του bonus των 50 εδρών που δίνει ο υφιστάμενος εκλογικός νόμος στο πρώτο κόμμα.

Οι πρώην κυβερνήτες στεναχωριούνται γιατί δεν είναι πιο βαριά τα μέτρα, δήλωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος. Απευθυνόμενος στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και στον πρόεδρο της Ν.Δ. τους κάλεσε: «Πάμε όλοι μαζί για να αλλάξουμε τη χώρα». Το θέτουμε τώρα, να ψηφίσουμε την άλλη εβδομάδα για κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και για τη μείωση του μισθού μας κατά 30%, είπε. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ανέφερε ακόμη πως «έχουμε υποχρέωση όλοι μαζί αυτούς που λήστεψαν τη χώρα να τους φυλακίσουμε».

«Είμαι θιγμένος, γιατί αναγκάζομαι για λόγους εθνικής ανάγκης να παρέχω την ανοχή μου στην κυβέρνηση» απάντησε από το ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ζήτησε δέσμευση από την πλευρά του πρωθυπουργού για το χρονοδιάγραμμα της διαπραγμάτευσης.

Υπάρχει η αντίληψη κάποιων που ταυτίζουν την Ευρώπη με την εφαρμογή αυτών των μέτρων , δήλωσε ο υπουργός; Επικρατείας Νίκος Παππάς, υπογραμμίζοντας πως το ερώτημα δεν είναι πλέον μέσα ή έξω από την Ευρώπη, το ερώτημα είναι ποιά Ευρώπη. Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει ότι η Γερμανία έχει δεχθεί σφοδρή κριτική για την πολιτική της , είπε ο κ. Παππάς υπογραμμίζοντας ακόμη πως είναι ξεκάθαρό ότι το θέμα του χρέους είναι πλέον στο τραπέζι.

Πραγματικό πραξικόπημα αυτό που συντελείται εδώ και δέκα ημέρες στην Ευρώπη και την Ελλάδα, ένας εκβιασμός και πειθαναγκασμός της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης, ένας εκβιασμός που μετακυλύεται στη Βουλή ώστε και αυτή με τη σειρά της να υποκύψει, δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η κ. Κωνσταντοπούλου πρόσθεσε ότι κάποιοι εντός της Ευρώπης εκβιάζοντας την κυβέρνηση θέλουν να απελπίσουν συνολικά τους ευρωπαϊκούς λαούς. «Δεν θα τους αποκαλέσω ξανά θεσμούς, γιατί έχουν εξωθεσμική συμπεριφορά» είπε. Πρόσθεσε πάντως ότι τιμά την ειλικρίνεια των λόγων και των προθέσεων του πρωθυπουργού

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet