“Μηδενική ανοχή σε φαινόμενα αλαζονείας” από τη νέα κυβέρνηση
Πολιτική

“Μηδενική ανοχή σε φαινόμενα αλαζονείας” από τη νέα κυβέρνηση

Προειδοποιήσεις και συστάσεις με το «καλημέρα» θέλησε να απευθύνει προς το υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός, στην πρώτη του συνεδρίαση και έπειτα από ένα μπαράζ εξαγγελιών και δηλώσεων που είχε προηγηθεί αμέσως μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης και που σύμφωνα με πληροφορίες προκάλεσε έντονη ενόχληση στους κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου και της αντιπροεδρίας.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τους υπουργούς και τα μέλη της κυβέρνησης να σεβαστούν τη συλλογική λειτουργία, να υπάρχει συντονισμός και εμπιστοσύνη μεταξύ των υπουργών, ενώ τόνισε: «Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις δηλώσεις και τις εξαγγελίες έως ότου εκφωνηθούν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, οι οποίες και θα θέσουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούμε».

Σε ό,τι αφορά δε την ημερομηνία ανακοίνωσης των προγραμματικών δηλώσεων, το επιτελείο του κ. Τσίπρα μελετά τα ενδεχόμενα να προηγηθούν της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, αν και η επικρατούσα ερμηνεία του Συντάγματος οδηγεί στην άποψη ότι κάτι τέτοιο είναι μάλλον αδύνατο.

Περαν αυτού, ο Πρωθυπουργός ζήτησε στην πρώτη, πανηγυρικού χαρακτήρα συνεδρίαση, να επιδειχθεί νέο πολιτικό ήθος και ύφος, ενώ επέστησε την προσοχή στην αποφυγή κάθε είδους σπατάλης.

Σε αυτό πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες έχει αποφασιστεί ότι όλα τα ταξίδια και σε κάθε περίπτωση αυτά που γίνονται εντός Ευρώπης, να πραγματοποιούνται με τις κανονικές πτήσεις και στην οικονομική θέση, ενώ σχεδιάζεται περιορισμός μετακλητών υπαλλήλων, φρουρών και υπουργικών – βουλευτικών αυτοκινήτων.

Τα πρώτα κρίσιμα ραντεβού για την κυβέρνηση είναι αυτά της Πέμπτης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς και της Παρασκευής με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισλμπλουμ. Εν όψει αυτών, εντός της ημέρας αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη κυβερνητική σύσκεψη υπό τον κ. Τσίπρα, με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη και των υπουργών Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη και Ανάπτυξης, Γ. Σταθάκη.

Η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η στήριξη της οικονομίας προκειμένου να επαναλειτουργήσει, η διαπραγμάτευση με τους εταίρους για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση και η σύγκρουση με τα κατεστημένα δεκαετιών είναι οι τέσσερις προτεραιότητες της κυβέρνησης. «Δεν θα φοβηθούμε συγκρούσεις, δεν έχουμε περιθώριο για καθυστερήσεις και λάθη» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην πανηγυρική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Στόχος της κυβέρνησης είναι η αποκατάσταση του κύρους της χώρας, της αξιοπρέπειας και του αισθήματος δικαίου του λαού, τόνισε.

«Θα βαδίσουμε με σταθερότητα και σιγουριά και θα κάνουμε όλα όσα πρέπει να γίνουν με διάλογο, αλλά χωρίς συμβιβασμούς. Δεν θα φοβηθούμε συγκρούσεις, δεν υπάρχει περιθώριο για καθυστερήσεις και λάθη. Μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας έχει να αναμετρηθεί με τη σκληρή πραγματικότητα και θα είναι αδικαιολόγητη αν δεν δικαιώσει τις προσδοκίες του λαού. Η ευθύνη είναι βαριά, θα προχωρήσουμε με σχέδιο, ισχυρή βούληση και με τη δύναμη της νωπής λαϊκής εντολής» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Αλ. Τσίπρας επεσήμανε, επίσης, ότι η στόχος της κυβέρνησή του είναι να φέρει διαφορετικό ύφος και ήθος στην εξουσία. «Δεν ερχόμαστε για να καταλάβουμε δομές και να απολαύσουμε προνόμια, αλλά για να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο που ασκείται η πολιτική στη χώρα. Να βάλουμε τέλος στο καθεστώς ρουσφετιού και διαπλοκής, να γίνει παρελθόν το πελατειακό κράτος και το κράτος πελάτη που εξυπηρετούσε κερδοσκοπικές επιδιώξεις λίγων εις βάρος του κοινωνικού συμφέροντος».

«Η εξουσία δεν μας ανήκει, αλλά ανήκει σε εκείνους που μας την ανέθεσαν» σημείωσε και τόνισε ότι θα υπάρχει «μηδενική ανοχή σε φαινόμενα αλαζονείας». Επισήμανε, δε, ότι «ο λαός υποφέρει και απαιτεί από εμάς σεβασμό σε κάθε ενέργεια και πράξη, να ματώσουμε για να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπειά του».

Ως πρώτο δείγμα γραφής, ο κ. Τσίπρας ανέφερε το «μικρότερο κυβερνητικό σχήμα, με μόνο 10 υπουργεία», το οποίο όπως είπε δεν ήταν απόφαση συμβολικού χαρακτήρα, αλλά η έναρξη της μεταρρύθμισης στη Δημόσια Διοίκηση από το υψηλότερο επίπεδο. Όπως είπε, στόχος είναι ένα κράτος αποτελεσματικό, με συλλογική λειτουργία, χωρίς καπετανάτα, που θα λογοδοτεί.

Συνεδριάσεις υπουργικού συμβουλίου

Όπως έγινε γνωστό, πέρα από τις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, κάθε εβδομάδα θα συνεδριάζει υπό την προεδρία του Αλ. Τσίπρα το Κυβερνητικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τους 13 υπουργούς.

Την Πέμπτη ο Αλ. Τσίπρας θα υποδεχθεί στην Αθήνα τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος -στις πρώτες του δηλώσεις μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές- σημείωσε πως θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να βοηθήσει σε μια «αμοιβαία αποδεκτή βιώσιμη λύση», χαρακτηρίζοντας τον Αλέξη Τσίπρα «πραγματιστή». «Θα πρέπει να βρει έναν συμβιβασμό με τους Ευρωπαίους εταίρους του και πιστεύω πως το γνωρίζει» είπε χαρακτηριστικά.

Η συνάντηση κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένων των επιδιώξεων του Μ. Σουλτς ως προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου και στελέχους της SPD, και του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικώς σε ό,τι αφορά το ρόλο της τρόικας.

Η κυβέρνηση θεωρεί τη συνάντηση καθοριστική -έστω και σε επικοινωνιακό επίπεδο- ως προς τη  θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν θα συνομιλήσει με την τρόικα».

Στο πεδίο αυτό εκτιμάται ότι συναντώνται οι επιδιώξεις, καθώς ο κ. Σουλτς ως πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου διεκδικεί από την πλευρά του μία κίνηση που θα την πιστωθεί ως αναβάθμιση του θεσμού. Επιπλέον, ως στέλεχος του SPD ανήκει στην ομάδα εκείνη που τάσσεται υπέρ του σταδιακού απεγκλωβισμού των Σοσιαλδημοκρατών από τον εναγκαλισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες.

Μία εκδοχή για την έκβαση της συνάντησης, η οποία πάντως δεν αναμένεται σε αυτή τη φάση να έχει άμεσα αποτελέσματα, αλλά κυρίως να διαμορφώσει κλίμα, είναι να υπάρξει μία τοποθέτηση του Μάρτιν Σουλτς υπέρ της ανάγκης αναδιάρθρωσης της τρόικας -κάποιοι χρησιμοποιούν τον όρο «rebranding». Κάτι τέτοιο θα γινόταν δεκτό με ενθουσιασμό από την νέα ελληνική κυβέρνηση.

Επίσης, την Παρασκευή θα βρεθεί στην Αθήνα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ήδη είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Το ενδιαφέρον, πάντως, είναι στραμμένο στη συνάντηση που θα έχει ο Αλ.Τσίπρας με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, 12 Φεβρουαρίου, στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Εκεί θα γίνει και η πρώτη «αναγνωριστική» συνάντηση με τους Ευρωπαίους ηγέτες, υποδηλωτική του κλίματος που επικρατεί στην Ευρώπη μετά την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης.

Πηγή: tovima.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Υποχρεωτικά πεδία *

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet